30 Ağustos 2017 12:25

Ayçiçek fiyatları tepki çekti

Ayçiçek üreticileri, Trakya Birlik tarafından açıklanan ayçiçek ön alım fiyatlarına tepki gösterdi.

Paylaş

Trakya  Birlik’in açıkladığı, ön alım fiyatı hem miktar hem de zamanlama olarak üreticiyi sevindirmedi. Özellikle fiyatın düşük olduğunu söyleyen üreticiler, “Gelecek yıl ekim yapmamız zorlaşacak” dedi. 

Fiyatın geç açıklandığını söyleyen üreticiler, hasadın çoktan başladığını ve bu durumun, tüccarın işine geldiği fiyattan alım yapmasının yolunu açtığını söyledi. Üreticiler, fiyatın geç açıklanmasının, üreticiyi tüccarın kucağına ittiğine dikkat çekti. 

Alım fiyatındaki artışın 7 kuruşla yüzde 5 düzeyinde kaldığını ifade eden üreticiler, “Ama girdi fiyatlarındaki artış yaklaşık yüzde 20’yi buldu. Bu fiyatlarla, önümüzdeki yıllarda ekim yapmamız zorlaşacak” diye konuştu. 

Trakya’da yetişen ayçiçeğinin yağ oranının, genelde yüzde 40-43 arası olduğunu belirten bir üretici, “Şu anda ürünlerimiz kilo başına 1 lira 70 kuruştan alınıyor. Tüccar biraz daha düşük fiyat veriyor” dedi. Trakya Birlik’in üyelerine, tohum ve gübrenin kendilerinden alınması şartını koştuğunu, bu şartı yerine getirmeyenlerin ürünlerini almadığını hatırlatan bir başka üretici, “Ben de ürünümü tüccara verdim. Tüccar, gelip ayağımızdan alıyor. Aldığı ürünü direk yağ fabrikalarına götürüp satıyor, para kazanıyor. Hamaliye ve nakliye parası vermiyorum. Trakya Birlik’e verdiğimde, hamaliye ve nakliye de işin içine giriyor, masraflar artıyor” dedi.

TON BAŞINA1823 LİRA AÇIKLANDI

Trakya Birlik ayçiçeği alım fiyatını açıkladı. Yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği için ton başına 1823 lira 20 kuruş fiyat açıkladı. Kiloda en az 2 lira (ton başına 2 bin lira) fiyat bekleyen köylü beklediği fiyatı görememenin üzüntüsünü yaşıyor. Yüzde 40 yağlı ayçiçeğinin tonuna 1720, yüzde 50 yağlı ayçiçeğinin tonuna ise 1978 lira verilen fiyat köylüyü sevindirmedi. Yılına göre değişiklik göstermekle beraber üretilen yağlık ayçiçeğinin yüzde 30 ile yüzde 50’si Trakya Birlik ve Konya Şeker tarafından alınırken asıl olarak üretilen yağlık ayçiçeğini şirketler satın alıyor. (Kırklareli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

28 günde en az 28 kadın intihara kalkıştı

SONRAKİ HABER

Açlık grevindeki Esra Özakça 10 kilo kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...