23 Temmuz 2012 13:00

‘İfade özgürlüğünde kaçıncı sıradayız?’

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, “Basında Sansür’ün kaldırılışının” 104. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada Türkiye’de 90'dan fazla gazetecinin tutuklu bulunduğuna dikkat çekti. Başbakan Erdoğan’ın kendi icraatlarını ve yatırımlarını anlatırken, basın ve ifade &o

‘İfade özgürlüğünde kaçıncı sıradayız?’
Paylaş

Abakay, 104 yıl önce sansür memurlarının gazetelere sokulmadığını, gazetelerin sansürsüz yayınladığını hatırlattı. 104 yıl sonra bugün AKP iktidarının sansür bir yana medya sektörünün hemen hemen tüm kalelerini zaptettiğini kaydeden Abakay, AKP’nin birçok gazete yöneticisini de çeşitli yollarla teslim aldığını belirtti.

MUHALİF GAZETECİLER, YILLARDIR CEZAEVİNDE(!)

Hükümetin, ülkede basın, düşünce ve ifade özgürlüğünü baskısı, denetimi altına aldığına dikkat çeken Abakay, bütün bu uygulamaların Türkiye’de ağır bir otosansür iklimi yarattığına vurgu yaptı. Başbakan Erdoğan’ın Televizyon ekranlarından ve gazeteler aracılığıyla hizmetlerini anlattığını ifade eden Abakay, “Başbakan basın, düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda Türkiye’nin dünyada kaçıncı sırada olduğunu söylemiyor, bunu ısrarla saklıyor. ÇGD olarak, Başbakandan, bu gerçeği kendi ağzından açıklamasını talep ediyoruz” dedi. Türkiye’de halen 90’dan fazla gazeteci ve yazarın cezaevlerinde olduğunun altını çizen Abakay, cezaevinde bulunanların ortak özelliğinin ise iktidarla farklı görüşte olduğuna dikkat çekti.  

EL BEŞİR ANAYASASINA BENZETİLEN DÜZENLEMELER

Son günlerde AKP hükümetinin basında sansür uygulamasına geçmek için yaptıkları hazırlıklara atıf yapan Abakay, yeni anayasa hazırlıkları sürecinde AKP’nin Anayasa taslağına, baskıcı, sansürü içeren, özgürlükleri kısıtlayıcı yeni hükümler önermesini asla kabul etmeyeceklerini bildirdi. Abakay, bu önerilerle yeni anayasanın  adeta iktidarın iyi ilişkiler içinde olduğu El Beşir Anayasasına benzetilmeye çalışıldığını vurguladı.

‘GAZETECİLER SAVAŞ KIŞKIRTICILIĞINA ALET OLMAYIN’

Medya ve ifade özgürlüğünün ağır baskılar altında olduğunu ifade eden Abakay, tüm gazetecileri basın ve ifade özgürlüğü mücadelesinin içinde yer almaya davet etti. Abakay açıklamasında, 24 Temmuz vesilesiyle cezaevlerindeki tüm gazetecilerin, aydınların serbest bırakılmasını, Terörle Mücadele Kanununun kaldırılmasını, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını ve evrensel hukukun egemen olmasını talep etti.

Abakay ayrıca, Gazete ve TV yönetimlerini, yazarları, Başbakanın ve  iktidar sözcülerinin öncülüğünü yaptığı Suriye örneğinde olduğu gibi  savaş kışkırtıcılığına araç olmamaya, barışı savunmaya davet etti.
(Ankara/EVRENSEL)


BU NE LAHANA TURŞUSU ERDOĞAN!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan isa, The Istanbul Review dergisine verdiği röportajda, “Sansür, sadece edebiyatta değil, sanatta, medyada, siyasette ve diğer alanlarda da kabul edilmez bir engelleme yöntemidir” ifadelerini kullandı.

Ülkesinde basın üzerindeki baskıları ve tutuklu gazetecileri görmezden gelen Erdoğan, "ifade özgürlüğünün, fikir özgürlüğünün ne manaya geldiğini çok iyi bilen bir Başbakanım. Şair Ece Ayhan'ın şu dizesini ben geçmişte de birkaç kez alıntılamıştım; 'Biz, tüzüklerle çarpışarak büyüdük'. Dolayısıyla, genç nesillerin, yeni nesillerin, tüzüklerle, yasaklarla, sansürle imtihan edilmesine tahammül de rıza da göstermeyiz” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

'Devletin ve yerel yönetimlerin sanat kurumları özerktir'

SONRAKİ HABER

Güvenlik bahane, sansür şahane

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...