01 Eylül 2017 14:51

Müzeler bayram ziyaretçilerini bekliyor

Nerede, hangi sergi, galeri ve müze gezilmeli? Bayram tatilini İstanbul'da geçirenler için derledik.

Paylaş

Görkem KINACI
İstanbul

Müzeler ve sergi galerileri, bugünden itibaren her yaştan kültür, sanat, tarih ve arkeoloji ziyaretçilerini bekliyor. Hafta sonu geldiğinde tek başınıza, ailenizle, sevdikleriniz ve çocuklarla birlikte her zaman yaptıklarımızdan farklı aktiviteler yapmak, yeni yerler keşfetmek isteyenler için bayram boyunca açık olan sergi galeri ve müzeleri sizin için derledik.

PERA, DOPDOLU

İlk durak Beyoğlu’da bulunan Pera Müzesi. Bayram boyunca ziyaretçiler, müzede devam etmekte olan 17. ve 19. yüzyıl elçi ve ressamlarını tanıtan “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar”, Osman Hamdi sanatına eğilen “Osman Hamdi Bey” sergisi, 4 bin yıllık ticaret ve bilim tarihine ışık tutan “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri”, Kütahya seramikleri üzerinden kahvenin macerasına odaklanan “Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyon sergilerini ziyaret edebilir. Sergilere, yetişkinler için Mert Fırat’ın, çocuklar için ise Meltem Cumbul ile Yekta Kopan’ın seslendirdiği ücretsiz sunulan sesli rehber eşlik ediyor. Her katında farklı bir sergiyi içerisinde barında Pera Müzesi, görülmeye değer.

KAĞIT SANATI

Nişantaşı’da bulunan Kare Art Gallery ise kağıt işlerden bir seçki sunuyor. Kağıt üzerine karakalem desen, gravür, origami, embroideri gibi değişik tekniklerden oluşan geniş bir seçkiye sahip olan bu sergide farklı dönem üretimlerini bir arada izleyip sürece tanık olmak mümkün. Sergi 1950’lerden bu yana sanatçıların kağıt kullanarak malzemeye getirdikleri farklı yorumları izleme imkanı sunuyor.

TARİHİN İZLERİ

İstanbul Arkeoloji Müzelerinde “Kadeş Anlaşması”nı görebilir, bilinen ilk yazılı şiiri Sümer tabletlerinde okuyabilir, Antik Yunan ve Mısır medeniyetlerine ait lahitleri inceleyebilirsiniz. İstanbul Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç ana birimden oluşan bir müzeler kompleksi. Üstelik Müze Eminönü ile Sultanahmet meydanı arasında bulunan Gülhane Parkı’nın içine kurulu. Dolayısıyla  ziyaretçiler küçük ve oksijeni bol bir nefes aralığına sahip olabilirler. Ayrıca oldukça büyük bir alana sahip müze içerisinde gezmek tarih kitaplarının sayfalarında dolaşmak hem dinlendirici ham öğretici.

SAHAFLAR BİR ARADA

Beylikdüzü’de 4.’sü düzenlenecek “Barış ve Sevgi Buluşmaları” kapsamında sahaflar bir araya geldi. Bugün sahafların kıymetli koleksiyonlarının gün yüzüne çıkacağı sergiler olacak. Sergilerde 115 yaşında Nâzım’ın kitapları, 50 yılı aşkın süredir küçük büyük herkesin gözdesi olan Küçük Prens’in birçok çevirisi, Ömer Hayyam’ın tüm kitapları ve “Okumanın Fevkaladeleşmesi” konulu bir sergi kitapseverlerle buluşacak. Bayram tatilini fırsat bilerek vakit geçirmek için harika bir alan.  

BİSİKLETİN 200 YILLIK YOLCULUĞU

Günlük hayatımızın sıradan birçok aleti, yüzlerce yıllık geçmişe sahip ancak bunların hiçbiri, eskiye ait olmak konusunda bisiklet kadar göze çarpmıyor. Sergi, dünyanın ilklerini de kapsayan harikulade bir koleksiyonu içeriyor: Penny Farthing, Velosipet, üç tekerlekli çocuk bisikleti. Sayısız farklı yorumu yapılmış bu muhteşem icadın büyük büyük atalarıyla tanışma fırsatı Haliç’teki Rahmi Koç Müzesi’nde.

KÖPEĞİNLE GEL

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, tüm ziyaretçileri köpekleriyle birlikte sergi gezmeye davet ediyor. İstanbul’un Sokak Köpekleri sergisini dostlarıyla birlikte gezmek isteyenlere yaz boyunca kapılarını açan enstitü, sosyal ve kültürel alanlarda evcil hayvanlara da yer açmak için bir adım atıyor. Sergi 16 Eylül’e kadar ziyaret edilebilir.

BİR KAZI HİKAYESİ

Bu sergide UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan, dokuz bin yıllık geçmişe sahip Çatalhöyük gizemine eldeki veriler ışığında kapsamlı bir yolculuk yapılıyor. Burası, ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait özgün buluntularıyla insanlık tarihine ışık tutuyor. Müstakil planlanmış evler, sokak yerine damlarla sağlanan ulaşım, ölü gömme adetlerine ve zamanın inançlarına dair özgün bilgiler veren duvar resimleri ve heykelcikler, ev araç gereçleri... Seçili buluntular, üç boyutlu modellemeyle yeniden üretiliyor; kazı alanlarında girilemeyen noktaların detaylarının incelendiği lazer tarama görüntüleri ilk kez sergileniyor. Sanal gerçeklikle de binlerce yıl öncesine gitmek Beyoğlu’da bulunan ANAMED’de mümkün. 

ÖNCEKİ HABER

Referandum için kayıt sistemi etkinleştirildi 

SONRAKİ HABER

MHP'li Erkan Akçay: İstifalar hayırlı olmuştur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...