24 Temmuz 2012 12:04

Eskişehir katilleri aklama merkezi mi?

Muğla'daki öğrenci olaylarında polis kurşunuyla öldürülen üniversite öğrencisi Kürt genci Şerzan Kurt davasında yeni bir rapor ortaya çıktı. Şerzan Kurt’un avukatları İzmir 9 Eylül ve İstanbul Üniversitesi’nden ‘uzman bilimsel görüşü’ başlıklı rapor aldı. Raporda Şerzan Kurt’u

Eskişehir katilleri aklama merkezi mi?
Paylaş
Eylem Lodos

Dava sonrasında açıklama yapan Şerzan Kurt’un babası Ömer Kurt, adaletin tecelli etmesini istediklerini söyledi. Baba Kurt, “Eskişehir katilleri aklama merkezi olmasın” dedi. 12 yaşında 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz’ın da davası da güvenlik gerekçesi ile Eskişehir’de görülmüş, Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi Kaymaz ve babasını öldürenler hakkında ‘Meşru müdafaa sınırları içinde’ diyerek beraat kararı vermişti. Şerzan Kurt davasının da aynı mahkeme tarafından görülmesi akıllara Kurt’un katilinin de beraat etme olasılığını getirdi.    

İki yıl önce Muğla’da çıkan öğrenci olaylarında polis kurşunuyla hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Şerzan Kurt’un duruşmasına Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya, tutuklu sanık polis memuru Gültekin Şahin ile Kurt’un babası Ömer Kurt ile annesi Necla Kurt katıldı. Sanık Kurt’un avukatları tarafından İzmir 9 Eylül ve İstanbul Üniversitesi’nden alınan bilirkişi raporu, mahkeme heyetine sunuldu. Raporda, olayın olduğu gün yapılan incelemelerde Kurt’un omzunda bulunan kurşun deliğinin çapının, Adli Tıp Kurumu’nun yaptığı otopsi raporunun birbiriyle uyuşmadığına dikkat çekti. Aradan geçen 12 günlük süre içerisinde yara deliğinin çağının değişebileceğine vurgu yapan Kurt’un avukatları, sanık Gültekin Şahin’in kasten adam öldürmeden yargılanması gerektiğini söyledi.

SANIK AVUKATI UĞUR KAYMAZ DAVASINI ÖRNEK GÖSTERDİ

Sanık avukatları ise söz konusu raporların kesin bir hüküm içermediğini ileri sürerek mahkeme heyeti tarafından itibar edilmemesini istedi. Sanık avukatlarından Erol Halka, mahkemeye sunulan raporların sanık Şahin’e yönelik bir suç unsuru taşımadığını iddia etti. Halka, raporlarda belirtilen, ‘Kurt’un ölümü, silahlı yaralama ile başına aldığı kült bir cisim sonucu gerçekleşmiştir’ şeklindeki beyanının tek başına şüphe oluşturduğunu ileri sürdü.

2005 yılında görülen Uğur Kaymaz davasında 4 özel harekâtçının tutuksuz yargılanarak beraat ettiğini hatırlatan Halka, 3. yargı paketinde yapılan düzenlemeler çerçevesinde sanık Şahin’in tutukluluk haline itiraz etti. Sanık Gültekin Şahin ise iddianamenin bir kararname niteliğinde olduğunu belirterek, kendisini suçlayan hiçbir delilin bulunmadığını ifade etti. Bazı kesimler tarafından kendisinin kurban edildiğini de ifade eden sanık Şahin, mahkemeden kaçma şüphesinin bulunmaması nedeniyle tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti, Kurt’un avukatlarının vermiş olduğu raporun cumhuriyet savcısı tarafından incelenmesi için ek süre verilmesine ve sanık Şahin’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 17 Ağustos tarihine ertelendi. (Eskişehir/EVRENSEL)


Mahkeme çıkışında Şerzan Kurt Adalet Ve Kardeşlik İnisiyatifi adliye önünde basın açıklaması yaptı. Gençlerin herhangi bir şekilde öldürülmemesi gerektiğine dikkat çeken Ömer Kurt, "bütün sistemlerce kutsal sayılan eğitime gidenlerin koşulları yaratılmalı ve devlet güvencesinde olmalı. Bütün sistemlerde bu böyle olmuştur. Ve o insanlar dikkat etmeli. Ama ne yazık ki Türkiye koşullarında gençlerin eğitim olanaklarını hazırlamaktan ziyade, gençler zaman zaman sıkıntılarla karşı karşıya geliyorlar. Bir şekilde ötekileştirme zihniyeti ile öldürülüyor” dedi.

Şerzan’ın onu koruması gereken bir kurumun elemanı tarafından öldürüldüğüne dikkat çeken Kurt, “Öğrenciler üniversiteye girmek için hazırlık yapıyor. Onlardan büyük beklentilerimiz var. Onlar Türkiye’ye bir sürü hizmet yapacak. Düşünceleri, diller, mezhepleri farklı olabilir. Sonları ölüm olmamalı. Hele onları koruması gerekenler tarafından olmamalı. Gençler yanlışlıkları varsa da sevgiyle yaklaşılmalı onlara. Şerzan bir öğrenci iken öldürüldü. Bu son olsun, Türkiye gençleri öldürülmesin” diye konuştu. Şerzan’ın davası için adaletin tecelli etmesini istediklerini söyleyen Kurt, katilin hak ettiği cezayı alması gerektiğini belirtti. Kurt,  12 yaşında öldürülen Uğur Kaymaz’ın davasına da atıf da bulunarak “Eskişehir bundan sonra bir aklama merkezi olmasın” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

İşçiler kaza yaptı: 4 ölü, 10 yaralı

SONRAKİ HABER

California’da polis şiddetine protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa