Diyarbakırlı gazeteci Ekrem Sunar 5 Dakikada'ya konuk oldu

Diyarbakırlı gazeteci Ekrem Sunar'la bölgede gazeteciliği konuştuk.

05 Eylül 2017 07:29
Paylaş

Diyarbakırlı duayen gazeteci Ekren Sunar Fatih Polat’ın hazırlayıp sunduğu 5 Dakikada'ya konuk oldu. 1964 yılında gazeteciliğe başlayan Sunar'la bölgede gazeteciliği ve gazeteciliğin geldiği noktayı konuştuk.

Sunar unutamadığı anıları arasında Hakkari Yoncalı Köyü’nde cesetlerin yakılması olayını anlatarak “Yakılan cesetlerin el ve ayaklarının poşetlere konulduğuna tanık oldum”  dedi. 

Bölgedeki gazeteciler üzerindeki baskıları da anlatan Sunar şöyle dedi: “Bu yeni değil. Cumhuriyet’in ilanından bugüne kadar Güneydoğu’da görev yapan tüm gazeteci arkadaşlarımız baskı altında. 1965’e kadar Güneydoğu’da gazetecilerin giremediği bölgeler vardı. Yasaktı yani. Bu yasak daha da katmerli olarak devam ediyor” 

‘ETE ZAM’ HABERİNE GÖZALTI

Sunar baskılara ve yasaklara dair bir anısını da anlattı: 

“1971 Mart döneminde, haber ajansının Diyarbakır bölge bürosunda muhabirdim. ‘Ete Diyarbakır’da 2.5 lira zam yapıldı’ diye haber yaptım. O arada sıkıyönetim komutanlığı da ‘Ete zam yok’ diye bir açıklama yapmıştı. Günaydın gazetesi de bu iki haberi üst üste koymuştu. Bu olay üzerine beni gözaltına aldılar. 7. Kolordudan aradılar gittim, hemen tutukevine koydular. Bir üstteğmen elinde çanta olan bir erle koğuşa girdi. İçeriye giren üstteğmen 'O meşhur gazeteci kimdir?’ dedi. Çıktım ben. Bir sandalye getirtti. Oturttu beni. Elinde çanta olan askere 'Başla’ dedi. Çantasını açtı traş makinasını çıkardı. Saçımı ve bıyığımı tamamen kesti. Koğuştaki arkadaşlar ‘Kesemezsiniz, hukuka aykırıdır’ diye itiraz etti. Arkadaşlara ‘İtiraz etmeyin, kökü bende’ dedim ve cebimdeki gümüş tarağı da üstteğmene hediye ettim” 

‘BASKI SADECE DEVLETTEN GELMİYOR’

Baskının sadece devletten gelmediğini de aktaran Sunar “Bölgedeki aşiret reislerinden, ağalardan, uyuşturucu kaçakçılarından, bunların da baskısı var gazeteciler üzerinde” diye konuştu. 

“Çok onurlu bir meslek olan gazetecilik artık ihbarcı gazetecilik oldu” diyen Sunar kendi meslektaşını açıkça ihbar eden gazeteciler olduğunu ve bunun mesleğe aykırı olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Kınıyorum o tip insanları. Ama buna rağmen onurla direnen gazeteci arkadaşlarımız olduğunu da görüyorum. Bu da ilerisi için bir ümittir, bir umut kaynağıdır benim için” 

Sunar mesleğe yeni başlayacak olan genç gazetecilere de önerilerde bulundu: “Önce onurlu, dürüst olmaları lazım. Halkını, insanlığı düşünerek haber yapmaları lazım. Sansürden kaçınmaları lazım. Önce kendini ve karşısındakini insan olarak bilecek"

Fatih Polat'ın hazırlayıp sunduğu 5 Dakikada salı ve perşembe günleri Evrensel Web TV'de. (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde günün maçları

SONRAKİ HABER

Düğünlerde taklit altın dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...