05 Eylül 2017 17:00

Şırnak’taki sağlık sorunları Meclis gündeminde

HDP Milletvekili İrmez, Feyruz Polat isimli hamile kadının Cizre Devlet Hastanesinde doktor olmaması sebebiyle hayatını kaybetmesini Meclis'e taşıdı.

Paylaş

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, 8 aylık hamile olan Feyruz Polat’ın, 27 Ağustos’ta Cizre Devlet Hastanesinde kadın doğum uzmanı doktorun olmaması nedeniyle hayatını kaybetmesini Meclis gündemine taşıdı. İrmez, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verirken Şırnak’ta yaşanan sağlık sorunlarının tespiti için Meclis araştırması açılmasını da istedi.

Soru önergesinde yaşanan olayı aktaran İrmez, “Daha önce 3 kez sezaryen olan Polat’ın hastanede ameliyatını gerçekleştirecek kadın doğum uzmanı bulunmaması nedeniyle yoğun bakımda takibe alındığı, takip sırasında kalbinin durduğu, acilde nöbetçi olan hekimler tarafından müdahale edildiği fakat hayata döndürülemediği ve bebeği ile birlikte yaşamını yitirdiği bilgisi tarafımıza iletilmiştir” dedi.

İrmez’in, Bakan Demircan’a yönelttiği sorulardan bazıları şunlar:

  • Durumu ciddileşen Feyruz Polat yoğun bakıma alındıktan ve burada müdahale edildikten sonra, eşine kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği söylenmiştir. Sonrasında hastane yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, kadın doğum uzmanının bulunamaması nedeniyle yoğun bakımda müdahale edildiği ve bu yüzden yaşamını yitirdiği açıklaması yapılmıştır. Buna göre Feyruz Polat neden yaşamını yitirmiştir?
  • 150 bin nüfuslu ve doğum oranının yüksek olduğu Cizre’de kadın doğum uzmanının bulunmamasının gerekçesi nedir?
  • Cizre’de yaşayan yurttaşlarımız, Cizre Devlet Hastanesi kadın doğum bölümünde yeterli sayıda doktor bulunmaması nedeniyle kaç aydan beri mağdur durumdadır? Bu mağduriyet nasıl ve ne zaman giderilecektir? Giderilmeyecekse nedeni nedir?
  • Hastanede bulunan sağlık personeli sayısı kaçtır? Daha fazla personel istihdamı için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
  • Cizre Devlet Hastanesinde fiilen her branşta çalışan doktor, hemşire ve personel sayısı kaçtır?​”

MECLİS ARAŞTIRMASI İSTENDİ

Şırnak’ta yaşanan sorunlara ilişkin Meclis araştırması açılmasını isteyen İrmez, verdiği önergede şunları ifade etti: Kent merkezi ve ilçelerinde yetersiz sağlık hizmetinden ve yeterli sayıda hekim ve uzman doktor bulunamamasından kaynaklı, yurttaşlar büyük sorunlar yaşamaktadır. Şırnak halkının sağlığa erişim hakkı konusunda büyük sorunlar yaşaması ve erişilemeyen sağlık haklarından ötürü ölüm vakalarının artmasından dolayı, mevcut hastanelerin ihtiyaçlarının saptanması ile bu sorunlara etkili ve kalıcı çözümlerin bulunabilmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzük’ün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasını arz ve talep ederiz. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sanayi sitesi başkanından terazili protesto

SONRAKİ HABER

'Türkiye'de adaletin üstünlüğü ilkesi sağlanamamıştır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...