23 Temmuz 2012 09:31

Türkiye’de her 5 çocuktan biri obez

OBEZİTE yetişkinlerde olduğu kadar çocuklar için de büyük bir risk. Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Endokrinoloji Klinik Şefi Prof. Dr. Zehra Aycan, Türkiye’de her 5 çocuktan birinin normal kilosunun üzerinde olduğunu söyledi. Bu çocukların annelerinin de yüzde 80 oranında obez olduğunu kaydeden Aycan, obezitenin temel

Türkiye’de her 5 çocuktan biri obez
Paylaş

OBEZİTE yetişkinlerde olduğu kadar çocuklar için de büyük bir risk. Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Endokrinoloji Klinik Şefi Prof. Dr. Zehra Aycan, Türkiye’de her 5 çocuktan birinin normal kilosunun üzerinde olduğunu söyledi. Bu çocukların annelerinin de yüzde 80 oranında obez olduğunu kaydeden Aycan, obezitenin temelinin çocukluk çağında atıldığını vurguladı.
Obezitenin çocuklarda daha ciddi bir sorun olduğunu belirten Aycan, “İlk 1 yaş, 4–6 yaş ve ergenlik dönemi, çocukluk çağının risk gruplarını oluşturuyor.
Obezite bu yaşlarda kalıcı olabiliyor. Bu sorunun çocukluk çağında halledilmesi gerekir. Bu çocuklar psikolojik birçok sıkıntı yaşıyor. Yedikçe yalnızlaşıyorlar. Bunların sonucunda depresyona daha yatkın oluyorlar” dedi.
Aycan çocukların karşılaşabileceği hastalık risklerini ise şöyle sıraladı: kan yağlarında artış, kalbi yorma, karaciğer yağlanması, şeker hastalığına yatkınlık, ortopedik sorunlar, uyku apnesi, kız çocuklarında yumurtalıklarda kist oluşması riski, erken ergenlik, yüksek tansiyon. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Binlerce mevsimlik işçi susuz ve elektriksiz yaşıyor

SONRAKİ HABER

CHP’li Tarhan: Meclis, bu dönem umut vermedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...