04 Eylül 2017 10:46

Tutuklu yazarımız Karataş'a kitap okuma engeline itiraz

Tutuklu yazarımız Yusuf Karataş’a okuması için verilmek istenen kitaplara ‘ders kitabı’ olmadığı gerekçesiyle engellemesine itiraz edildi.

Paylaş

Tutuklu yazarımız Yusuf Karataş’a okuması için verilmek istenen kitaplara ‘ders kitabı’ olmadığı gerekçesiyle engellemesine itiraz edildi. Karataş’ın avukatı Tugay Bek, Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne itiraz dilekçesi vererek, kararın hukuki olmadığını, kararının kaldırılmasını istedi. 

27 Temmuz’dan buna tutuklu bulunan gazetemizin yazarı Yusuf Karataş’a yakınları tarafından verilmek istenen “Ben de Sana Onu Söyleyecektim” ve “Alman İdeolojisi” kitapları ders kitabı olmadığı gerekçesiyle verilmemişti. Yaşanan duruma itiraz eden Karataş’ın avukatı Tugay Bek, Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne verilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na itiraz dilekçesi verdi. 

KARAR OKUMA HAKKINA ENGEL

Verilmek istenen kitaplar hakkında bir toplatma kararını olmadığının belirtildiği dilekçede, “Her iki kitabın da basım yayınının önünde herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra bu kitapların kurum güvenliğini tehlikeye soktuğundan da bahsedilemez” denildi. Söz konusu kararın AİHS ve AİHM’in içtihatlarına aykırı olduğunun dile getirildiği dilekçede, “Tutuklu ve hükümlünün dış dünyada olup bitene yabancı kalmaması ve gününün entelektüel birikimlerinden yararlanabilmesini AİHM önemsemektedir” denildi. 

ANAYASAYA AYKIRI KARAR

Alınan kararının aynı zamanda anayasaya da aykırı bir karar olduğunun belirtildiği dilekçede, şu sözlere yer verildi: “Başvurumuza konu İdari kurul kararı Anayasa ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan temel hak ve hürriyetin kısıtlanması niteliğindedir. Temel hak ve hürriyetlerin ancak kanunla kısıtlanabileceği Anayasanın amir hükmü durumundadır. Ceza İnfaz Kurumu İdaresinin Adalet Bakanlığının yazısına dayanarak bu  kararı vermesi hukuken kabul edilemez. Adalet Bakanlığı karara dayanak teşkil eden ilgili yazısında yalnızca ders kitapları yönünden bir düzenleme yapmıştır. Ders kitabı olsun ya da olmasın 5275 sayılı yasanın 62. maddesinde öngörüldüğü şekliyle hakkında mahkeme kararı ile yasaklanması yönünde bir karar bulunmayan her türlü yayının kurum (cezaevi) güvenliğini tehlikeye sokmadığı ve müstehcen olmadığı taktirde İdare ve Gözlem Kurulu tarafından incelendikten sonra tutuklu ve hükümlüye  verilmesi kanunun amir hükmüdür. İdare ve Gözlem Kurulu kanunun lafzına ve ruhuna tamamen aykırı bir şekilde, müvekkile gelen ve inceledikleri kitapların ders kitabı olmaması sebebi ile verilmemesi yönünde bir karar vermiştir. Oysa ki kanundan ve Adalet Bakanlığı yazısından  ders kitabı niteliğinde olmayan yayınların tutuklu ve hükümlüye verilmemesi gibi anlam ve sonuca varmak hiç bir şekilde mümkün değildir.”

ENGELLEYENLERE SUÇ DUYURUSU

Engelleme kararını verenlerin “görevi kötüye kullanma”  suçunun işlendiğinin ifade edildiği dilekçede, “Bu kararın altında imzası bulunan ilgili kurul görevlileri hakkında tarafımızca  Cumhuriyet Savcılığına ayrıca suç duyurusunda bulunulacaktır” denildi. 

MESLEKİ HAKKI İHLAL EDİLİYOR

Kitapların “Ders kitabı olmadığı” gerekçesiyle verilmemesinin bir ilk olduğunun dikkat çekildiği dilekçede, “Müvekkil Yusuf Karataş’ın, ülkemiz ve Ortadoğu’daki siyasal ve toplumsal gelişmeleri ele alan araştırma ve inceleme kitapları bulunmaktadır. Yine müvekkil ulusal çapta yayın yapmakta olan Evrensel Gazetesi’ne haftanın üç günü makaleler yazmaktadır. Entelektüel bir birikime ve kişilik özelliklerine sahip olan müvekkilin mesleği ve ilgi alanına ilişkin olan yayınlara ulaşımının engellenmesi, bilgiye ulaşma ve mesleki faaliyette bulunma hakkın açık bir ihlalidir” denildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Uşak'ta iplik fabrikasında yangın

SONRAKİ HABER

Şırnak’ta 3 çocuğa cinsel istismarda bulunan kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...