29 Ağustos 2017 17:39

Doğum doktoru olmayan hastaneye neden doğum hastası götürdü?

Şırnak Tabip Odası ve Şırnak SES Şubesi, Cizre Devlet Hastanesinde uzman doktor bulunmadığı için yaşamını yitiren Feyrıze Polat için açıklama yaptı.

Paylaş

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan devlet hastanesinde Uzman Kadın Doğum Doktorunun bulunmamasından dolayı bebeği ile birlikte yaşamını yitiren Feyruze Polat'a ilişkin Şırnak Tabip Odası ve Şırnak SES şubesi ortak yazılı basın açıklaması yaptı. Yapılan yazılı açıklama  doğurganlık oranı yüksek olan ve 150 yataklı bir hastane de Kadın Doğum Uzman bulunmamasının başlı başına bir ihmal olduğu değerlendirilirken sev işlemlerinin ve prosedürlerin çok uzun sürdüğünü kaydedildi.

'112 BAŞKA HASTANEYE GÖTÜRMELİYDİ'

Hastanedeki tek görevli doktora izni verilmesinin olaya davetiye çıkarıldığını vurgulanan açıklamada hastayı alan 122'nin Cizre'de doğum uzmanının olmadığını bildiği halde başka bir hastaneye götürülmediği vurgulandı. Ölümün sıradan bir ölüm değil cinayet olduğunun kaydedildiği açıklamada, "günümüzde de yapılan yanlış sağlık politikaları yüzünden; artık hekimlik tetkik isteme ve reçete yazma düzeyine indirilmiş, koruyucu hekimlik veya hekimliğin hasta ve hastalığı sorgulayıcı tavrı günümüzün sağlık politikalarının getirdiği hekimlik anlayışına yenik düşmüştür" denildi.

'YANLIŞ POLİTİKALARIN SONUCU'

OHAL sürecinde KHK’ler ile özellikle sağlık alanında yapılan ihraçlar ve tutuklamalar yüzünden toplum üzerinde oluşturulan baskılar hekimler üzerinde de oluşturularak iyi hekimlik uygulamaları engellendiği belirtilen açıklamada devamla şöyle denildi; "Uygulanan bu yanlış politikalar  hükümetin sağlık politikalarına olan güvenin azalmasına neden olup, beraberinde önü alınamayan istifaları getirmektedir. Kamudan istifa edip özel kurum ve kuruluşlarında görev yapmaları sağlık alanında özel sektörü daha güvenli hale getirilmeye çalışılmaktadır. Yapılan bu gelişi güzel istifalar yüzünden bir çok yerde doktor sıkıntısı yaşanmaktadır. Bunun en iyi örneğini Cizre devlet hastanesi kadın doğum ünitesinde hemen hemen hiç doktor kalmaması sonucunda, yapılamayan müdahaleler yüzünden yaşanan ölüm olayı bize bu gerçeği en acı şekilde bir daha yaşatmış oldu".

Açıklama da bu tarz bir olayın yaşanmaması içinde, "özellikle anne ve bebek ölüm hızını daha da azaltmak için İstanbul Ankara  ve İzmir gibi birkaç büyük şehirde oluşturulan ve tüm ilin doğum öncesi, doğum sırasında ve doğum sonrasındaki kanamalara müdahale eden özelleşmiş mavi kod tarzında özel kadın hastalıkları ve doğum ekipleri kurulmasını öneririz" denildi.

Sağlık bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettiş ilçeye gelerek çalışmalarına başladı. Olay ile ilgili kamu çalışanların bilgisine başvuran bakanlık müfettişi hayatını kaybeden Feyruze Polat'ın eşi Hüsnü Polat ile de görüştü. Hüsnü Polat sabah saatlerinde ilçe emniyet müdürlüğüne giderek olay hakkında ifade verdikten sonra sorumlular hakkında şikayette bulundu. Polat gazetemize yaptığı açıklamada konunun takipçisi olacağını vurgulayarak sorumluların ceza alması için mücadele edeceğini ifade etti. (Şırnak/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Yeni e'nin Eylül sayısı çıktı: Anlatılan senin hikayen!

SONRAKİ HABER

İzmir'de 5'inci kattan düşen inşaat işçisi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...