Kampana'da direniş çadırı kuruldu
Deri İş Sendikasına üye oldukları için hiçbir gerekçe gösterilmeden işten atılan işçiler dün fabrika önüne direniş çadırı kurdu. Sabah saatlerinde fabrika önünde oturma eylemi yapan işçilere Deri İş üyeleri işçiler ve Deri İş Tuzla Şube yöneticileri de katıldı. Kampana patronu ve taşeronun işçilere yaptığı saldırıyı protesto eden işçiler sendikalı olarak işe dönene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.
Kampana patronunun; işçilerin temizlik ve atık işçileri olduğu için Deri İş Sendikasına üye olamayacaklarına dair tutanak tutuğu öğrenildi. Deri İş Sendikası ise iş yerine getirdiği hakimle yapılan tespite işçilerin deri iş koluna mensup olabileceklerini tespit etti.
ANAYASA SUÇU İŞLENİYOR
Deri İş Genel Başkanı Musa Servi yaptığı açıklamada Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde patronların sendika istemediğini, kuralsız taşeron ve esnek çalışma istediğini belirterek, Taşeron ve patronların emniyet güçlerini de yanlarına alarak Anayasa suçu işlediklerini söyledi. Kampana’nın ana firma olmasına rağmen yasa dışı olarak taşeron çalıştırdığını bu da yetmezmiş gibi direnişi kırmak için başka işçiler getirerek işlerini devam ettirmek istediğini dile getiren Servi “Biz bu yasa dışı uygulamayı Deri İş olarak kabul etmiyoruz. Kampana patronu bu tutumunu sürdürdükçe burada yaşanacak tüm olayların sorumlusu işveren sendikası, emniyet güçleri ve Kampana patronu olacaktır” diye konuştu.
SENDİKA GELENE KADAR MÜCADELE
Direnişte olan İşçilerden Turgay Üstündağ patronun sendikalaşmayı öğrenince öncelikle kadın işçileri işten çıkardığını, ardından kendilerini işten attığını söyleyerek “Atılmamızın tek nedeni sendikaya üye olmamız. Biz artık bu koşullarda çalışmak istemiyoruz. İnsanca yaşam için örgütlenmek ve mücadele etmekten başka bir şansımız kalmadı” şeklinde konuştu.
2 yıldır Kampana Deri’de asgari ücretle çalıştığını hem kendisi hem de ailesi için gelecek kaygısı taşıdığını belirten Alican Balı “Yılardır taşeronlara çalıştık ve emeklerimiz sömürüldü. Bu havzada tüm patronlar iş yerlerinde taşeronlaştırmayı yaygınlaştırıyor, bunun için işçinin örgütlenmekten başka yapacağı bir şey yok” dedi.
Erdoğan Yanmış Kampana patronunun. yaptığı saldırıyı direnişteki işçileri bölmek ve yıldırmak için yaptığının altını çizerek “Ama biz bu mücadeleyi diğer işçi arkadaşların da desteğiyle büyütüp Kampana’ya sendika girene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.
Kadınlar için çalışma koşularının daha ağır olduğuna dikkat çeken Nusran Dinçer “Hiçbir anayasal hakkımızı kullanamıyoruz. Kadın haklarına dair hiçbir şey yok. Hükümetin uygulamalarına yönelik tartışmalarda işçi haklarını kapsayan bir durum yok” dedi.
KAMPANA İŞÇİLERİNE DAYANIŞMA ZİYARETLERİ SÜRÜYOR
Tuzla organize sanayi bölgesinde Bulunan Rimaks Tekstil ve Tekstif Sendikasına üye işçiler Öğlen saatinde Kampana işçilerini çadırlarında ziyaret ettiler. Ziyarette konuşan Rimaks İş Yeri Baş Temsilcisi Hasan Güneş 8 ay önce Rimaks’ta verdikleri sendikal mücadeleyi başarıyla sonuçlandırdıklarını anlatarak “Bu bölgede her gün bir fabrikada işçiler örgütleniyor, hükümet kendisini her seferde demokrasi savunucusu olarak ilan etmesine rağmen Tuzla organizede sendikalaşan işçiler şunu çok iyi biliyorlar ki bu demokratik anayasa söylemleri bir yalandan ibaret” dedi. Seçimlerde işçilerin kendilerini ezen, sömüren, haklarını gasbeden sermaye partilerine karşı birleşerek emekten yana partileri desteklemeleri gerektiğini vurgulayan Güneş, bunun için kurultay çalışmalarıyla tüm işçilerin ortak mücadele hattını yükselteceklerini dile getirdi.
Deri İş Tuzla Şube Sekreteri Haydar Canpolat Kampana Deri’de yaşanan hukuksuz yasa dışı tutuma sanayideki işçilerin duyarsız kalmadığını belirterek “Taşeronlaşmanın esnek çalışmanın ortadan kaldırılması için tüm sanayi işçilerinin girdiği ortak tutum işçiler acısından birleştirici ve öğretici. Kampana Deri’deki sendika mücadelesine diğer örgütsüz işyerlerinin dayanışması önemli” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et