04 Eylül 2017 07:26

İngiltere’de krizin yükü hala emekçilerin sırtında

İngiltere'de iktidar bir yandan büyümenin yükselişe geçtiğini belirtirken emekçilere verilen yıllık yüzde 1 oranındaki zam tepki çekiyor.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Tüm dünyayla birlikte İngiltere’yi de derinden etkileyen 2007-2008 kapitalist krizinin yükü, emekçilere yıkılmaya devam ediyor. Resesyondan çıkılmış ve ekonomik büyüme yükselişe geçmiş olmasına rağmen kriz sonrası dönemin Başbakanı David Cameron’un, “Hep birlikte bu krizin içindeyiz” açıklamalarından sonra belirlenen yıllık yüzde 1 oranındaki zamlar, aynı oranda devam ediyor.

Sermaye kesimleri için çeşitli kolaylıklar sağlayan ve vergi indirimleri ile yabancı sermayenin de İngiltere’de yatırım yapmasını sağlayan muhafazakar hükümet, söz konusu işçiler ve kamu çalışanları olunca kesmeye ve kısmaya devam ediyor.

ÖĞRETMENLER YILLIK 5 BİN STERLİN AZ ALIYOR

Muhalefetteki İşçi Partisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yüzde 1’le sınırlı tutulan maaş zammından en fazla öğretmenler etkileniyor. 2010 yılında yıllık ortalama 34 bin 800 sterlin alan bir öğretmenin, 2017 yılında 40 bin 500 alması gerekirken sadece 35 bin 100 sterlin alıyor. Bu da, bir öğretmenin yıllık en az 5 bin sterlin eksik ücret alması anlamına geliyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gölge Eğitim Bakanı Angela Rayner, muhafazakar iktidar boyunca öğretmenlerin ve kamu emekçilerinin yaşam standardının kötüye gittiğini ve bunun sebebinin, krizin atlatılmış olmasına rağmen kriz zamanında uygulanan en fazla yüzde 1’lik zam sınırlandırması olduğunu belirtti. Bu sınırlandırmanın devam etmesi durumunda öğretmenlerin giderek işten ayrılacakları ve başka işlere girecekleri belirtiliyor. Rayner, İngiltere’deki okullarda öğretmen sıkıntısını yaşanacağını belirterek her yıl yapılan kesintilerin artık son bulması gerektiğini söyledi.

ÖĞRETMENLER YENİ EĞİTİM YILINA SORUNLARLA BAŞLIYOR

Bu haftadan itibaren İngiltere’de okullar 2017-2018 eğitim-öğretim yılı için kapılarını açacak. Birçok okulda aşırı iş verildiği gerekçesiyle işten çıkan öğretmenlerin yerine yeni öğretmen alınmazken işten çıkan öğretmenlerin de işleri geri kalan öğretmenlerin sırtına yıkılıyor. Ücretlerdeki düşüklük ve başarıya göre ücretin artmasının da yarattığı rekabete tepki gösteren öğretmenler, yılbaşından sonra üç kez grev gerçekleştirdi. Öğrencilere verilen derslerin ve sınavların da ağrlığından şikayetçi olan öğretmenler, yeni eğitim yılına sorunlarla başlıyor. Bu yıl içinde Ulusal Öğretmenler Sendikası’nın (NUT) çağrısıyla grev ve eylemlerin gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu eylemlere ailelerin de destek vereceği ve bir çok okulda ailelerin oluşturduğu komitelerin oluştuğu belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci yazar Erdoğan Tokmakçıoğlu yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Türkiye’de sahnelenemeyen ‘adalet’ oyunu Amsterdam’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...