23 Temmuz 2012 09:58

Mursi’den ‘işçi açılımı’

Mısır’da devam eden grevlerde bir işçinin ölümü üzerine, Cumhurbaşkanı Mursi’nin konuyla ilgili aracılık yapacağı bildirildi. Tekstil sektöründe bir süredir devam eden grevler, ülkenin geniş çapta tekstil üretiminin yapıldığı Mahalla’da halen devam ediyor.Mahalla’da grev sürerken, Tekstil

Mursi’den ‘işçi açılımı’
Paylaş

Mısır’da devam eden grevlerde bir işçinin ölümü üzerine, Cumhurbaşkanı Mursi’nin konuyla ilgili aracılık yapacağı bildirildi. Tekstil sektöründe bir süredir devam eden grevler, ülkenin geniş çapta tekstil üretiminin yapıldığı Mahalla’da halen devam ediyor.

Mahalla’da grev sürerken, Tekstil İşçisi Ahmet Husni’nin ölümüne ve diğer dört işçinin yaralanmasına neden olan bir saldırı düzenlendi. Saldırganın, fabrika müdürü için çalıştığı iddia ediliyor.  

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharon Burrow, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanı Mursi’nin arabuluculuğu önemlidir, ancak problemin kökenine inebilmiş değil. Ücretlerin ödenmemesi gibi temel bir problem var ve bunu çözmek için gereken yapılmazken, işçiler üst düzey politik kumpaslardan bıkmış durumdalar. Hükümet bu temel sorunları çözmek için hızlı davranmalı. İşçiler iktisadi ve politik açıdan köşeye sıkışmış hissediyor, bu basit taleplerinin yerine getirilmemesi oldukça dramatik sonuçlara sebep olabilir” dedi.     

Tekstil işçileri ve Ain Sokhna’daki Kleopatra Seramik işçileri Mübarek dönemindeki patronları tarafından ödenmeyen ücretlerini geri almak amacıyla Cumhurbaşkanı Mursi’nin arabuluculuğunu kabul etti.
Mahalla işçilerinin eylemleri, geçtiğimiz yıl Hüsnü Mübarek’in devrilmesine neden olan hareketi tetikleyen ilk eylem dalgasıydı.

Son haftalarda, Mısır’ın endüstri sektöründe on binlerce işçi greve gitti  ve ödenmemiş ücretlerin verilmesini talep ediyor.

Mübarek’in devrilmesinden beri işçi haklarının korunması ve işçilerinin durumunun düzeltilmesi için etkili adımlar atılmazken, iş dünyasının hâlâ eski rejim ve değişime direnen ordu ile sıkı bağları olduğu ifade ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kolunu ve gözünü kaybetti azmini kaybetmedi

SONRAKİ HABER

Sağlıkta ana dil olmazsa olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...