29 Ağustos 2017 17:07

Yeni e'nin Eylül sayısı çıktı: Anlatılan senin hikayen!

Yeni e dergisinin Eylül sayısı çıktı. Dosya konusu, yayınının 150. yılında Kapital.

Paylaş

Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Yeni e, eylülde yenilenen logosu ve zengin içeriğiyle okur karşısında. Derginin kapağında, Karl Marx’ın Kapital’in ön sözünde Dante’den yaptığı ünlü alıntı yer alıyor: “Sen yolunda yürü ve bırak ne derlerse desinler!” Kapak resmi bu ay da Solmaz Aksoy imzasını taşıyor.

Yeni e’nin eylül dosyası, Aydın Çubukçu’nun “Sınıf savaşının cephaneliği: Kapital” yazısıyla başlıyor. Arkasından Ahmet Yaşaroğlu’nun “Anlatılan Senin Öykündür!” yazısı geliyor. Dosyada Barış Avşar, Robinson Crusoe’nun Kapital macerasını izliyor, Olcay Geridönmez Kapital’in başındaki atıfta adı geçen Wilhelm Wolff’un hayatını anlatıyor, Sinan Alçın Marx’ın teorisinde paranın izini sürüyor. Alaattin Bilgi’nin Kapital’in Doğuşu yazısı da dosyada yer alıyor. Ayrıca Derya Kayacan’ın Kapital’in yayıncısı, Sol Yayınları Yöneticisi Muzaffer Erdost ile söyleşisi, Kapital’in Türkiye serüvenine eğiliyor.

BİLİMDEN ÇEŞİTLİ SANAT DALLARINA

Derginin ilk yazıları güncel bilimsel tartışmalarla ilgili. İsmail Gökhan Bayram’ın yazısı “Yapay Zekâ Kıyameti” başlığını taşıyor. İnsan dillerinin evrimi, Ulaş Başar Gezgin’in yazısının konusu.

Günseli Bayram bir olgu ve teori olarak evrimi, güncel tartışmalar ışığında ele alıyor. Mithat Fabian Sözmen’in yazısı, evrim konulu Maymun Davası’na ve onu konu alan Rüzgârın Mirası filmine dair. 

Sinemanın içinde bulunduğu durumda film yapmanın imkanlarını, Şenay Aydemir tartışıyor. 

Margaret Atwood’un romanını ve ondan uyarlanan Damızlık Kızın Öyküsü (The Handmaid’s Tale) dizisini, Gülcan Kılıç Karaca, biyoetik ve biyopolitika tartışmaları açısından ele alıyor. 

Ayşegül Tözeren “Edebiyatta dostluk iklimi”ni yazdı. Melike Belkıs Aydın, Gülçin Sahilli ile söyleşti. 

Dergide, Yeni Dergi’de 1965 yılında yayımlanmış bir İlya Ehrenburg söyleşisi de yer alıyor. 

ŞİİRLER VE ÖYKÜLER

Bu sayıda şiirleriyle yer alan şairler şöyle: Asım Gönen, Önder Karataş, Yaprak Damla Yıldırım, Nazan Şahin, Betül Dünder, Merrit Malloy (Çeviren: Musa Ağgün), Murat Atıcı, Nisa Leyla, Nafia Akdeniz, Kerata Keratalar Edebiyat Atölyesi.

Eylül ayının öykücüleri Adnan Özyalçıner, Zeynep Sönmez, Firuze Engin, Mehmet Sürücü, Hazal Kar. 

Esin Erdem, Firuze Engin, Solmaz Aksoy dergide çizimleriyle yer alıyor. 

Yeni e, birçok kitapçı, zincir mağaza, market ve büfede. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

200 milyon yıllık fetüs bulundu

SONRAKİ HABER

Doğum doktoru olmayan hastaneye neden doğum hastası götürdü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...