31 Ağustos 2017 09:49

Houston’da selden etkilenen bir kimyasal tesiste patlama

ABD'de sel suları altında kalan Houston yakınlarında bulunan bir kimyasal tesiste patlama yaşandı.

Paylaş

ABD'de sel suları altında kalan ülkenin en büyük dördüncü şehri Houston yakınlarında bulunan bir kimyasal tesiste patlama yaşandı ve patlamanın ardından siyah dumanlar yükselmeye başladı. Daha erken saatlerde tesisin sahibi olan şirket, burada patlama yaşanmasının ve ardından yangın çıkmasının beklendiğini açıklamıştı.

Harvey Fırtınası'nın getirdiği aşırı yağışların ardından Crosby bölgesinde bulunan Arkema adlı tesisin, soğukta korunması gereken kimyasal içerikleri soğutma kapasitesini yitirdiği belirtiliyor.

Şirketten Perşembe günü yapılan açıklamada, "Yaklaşık saat 02.00'de (yerel saat) Harris Bölgesi Acil Yardım Merkezi'nden yapılan bilgilendirmede Arkema tesisinde iki patlamanın meydana geldiği ve tesisten siyah dumanın yükseldiği belirtildi" denildi.

Şirket ayrıca, acil servis çalışanları tarafından güvenli olduğunu açıklanana kadar bölge sakinlerinin tahliye edilen alanlara dönmemesi çağrısı yaptı.

Tesisin sahibi olan şirketten daha önce yapılan açıklamada, patlamayı engelleme ihtimali olmadığı söylendi.

Fırtına ve sel nedeniyle en az 33 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca Houston bölgesinde faaliyet gösteren petrol rafinerileri kapatılırken, enerji tedarikinde de kesintiler yaşanıyor.

İtfaiye birliklerinin Perşembe günü, evlerde mahsur kalanların olup olmadığını tespit etmek amacıyla kapı kapı dolaşmaya başlayacağı açıklandı.

Houston Chronicle gazetesine göre kentin itfaiye şefi yardımcısı Richard Mann, "Arkada bıraktığımız birinin olmadığından emin olmak için caddeleri kapı kapı dolaşacağız" dedi.

KİMYASAL TESİSTE NE OLDU?

Arkema kimyasal tesisinde üretim, fırtına başlamadan önce durduruldu. Fırtınayla birlikte başlayan yağmurlar sonucu bölgeye 102 santimetre yağmur düştü.

Şirketin yaptığı açıklamaya göre, yağmur nedeniyle tesisi su bastı ve bu da elektriklerin kesilmesine neden oldu. Yedek jeneratörlerin de su altında kalması nedeniyle devreye giremediği belirtildi.

Tesis, tıbbi ilaçlardan inşaat malzemelerine kadar pek çok ürünün imalatında kullanılan ve yüksek ısıda tehlikeli olma özelliği taşıyan organik peroksit üretiyor.

Şirketin yönetim kurulu başkanı Richard Rowe, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Çıkacak yangın muhtemelen benzinle başlayan büyük bir yangına benzer... Yangın büyük olacak ve patlama meydana gelecek" dedi.

Rowe, yangın sonucu meydana gelen siyah dumanın deriye, gözlere ve ciğerlere zararlı olabileceğini de söyledi.

Rowe, "Tesisteki yüksek su seviyesi ve elektriğin olmaması , bize bunu engelleme şansı vermiyor" ifadelerini kullandı.

Yangının tesisin dışına sıçraması beklenmiyor. Ancak önlem olarak, tesisin etrafındaki 2,4 kilometre çapındaki bir çember içerisindeki alan tamamen boşaltıldı.

Tesiste kalan son işçiler de Salı günü tahliye edildi.

Tesis yakınında uçuşlar da yasaklandı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, 14 Eylül'de davaya çağırıyor

SONRAKİ HABER

Aborjinlerin hakları için 5 bin 580 kilometre yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...