05 Eylül 2017 21:10

Trump genç göçmenleri koruyan programı iptal etti

Trump, ABD'deki çocuk ve genç göçmenlere yasal statü sağlayan programı yürürlükten kaldırdığını açıkladı.

Paylaş

Trump yönetimi, aileleriyle birlikte çocuk yaşta ABD'ye göç etmiş ve hayatlarının büyük bir kısmını burada geçirmiş çocuk ve genç göçmenlerin ülkeden sınır dışı edilmelerine engel olan uygulamayı kaldırmaya karar verdi.

DW türkçe’nin haberine göre, ABD Adalet Bakanı Sessions, ABD'de yaklaşık 800 bin kişiyi etkileyecek ve bir önceki Başkan Barack Obama döneminde geçen göçmen DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals ) uygulamasını kaldırdıklarını açıkladı. Kamuoyunda DACA'dan yararlanan 800 bin kişi için "Dreamer" (hayalperest) tanımı kullanılıyordu.

Programın  "anayasaya aykırı” olduğunu savunan Sessions, uygulamanın "yasadışı yabancıların işe yerleşmeleri sebebiyle yüz binlerce Amerikalı'nın o işlerden yoksun bırakılmalarına sebep” olduğunu söyledi.

Sessions, Trump yönetiminin bu genç göçmen kitlesini koruyacak alternatif bir yöntem için ABD Kongresi'ni teşvik ettiğini ve ABD'nin ulusal çıkarlarına hizmet eden yasal bir göç uygulamasının olması gerektiğini belirtti.

OBAMA UYGULAMAYI 2012'DE GEÇİRMİŞTİ

Kongre'de konuyla ilgili ortak bir kararın çıkmaması üzerine 2012 yılında Obama başkanlık kararnamesi ile çocuk yaşta ABD'ye gelen göçmenlerin ülkedeki statülerini düzenleyen DACA uygulamasını geçirmişti.

Bu uygulamaya göre, gerekli kriterleri sağlayan kendileri çocuk yaştayken aileleri tarafından yasadışı olarak ABD'ye getirilen ve hayatlarının önemli kısmını bu ülkede geçiren genç göçmenlerin ülkeden sınırdışı edilmeleri iki yıl süreyle erteleniyor. Bu kriterler arasında ABD'de liseyi bitirmek veya ABD Ordusu'nda hizmet vermek de bulunuyor. Ayrıca başvuranlara iki yıl süreyle okuma veya çalışma izni de veriliyor.

TRUMP KARARINI SAVUNDU

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan ABD Başkanı Donald Trump, kararını savundu.

Trump açıklamasında "Çoğunluğu şu anda yetişkin olan çocukları ebeveynlerinin eylemlerinden dolayı cezalandırmak istemiyorum. Ancak bizim bir fırsatlar ülkesi olmamızın aslında bir yasalar ülkesi olmamızla ilgili olduğunu fark etmemiz gerekir” dedi.

Trump ayrıca göç yasasının çıkartılması için sıranın Kongre'de olduğunu söyledi.

Tahminlere göre ABD’de 11 milyon civarı yasadışı göçmen bulunuyor ve bu kişilerin birçoğu Hispanik. 

OBAMA'DAN TRUMP'IN DACA PROGRAMINI İPTAL ETMESİNE TEPKİ 

ABD Başkanı Trump'ın DACA programını iptal etmesinin ardından ilk kez konuşan eski Başkan Barack Obama, "Bu gençleri hedef almak yanlış" diyerek tepkisini dile getirdi.

Trump, göçmen çocukların ülkede kalmasını sağlayan DACA programını iptal ediyor
Obama, "Gençlere yapılmış büyük bir kötülük, onlar bizim geleceğimize katkı sunacak. Çocuklarımızla birlikte bu ülkeye hizmet edecekler" dedi. Obama, kongre üyelerine seslenerek "bu gençleri ve geleceğimizi korumak için üzerinize düşeni yapın" dedi.

ABD'DE DACA PROTESTOLARINDA 34 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

ABD Başkanı Donald Trump, çocukken aileleri tarafından ABD'ye getirilen çoğunluğu Latin Amerika kökenli göçmenlerin korunmasını amaçlayan DACA programını iptal etmesinin ardından ülke genelindeki protestolarda 34 kişi gözaltına alındı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) programını iptal etmesinin ardından Washington ve New York başta olmak üzere ülke genelinde protestolar düzenlendi.

Beyaz Saray önünde toplanan kalabalık, Trump'ı protesto ederek, "Trump istifa", "Irkçı Trump" sloganları attı.

Yetkililer Trump karşıtı protesto gösterilerinde 34 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde yürürlüğe giren ve göçmen çocukların ülkede kalmasına yardımcı olan DACA, bugün Adalet Bakanı Jeff Sessions tarafından yapılan açıklamayla iptal edilmişti.

Trump seçim kampanyası sırasında, DACA programını kaldıracağı vaadinde bulunmuştu. Trump'a göre bu program, yasal olmayan göçmenlere "af" hakkı doğuruyor.(DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Sivas'ta yolcu otobüsü otomobille çarpıştı: 1 Ölü, 16 yaralı

SONRAKİ HABER

Guterres yetkililere şiddeti durdurma çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...