29 Ağustos 2017 08:01

İsveç’te ‘IT sızıntı’ skandalı büyüyor

İsveç’te devletin bir çok kurumundaki gizli bilgilerin sızdığının açığa çıkmasıyla patlak veren ve iki bakanın istifasına neden olan skandal büyüyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Sızıntıdan haberi olduğu halde önlem alınması için girişimde bulunmadığı açığa çıkan Başbakan Stefan Löfven’in en yakın çalışma arkadaşı ve müsteşarı Emma Lennartsson da istifa ettiğini açıkladı. 

Pazar günü öğleden sonra konuyu görüşmek için toplanan Bakanlar Kurulu, Lennartsson’un istifasını kabul etti. Görevinden hemen ayrılması kararlaştırılan Lennartsson’a tazminat da ödenmeyecek. 

Olanların medyaya yansımasından sonra Lennartsson, geçtiğimiz yılın şubat ayında sızıntıdan haberdar olduğunu söylemişti. Şimdi ise İsveç güvenlik polisinin konu hakkında bilgi verdiği iki toplantıya katıldığı ancak durumun ciddiyetini kavrayamadığını ya da konunun ele alındığını hatırlamadığını kabul etti. 

Toplantılardan birinin Lennartsson’un daha önce haberi olduğunu söylediği tarihten en az 10 ay önce yapıldığı belirtiliyor.

Lennartsson, “Bu, iki kez soru sorma imkanım olduğu anlamına geliyor. Ama yapmadım. Hatamı kabul ediyor ve bu görevde kalamayacağını anlıyorum” açıklamasını yaparken, Başbakan Löfven, Lennartsson’un oldukça yetenekli bir müsteşar olduğu ve hatasını anladığı için görevinden ayrıldığını söyledi.

Löfven’in açıklamaları muhalefet partilerini tatmin etmedi. Ana muhalefet partisi Moderat Parti Milletvekili Hans Wallmark, “Bu, hâlâ Hükümetin paylaşmadığı pek çok bilgi olduğunu gösteriyor” diyerek Hükümetin tüm kartları masaya yatırmasını istedi. 

Olayın kamuoyunun gündemine gelmesinden sonra muhalefet partileri, 3 bakanın ihmal ve sorumluluğu olduklarını belirterek gensoru vereceklerini açıklamışlardı. İçişleri Bakanı Anders Ygeman ile Altyapı Bakanı Anna Johansson istifa etmiş, Savunma Bakanı Peter Hultqvist ise haberi olduktan sonra gerekli önlemleri aldığını savunarak istifa etmeyeceğini açıklamıştı. 

Başbakan Stefan Löfven, bilgilerin başka şirketler tarafından muhafaza edilme kararının daha önceki sağ partinin oluşturduğu hükümetler tarafından alındığını belirterek daha önceki hükümeti suçlamış, skandalın özelleştirme ve taşeronlaştırma politikasının sonucu olduğunu söylemişti. 

Ancak hassas ve gizli bilgilerin taşeron firmalarına devredilmesinin kararlaştırdığı toplantıda sağcı partilerin önerisinin Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşiller tarafından desteklendiği, sadece Sol Partinin öneriye karşı çıktığı açığa çıkmıştı.
 

ÖNCEKİ HABER

14 yaşındaki çocuğa cinsel istismara 63 yıl hapis istemi

SONRAKİ HABER

Van Ferit Melen Havalimanı'nda yangın 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...