23 Temmuz 2012 11:41

Şam: Kimyasal silah kullanmayız

Suriye Dışişleri Bakanı Sözcüsü Cihat Makdisi, Suriyeli muhaliflere karşı kimyasal silah kullanacakları yönündeki iddiaları yalanladı. Makdisi, “Dış müdahale olmadan kimyasal silahları kullanmayacağız” dedi.Şam'da basın toplantısı düzenleyen Makdisi, ne olursa olsun bu silahları Suriyelilere karşı kullanmayacaklarını

Şam: Kimyasal silah kullanmayız
Paylaş

Şam'da basın toplantısı düzenleyen Makdisi, ne olursa olsun bu silahları Suriyelilere karşı kullanmayacaklarını vurguladı. Makdisi, kimyasal silahların Suriye ordusu tarafından korunduğunu da ekledi.

Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı yayınladığı bildiride; Suriye Arap Cumhuriyetine yönelik siyasi ve medya savaşını önemle izlediğini belirterek, bu savaşın kitle imha silahları yalan perdesi altında herhangi bir dış askeri müdahaleyi aklama ve dünya kamuoyunu böyle bir müdahaleye hazırlamayı hedeflediğini ifade etti.

Suriye'nin içinde bulunduğu durum, gelişme ve koşullar ne olursa olsun kesinlikle ve mutlak bir şekilde krizde kimyasal yada biyolojik silahların kullanılmamasıyla temsil olan Suriye'nin tutumuna vurgu yapan Bakanlık; muhtelif türleriyle tüm bu silahların güvenli ve emin ellerde olduğunu, Suriye Arap ordusunun da himayesi altında tutulduğunu belirtti. Bakanlık bu silahların ordu tarafından saklandığı ve denetimde tutulduğuna dikkat çekerek, ancak ve ancak ülkenin dış saldırıya maruz kalması durumunda kullanılacağını ifade etti.

Bakanlığın bildirisini okumasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı Sözcüsü Makdisi, Türkiye ve Ürdün sınırlarındaki kapıların muhaliflerin kontrolüne geçmesi konusunda ise; bu haberlerin abartıldığına işaret ederek ele geçirilen kapıların Haziran ayının başlarından beri Suriye devleti tarafından boşaltılmış ve terk edilmiş olduklarını ifade etti. Makdisi; sınır kapılarının sonuçta askeri bir birlikten ibaret olmadıklarına ve bir kaç silahlıyla bu kapıları ele geçirmenin pek zor olmadığına işaret ederek, asıl önemli olanın bu kapıların kontrolünü tutmak olduğunu ekledi.
Arap Birliği’nin Annan planının değiştirilmesiyle birlikte yönetimin barışçıl bir şekilde taşınması konusunda Pazar günü Doha’da düzenlediği oturum konusunda Makdisi; Annan planını değiştirmenin Arapların elinde olmadığını, onların bu konuyu sadece bir dilek olarak ortaya koyduklarını söyledi. Makdisi; bunun ‘siyasi nifaktan’ ibaret olduğunu ifade ederek, yönetimin değiştirilmesinden söz etmenin bağımsız ve egemen bir ülkenin içişlerine müdahale teşkil ettiğinin altını çizdi.

İsrail'in Suriye'deki silah depolarına saldırması durumunda bölgede kapsamlı bir savaşın olma ihtimali konusunda ise Makdisi; savaş seçeneğinin diplomatlara sorulmasının doğru olmayacağına işaret ederek; “ben savaştan söz etmiyorum, inşallah da olmaz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ÖSYM yalanladı tepkiler dinmedi

SONRAKİ HABER

Urfa Cezaevinde değişen bir şey yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...