05 Eylül 2017 09:36

20 liralık ‘market rakısı’ ‘yok’ sattı!

Rakı üzerindeki 60 TL’lik vergi ile 70’lik fiyatı 93 TL’yi bulunca vatandaşlar kendi içkisini üretmenin peşine düştü.

Paylaş

Rakı üzerindeki ağır ÖTV ve KDV yükü vatandaşı rakı üreticisi yaptı. Rakı üzerindeki toplam vergi son düzenlemelerle 60 TL’yi bulunca evde üretimin formülleri aranmaya başladı.

 

Dünya gazetesinden Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre, bu süreçte bir firma ‘evsel kullanım amaçlı etil alkol’ üretip ulusal marketlerde satışa sundu. Tamamen yasal olan ürün Kurban Bayramı’nda yok sattı. Son 10 yılda vergilerle fiyatı 4 kata yakın artan rakının tüketiminde ciddi bir düşüş dikkat çekiyor. Bu düşüşte kayıt dışına yönelme ve evde üretimin etkisinin de önemli olduğu belirtiliyor.


‘Evsel kullanım amaçlı tarımsal kökenli etil alkol’ ibaresi ile satılan ürün hacmen yüzde 96 alkol içeriyor. Ürünün etiket fiyatı 47.10 TL. Bu ürünün suyla seyreltilmesi ve anason yağı ile aromalandırılması, son olarak da şeker katılması ile 70’lik rakı yaklaşık 20 TL’ye mal oluyor. Üretim süreci 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanıyor. Rakı tüketen vatandaşlar üretim formüllerini birbiriyle paylaşırken, konu kulaktan kulağa hızla yayıldı. Antalya merkezli üretici firma, Kurban Bayramı’nda talebe yetişemedi. Ürün geçtiğimiz günlerde marketlerde en çok sorulan, aranan ürünlerden oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Motorin ve benzine zam

SONRAKİ HABER

Suruç'ta taban suyu yükseldi, yolları su bastı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...