05 Eylül 2017 13:27

Diyarbakır barosu: OHAL kaldırılmalı, KHK’ler iptal edilmeli

Yeni adli yıl açılışı nedeniyle açıklama yapan Diyarbakır Barosu: OHAL kaldırılmalı, KHK’ler iptal edilmeli, Elçi cinayetinde somut adımlar atılmalı

Paylaş

Yeni adli yıl açılışı nedeniyle Diyarbakır Barosu basın açıklaması yaptı. Diyarbakır adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar Diyarbakır’da katledilen Baro Başkanı Tahir Elçi’nin fotoğrafının olduğu pankartı taşıdılar. OHAL ve KHK’lerle yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekilen açıklamada, Kürt siyasetçilerin tutuklanmasını hükümetin sıkça dilendirdiği gibi ‘milli idare’ye darbe vurulması olarak nitelendirildi. Demokratik kazanımları yok sayan OHAL ve KHK’lerin derhal kaldırılması istenen açıklamada, başta Kürt meselesi olmak üzere ülkenin normal sürece girmesi vurgulandı. 

Yeni adli yılın açılışa dair basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Ahmet Özmen, yeni adli yılın insan haklarına, kişi güvenliğine ve hukukun üstünlüğüne saygının sağlandığı, adaletsizliklerin kalktığı bir yol olmasını umduğunu dile getirdi. 

Darbe girişimi sonrasında toplumun demokrasi beklentilerinin haklı olarak yükseldiğini ancak hükümetin bu talebin aksine daha ağır siyasal ve toplumsal sorunları ortaya çıkaran uygulamalara başvurduğunu dile getiren Özmen, “Nitekim darbe girişiminin önlenmesinden hemen sonra ülkede OHAL ilanı, OHAL Yasası dayanak gösterilerek çıkarılan KHK’ler ile TBMM devre dışı bırakılmıştır. Değil uluslararası sözleşmelere, Anayasa’ya hatta OHAL Yasası’na bile aykırı  bu KHK’ler ile başlatılan ve halen de devam eden toplu ihraçlar, muhalif basın yayın kuruluşlarının, dernek ve vakıfların kapatılması, malvarlıklarına el konulması, belediyelere kayyım atamaları ve yine seçilmiş belediye başkanlarının, milletvekillerinin, siyasetçilerin tutuklanması gibi antidemokratik uygulamalar toplumda ayrışmaya, toplumsal sorunların daha da derinleşmesine yol açarak devlet-yurttaş ilişkilerinde güvensizlik gibi yeni sorun alanları yaratmıştır. Diyarbakır Barosu olarak  demokratik kazanımları askıya alan OHAL’in derhal sonlandırılmasını, KHK’ler ile yapılan yasal düzenlemelerden dönülmesini ve TBMM’nin yeniden işlevsel kılınmasını talep ediyoruz” dedi. 

‘MİLLETİN İRADESİ’NE DARBE VURULDU’

1994 yılında DEP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılıp tutuklamasını hatırlatan Özmen, “Önceki deneyimin de gösterdiği gibi bu uygulama ve pratiklerin topluma faturası ağır olmaktadır. Parlamentodaki üçüncü büyük parti konumunda olan ve 6 milyonun üzerinde yurttaşın oyunu almış Halkların Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanları, milletvekillerinin ve belediye başkanlarının tutuklanmasıyla siyaset yapma hakkı engellenmekle birlikte siyasal iktidarın ısrarla vurguladığı ‘millet iradesi’ne darbe vurulmuştur” dedi. 

‘ÇATIŞMALI SÜREÇ SONA ERDİRİLMELİ’

Sivil siyaset kanallarının kapatılmasının, TBMM’nin işlevsizleştirilmesinin, Kürt meselesinin şiddet sarmalına itilmesinin, yerel yönetici ve siyasetçilerin tutuklanmasının, basın ve düşünce özgürlüğünü ortadan kaldırıcı uygulamaların sorunları daha da büyütüp toplumsal ayrışma ve kutuplaşmaya sebebiyet vereceğini dile getiren Özmen, “Uzunca tarihsel geçmişe sahip olan, 30 yılı aşkın süredir çatışmalarla geçmiş, 40 binin  üzerinde insanımızın yaşamını yitirdiği bir dönemden sonra, 2013 yılında büyük umutlarla ve toplumsal destekle başlatılan Kürt meselesinin çözümü süreciyle beraber çatışmalar ve ölümler son bulmuştur. Anılan süreç, toplumun beklentilerinin aksine kalıcı barışla taçlanacak nihai sonuca dönüştürülememiş ve toplumsal barış tesis edilememiştir. Bilakis 2015 yılının temmuz ayı itibariyle de yeni bir çatışmalı sürecin içerisine girilmiştir.  Gelinen noktada Diyarbakır Barosu, ölümlerin son bulmasını ve artık katlanılamaz bir dereceye gelen bu çatışmalı sürecin sona erdirilmesini talep etmektedir. Bu talebimizi her hal ve  şartta dile getirmeye devam edeceğiz. Özmen son olarak şunları dile getirdi: “Adli yıl açılışlarında sıkça dile getirdiğimiz gibi, bu adli yıla da; toplumsal sorunların çözüm bulamadığı, sürekli olarak çözümsüzlüğün yinelendiği ve bunlarla bağlantılı hukuki, yargısal ve mesleki çok sayıda ağır sorunla girdiğimizi belirtmek isterim. olumsuz gelişmelere rağmen Diyarbakır Barosu, adil bir toplumsal düzenin inşasına yönelik  umudunu korumaya ve  mücadelesini sürdürmeye devam edecektir.”

‘ELÇİ CİNAYETİNDE  SOMUT ADIMLAR ATILMALIDIR’

1 Eylül Dünya Barış Günü’nün hemen ardına denk gelen yeni adli yılın ekmek ve su kadar ihtiyaç duyulan barışa ve huzura vesile olmasını isteyen Özmen, “Bu temenniler ile birlikte Diyarbakır Barosu olarak yeni adli yılda en büyük beklentimiz Tahir Elçi cinayetinin faillerinin bulunarak yargı önüne çıkarılmasıdır” diyerek konuya dair şunları söyledi: “Değerli Baro Başkanımız Tahir Elçi’nin onlarca kamera önünde katledilmesinden bugüne iki yıla yakın bir süre geçti. Başta Hükümet olmak üzere, yetkililerce kamuoyuna ve tarafımıza devlet adına  söz verilmesine rağmen, verilen sözlerinin esamesinin dahi okunmadığını ve soruşturma dosyasında elle tutulur bir ilerlemenin sağlanamadığını hatırlatmak durumundayız. Çünkü soruşturma dosyasında henüz tek bir kişinin dahi şüpheli sıfatıyla sorgulanmadığını üzülerek ifade etmek isteriz. Başta kederli ailesi olmak üzere, baromuzu ve kamuoyunu tatmin edici, somut adımların atılması gerekmektedir. Aksi takdirde kamuoyu, cinayetin aydınlatılmamasının sorumlusu olarak hükümeti ve soruşturma makamlarını görecektir.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İhmal parmağına mal oldu

SONRAKİ HABER

PEN’den Aslı Erdoğan için kampanya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...