03 Eylül 2017 06:39

İsveç’te özelleştirme karşıtı gösteriler yaygınlaşıyor

İsveç’te işçi ve emekçilerin özelleştirme ve taşeronlaştırmaya karşı eylemleri artıyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Son 20 yıldır uygulanan yeni liberal politikalarının yıkıcı sonuçlarından en olumsuz etkilenen kesimlerin başlarında gelen liman işçileri, temizlikçiler ve sağlık çalışanlarının eylemleri giderek yaygınlaşıyor.

Göteborg ilinde sendikalarının tanınmasına karşı mücadele verdikleri için taşeron firmanın işten attığı liman işçileri, neredeyse her hafta gösteri yapıp özelleştirme ve taşeronlaştırmaları protesto ederken, Stockholm’de çöp toplayıcıları ve temizlik işçileri, işten atmalar ve ücretlerinin düşürülmesine karşı daha sık meydanlara çıkıyor.

Stockholm'de banliyö trenlerinde çalışan temizlik işçileri de özelleştirme ve taşeronlaştırmaya karşı önceki gün eylem düzenledi. Stockholm Yerel Trafik'in (SL) yönetim kurulu toplantısının yapıldığı saatlerde toplantı yapılan binanın önünde bir araya gelen temizlik işçileri, işten atılmaların durdurulması ve taşeron firmalara devredilen temizlik işlerinin SL'e geri verilmesi talebiyle bir gösteri gerçekleştirdi.

Bir devlet kurumu olan SL, kolektif trafik hizmetlerini parçalara ayırarak değişik taşeron firmalar arasında bölüştürdü. Hongkong merkezli MTR, önce metro ardından da banliyö tren hizmetlerinin ihalelerini aldı.

TAŞERON FİRMA HİZMETLERİ BAŞKA TAŞERONLARA DEVRETTİ

MTR, maliyetleri aşağıya çekebilmek ve kar oranını arttırmak için temizlik gibi bazı hizmetleri taşeron firmalara devretti. Banliyö trenleri ve istasyonların ihalesini en düşük teklifi veren Solreneriet adlı temizlik firması kazandı. Yaklaşık 1 yıl sonra Solreneriet, zarar ettiğini ve bu nedenle de 195 temizlik işçisinden 90'ının işine son vereceğini açıkladı.

İşçilerin üyesi olduğu Seko sendikası tarafından yapılan araştırmalar temizlik firmasının MTR’den ayda 5,5 milyon kron aldığını ve giderlerinin 8,5 milyon olduğunu gösterdi.

İhaleyi alabilmek için en düşük teklifi kabul eden taşeron firmalar daha sonra kar edebilmek için işyerinde çalışma temposunu artırıyor ve çalışanların sayısını azaltıyor. Bu politika ise sendika ve emekçilerin direnişiyle karşılaşıyor.

SORUNUN KAYNAĞI ÖZELLEŞTİRME VE TAŞERONLAŞTIRMA

SL binası önünde gerçekleşen gösteride konuşma yapan sendika temsilcileri, sorunun  devletin üstlenmesi gereken görevlerin taşeron firmalara verilmesinden kaynaklandığının altını çizdi, tüm kolektif trafik hizmetlerinin yeniden devlet ve il genel meclisleri tarafından yürütülmesini talep etti.

Sendika yöneticileri, taşeron firmaların devralmasından sonra hizmet kalitesinin düştüğüne de dikkat çekti. Eleştirileri yanıtlayan SL Genel Müdürü Kristoffer Tampson ise, imzaladıkları sözleşmede hizmetlerin kalitesinin sorumluluğunun MTR adlı şirkete ait olduğunu söyleyerek sorumluluğu üstlenmekten kaçındı.

Liman ve temizlik işçilerinden sonra sağlık emekçileri de, bugün sağlık sektöründeki özelleştirmeleri protesto etmek için İsveç'in 9 yerleşim biriminde gösteriler yapacak.

ÖNCEKİ HABER

Kurban satıcılarının son umudu bugün

SONRAKİ HABER

Finlandiya’da göstericiler hükümetin istifasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...