06 Eylül 2017 08:41

BES: Yargı emekçilerinin hakları karşılanmalı

Büro Emekçileri Sendikası (BES) yeni yargı yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, yargı emekçilerinin sorun ve taleplerini paylaştı.

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası (BES) yeni yargı yılına ilişkin değerlendirme yaparak, yargı emekçilerinin sorunlarını ve taleplerini paylaştı.

Sendika Genel Merkezinde yapılan basın toplantısında açıklama yapan Genel Sekreter Aziz Özkan yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının anayasa değişiklikleri ve uygulanan OHAL ile birlikte ortadan kaldırıldığını söyledi.

Hakimlerin bağımsız ve tarafsız olmasının, yürütmenin yargıdan elini çekmesinin yargıç güvencesi ile mümkün olacağını kaydeden Özkan, “Bağımsız ve tarafsız yargı vatandaşı devlete karşı koruyan yargıdır. Hükümeti vatandaşa karşı koruyan yargı ise ancak parti yargısı olabilir” dedi. Yargının tümüyle siyaset ile iç içe geçtiğine dikkat çeken Özkan, HSK ve yüksek yargı organlarının hükümet tarafından denetim altına alındığını söyledi. Türkiye’nin kanunlarla değil, TBMM’den geçirilmeyen KHK’ler ile yönetildiğini belirten Özkan, “OHAL hukuksuzluğunun asıl hedefi darbecilerle mücadele değil, işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarını yok ederek, hak, hukuk, kuralı olmayan kölece çalışma yaşamı dayatmaktır” dedi.

‘YARGIYA GÜVENSİZLİK YÜZDE 76’

Yapılan araştırmaların yargıya güvensizliğin yüzde 76’lar düzeyinde olduğunu gösterdiğini kaydeden Özkan, anketlerde en güvenilmez kurumların başında yargının geldiğini söyledi. Özkan sözlerini şu şekilde sürdürdü:“Mahkemelere işi düşenler hakim ya da savcının neci olduğunu araştırıyor.  Toplumda genel olarak adaletin olmadığı duygusunun ise çok daha yükseklerde olduğu yapılan adalet eylemlerine katılımlarda kendisini göstermiştir”.

‘EN AĞIR SONUÇLAR KADIN VE ÇOCUKLARA’

Adaletsizliğin en ağır sonuçlarını kadın ve çocukların yaşadığına dikkat çeken Özkan, taciz, tecavüz, şiddet ve istismar davalarında, “haksız tahrik”, “rızası var”, “iyi hal” denilerek yaşananların meşru kılınmaya çalışıldığını vurguladı.

‘YARGI EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ KARŞILANMADI’

Yargıda yaşananların yargı emekçilerine de yansıdığını belirten Özkan, geçtiğimiz ay imzalanan toplu sözleşmede yargı emekçilerinin taleplerinin karşılanmadığına dikkat çekti. Adalet Bakanlığı’nın 58 bin personel ile hizmet verdiğini kaydeden Özkan, dava sayılarının artışına bağlı olarak personel sayısının artırılmayışının iş yükünü artırdığını ve bel-boyun fıtığı, kalp damar hastalıkları ve psikolojik rahatsızlıkların yargı emekçileri arasında yaygınlaştığını söyledi. İş yükü nedeniyle mesai bitimi ve haftasonları da çalışmak zorunda kaılndığını söyleyen Özkan, çalışan sayısının artırılmasını, mesai karşılığı izin verilmesini ve fazla mesai ödemelerinde uygulama birliği sağlanmasını istedi. Yargı emekçilerinin disiplin hükümleri yönünden 2802 sayılı yasadan çıkartılmasını talep eden Özkan, yeni getirilen rotasyon uygulamasının kaldırılmasını ve görevde yükselme sınavlarında mülakata son verilerek liyakata uygun atama yapılmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sezgin Tanrıkulu: Hükümetin bilimsellik anlayışı nedir?

SONRAKİ HABER

Dünya Kupası'nda Avrupa elemeleri play-off kurası 17 Ekim'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...