04 Eylül 2017 06:17

McDonald’s işçileri İngiltere tarihinde ilk kez grevde

İngiltere'de fast food zinciri McDonald's'da çalışan işçiler iş koşulları ve ücret sorunundan dolayı ilk kez greve gitti.

Paylaş

Arif Bektaş
Londra

Dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde restoranları olan fast food zinciri McDonald’s’da, iş koşulları ve ücret sorunundan dolayı işçiler İngiltere’de ilk kez greve gitti. Bugün Cambridge ve Güneydoğu Londra’daki Crayford şubelerinde başlayan greve sendika da sahip çıkıyor. 
Özellikle fast food ve fırın işçilerinin üye olduğu BFAWU Sendikası Genel Sekreteri Ian Hadson yaptığı açıklamada, McDonald’s’ın 0 saat sözleşmesi dayattığını ve ücretleri de aşağıda tutmaya çalıştığını söyledi. Hadson, saat ücretlerinin en az 10 sterlin olmasını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra, iş güvenliğinin de sağlanmasını istedi.

CORBYN DE DESTEK AÇIKLAMASI YAPTI

McDonald’s yetkilileri, bu iki restorandaki işçilerin, Birleşik Krallık’taki tüm çalışanlarının sadece yüzde 0.01’ini oluşturduğunu öne sürerek, “küçük bir grubun oyun bozanlık” yapması anlamına gelen bir suçlamada bulunuyor.

Buna karşılık işçilere de büyük destekler geliyor. Başta ana muhalefet partisi İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn olmak üzere ülkedeki bir çok sendika da dayanışma ve destek açıklaması yaptı. Corbyn yaptığı açıklamada, “işçilerin istediği 10 sterlinlik saat ücreti ve 0 saat sözleşme dayatmasının ortadan kaldırılması talepleri haklı taleplerdir, derhal bu talepler yerine gelmelidir” dedi.

MCDONALD’S VERGİ VERMİYOR

McDonald’s, dünyanın en büyük restoran zincirlerindendir. Dünya çapında 1 milyondan fazla çalışanı var. Birleşik Krallık’ta da 85 bin kişi McDonald’s’a çalışıyor. İngiltere’de sıkça tartışılan vergi kaçakçığının başını çeken firmalardandır McDonald’s. Genel merkezi başka yerde olduğu için ve olduğu yere vergi ödedikleri için İngiltere’de tek kuruş vergi vermeyen McDonald’s, ağır iş koşulları ve düşük ücret dayatmasıyla biliniyor.

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin Akarsu Mahallesi'nde sokağa çıkma yasağı

SONRAKİ HABER

İsveç’te sağlık emekçilerinden özelleştirme protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa