01 Eylül 2017 01:39

Denizlerde av yasağı sona erdi

Denizlerdeki av yasağı bu gece sona erdi. TZOB, açık deniz balıkçılığının teşvik edilmesi ve kıyılardaki av baskısının hafifletilmesi çağrısı yaptı.

Paylaş

Derya DURSUN
İstanbul

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağı bu gece sona erdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), “Yeterli altyapı oluşturulmalı, açık deniz balıkçılığı teşvik edilmeli, kıyı sularımızdaki av baskısı hafifletilmelidir” çağrısında bulundu.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar av yasağının kalkması nedeniyle yaptığı açıklamada, 2016 yılında su ürünleri üretiminin yüzde 12.6 4 azıldığını (672 bin 241 tondan, 588 bin 715 tona geriledi) hatırlattı. Yeni sezonda bu kayıpların telafi edilmesi gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, üç tarafı denizlerle çevrili, 4 denize kıyısı olan, iki yarımadadan oluşan Türkiye’nin bu potansiyelini değerlendiremediğine vurgu yaptı. 

‘AV BASKISI HAFİFLETİLMELİ’

2016’da toplam su ürünleri üretiminin yüzde 51.2’sini deniz ürünlerinden yüzde 5.8’sini tatlı su ürünlerinden, yüzde 43’ünün ise yetiştiricilik ürünlerinden oluştuğu bilgisini veren Bayraktar, “Yeterli altyapı oluşturulmalı, açık deniz balıkçılığı teşvik edilmeli, kıyı sularımızdaki av baskısı hafifletilmelidir. Sektörde üretim değeri, 3 milyar 239 milyon lirası yetiştiricilik ürünleri, 1 milyar 115 milyon lirası deniz avcılığı ürünleri, 117 milyon lirası iç su ürünleri olmak üzere 4 milyar 471 milyon lirayı buluyor.  Üretim değeri 4.5 milyar liraya yaklaşan su ürünleri sektörü, potansiyelini sürdürülebilir bir şekilde kullanır, açık deniz balıkçılığına ağırlık verilirse, ülkemize çok daha büyük katkı sağlayabilir” dedi.

YAPILMASI GEREKENLER

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan sorunların çözülmesi için yapılması gerekenlerin şunlar olduğunu kaydetti:  

- Stokları koruyucu ve geliştirici yönde gerekli çalışmaların ve araştırmaların yapılması ve koruma kontrol çalışmalarının artırılmasına öncelik verilmelidir.

- Sürdürülebilir su ürünleri üretimi ülkemizde ana politika olmalı ve bu politika çerçevesinde gerekli stratejiler ile kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları ve hedefler belirlenmelidir.

- Kaynakların rasyonel kullanılabilmesi için su ürünleri eğitim merkezleri kurularak, eğitimler yapılmalıdır, 

- Su ürünleri sektöründe örgütlenme yapısı mutlaka güçlendirilmelidir.

- Kişi başı su ürünleri tüketimi dünya ortalamasının altındadır. Bunun artırılması için tedbirlerin alınması gerekmektedir.

- Balıkçılık sektöründeki ürünlere yönelik dondurma, tuzlama, konserve ve paketleme ünitesi içeren işleme tesislerinin kurulması ekonomik anlamda sektöre katkı sağlayacaktır.

ÖNCEKİ HABER

Kayserili işçiler: Borç içindeyken nasıl kurban keselim?

SONRAKİ HABER

Hepimizin Sema ablası...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...