02 Eylül 2017 09:35

Mimarlardan AOÇ için bir dava daha 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin ABD Büyükelçiliği'ne satışına karşı bir dava daha açtı.

Paylaş

Söz konusu araziye ilişkin diplomatik site plan değişikliği ve inşaat ruhsatının iptali için dava açan Mimarlar Odası, telafisi mümkün olmayan zararlar yaratacağından yürütmenin durdurulmasını talep etti. Öte yandan demokratik kitle örgütleri ve Başkent Dayanışması bayram sonrasında ABD Büyükelçiliği'ne yürüyüş yaparak siyah çelenk bırakacak.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Tıp Fakültesi yapılması şartıyla Gazi Üniversitesi'ne devredilen, Gazi Üniversitesi'nin TOKİ'ye, TOKİ'nin de ABD Büyükelçiliği'ne satışını yaptığı 37 bin metrekarelik arazinin diplomatik site plan değişikliği ve inşaat ruhsatının iptali için dava açtı. Dava dilekçesinde telafisi mümkün olmayan zararlar yaratacağından öncelikle yürütmenin durdurulması da talep edildi. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “AOÇ arazileri her ne sebeple olursa olsun şartlı bağış olduğu için amacı dışında kullanılamaz” dedi.

TOPLU DAVA HAZIRLIĞI

Atatürk Orman Çiftliği arazilerinde konut ticaret sanayi vb. yapıların yapılmasının 5659 sayılı AOÇ Kanunu ile yasaklandığını kaydeden Candan, AOÇ arazisi olan ve hülle yoluyla ABD'ye satılan bu toprak parçasının satışının usulsüz olduğunu söyledi. Aynı zamanda arazinin 1/25.000 ölçekli 2023 Nazım İmar Planı'nda Gazi Üniversitesi alanı olduğuna dikkat çeken Candan, üst ölçekli plan kararlarına göre burada diplomatik site yapılamayacağını ifade etti. Bu nedenle hem AOÇ arazisi olması hem de üst ölçekli plan kararlarına aykırı olduğu gerekçesiyle inşaat ruhsatını ve dayanağı planları yargıya taşıdıklarını aktaran Candan, arazinin ABD Büyükelçiliği'ne satışı ile ilgili de toplu bir dava açma hazırlığında olduklarını bildirdi. Candan, “'Tüm vatandaşlar AOÇ arazisinin hülle yoluyla ABD elçiliğine satışını öngören protokole dava açabilir'” dedi. 

6 EYLÜL'DE ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE YÜRÜYÜŞ 

Öte yandan demokratik kitle örgütleri ve Başkent Dayanışması bayram sonrasında ABD Büyükelçiliği'ne yürüyüş yaparak siyah çelenk bırakacak. Yürüyüş için 6 Eylül Çarşamba günü saat 12.00'de Konur Sokak'ta buluşulacak. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

NYT: Türkiye-ABD ilişkisi giderek daha da gerginleşiyor

SONRAKİ HABER

Game of Thrones izlenme rekoru kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...