06 Eylül 2017 10:19

BM, Han Şeyhun kimyasal saldırısından Esad'ı sorumlu tuttu

Birleşmiş Milletler, Han Şeyhun kimyasal saldırısına dair raporunda, saldırıdan resmi olarak Suriye hükümetini sorumlu tuttu.

Paylaş

Birleşmiş Milletler, Suriye hükümetini resmi olarak nisan ayında Han Şeyhun'da sarin gazı kullanarak 80'den fazla kişinin ölümüne yol açmakla suçladı.

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, raporunda Suriye hükümetini 4 Nisan'da İdlib vilayetine bağlı Han Şeyhun kasabasındaki saldırıda sarin gazı kullanmakla suçladı.

Sputnik'in haberine göre raporda "Hükümet güçleri muhaliflerin elindeki bölgelerde kimyasal silahların kullanımı da dahil olmak üzere sivilleri kasıtlı olarak hedef almayı sürdürdü. Kuzey Hama ve Güney İdlib'deki hava saldırısı operasyonlarının parçası olarak 4 Nisan'da Suriye hava kuvvetleri Han Seyhun'da sarin gazı kullandı. Çoğu kadın ve çocuk 80'den fazla kişi öldürüldü" dendi.

BM araştırmacılarının raporu hazırlarken, 43 görgü tanığı ve kurban ile görüştüğü, uydu fotoğrafları ve bomba kalıntılarının fotoğraflarından faydalandığı açıklandı.

2011'den beri BM'nin yaptığı 14. rapor olan belgede Suriye'de bugüne kadar gerçekleşen 33 kimyasal saldırının kayıt altına alındığı öne sürüldü. Bunlardan 27 'sinden Esad hükümetinin sorumlu olduğu, geri kalan 6'sının ise failinin tespit edilemediği iddia edildi.

SURİYE ORDUSU SUÇLAMAYI REDDETTİ

4 Nisan'daki saldırının ardından Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Türkiye ve ABD gibi ülkelerin yönetimleriyle birlikte Esad hükümetini 80'den fazla kişinin öldüğü, 200'den fazla kişinin yaralandığı Han Şeyhun saldırısından sorumlu tutmuştu.

Suriye ordusu ise suçlamaları reddederek, kimyasal saldırıdan bölgedeki militanların sorumlu olduğunu açıklamıştı.

ABD,  Han Şeyhun'daki saldırının ardından Suriye'de ilk kez ordunun kontrolündeki bir hava üssünü vurmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

BİSAM enflasyon raporu: Asgari ücretli şimdi daha yoksul

SONRAKİ HABER

Saray'da halk, ormana göz diken taş ocağı şirketini kovdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...