29 Ağustos 2017 00:08

Metin Göktepe Turnuvası sona erdi: 'Paranın hükmüne karşı…'

Bu yıl basına yönelik baskılara dikkat çekmek için tutuklu gazetecilere ithaf edilen Metin Göktepe Turnuvası düzenlenen ödül töreni ile sona erdi.

Paylaş

Derya DURSUN
İstanbul

İstanbul’da Karadolap Spor tarafından 9'uncusu yapılan Metin Göktepe Turnuvası sona erdi. İlki 1998’de gerçekleşen Metin Göktepe Futbol Turnuvası bu yıl basına yönelik baskılara dikkat çekmek için tutuklu gazetecilere ithaf edildi. 

Final maçlarının oynandığı turnuvaya, Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe, Gezi direnişinde polisin attığı biber gazı kapsülünü ile başından yaralanması sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Maltepe Gülsuyu’da uyuşturucu satıcılarına karşı yapılan protesto yürüyüşüne saldırıda yaşamını yitiren Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Gedik katıldı.

Mahalle halkının büyük ilgi gösterdiği turnuvaya, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Eyüp Şube ve Alevi Bektaşi İnanç Kurulu Başkanı Hüseyin Güzelgül, PSAKD Genel Merkez Başkan Yardımcısı Ersin Erdemir ve Gülizar Taşbilek, Emek Partisi İlçe Başkanı Hakkı Bektaş ve ilçe yöneticileri, CHP Eyüp İlçe Örgütü, HDP Eyüp İlçe Eş Başkanları Dilber Koçak ve Ali Bal, Çağdaş Erzurumlular Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Turan ve yöneticileri, Sıldız Köyü Dernek Başkanı Saime Atilla ve yöneticileri, Karadolap Mahalle Muhtarı Ali Ekber Binici, Alibeyköy Dersimliler Derneği yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yöre derneği katıldı. 

‘METİN GÖKTEPE TURNUVASI DEĞERLER TURNUVASIDIR’

Açılış konuşmasını yapan Karadolap Spor Kulübü Başkanı Çayan Dursun, Metin Göktepe’nin mahalle halkı ile duygusal bir bağı olduğunu söyleyerek mahallelerindeki kentsel dönüşüm mücadelesinde hep en önde olduklarını ve bunu da Metin Göktepe’ye borçlu olduklarını söyledi. Göktepe turnuvası ilk yapıldığında sahanın moloz yığınlarıyla dolu olduğunu hatırlatan Dursun konuşmasına şöyle devam etti: “Bu mahalle değerlerin, emeğin, saygının  ve kardeşliğin hüküm sürdüğü bir mahalle. Bu mahalle tükenmeye yüz tutmuş değerlerini yaşatmakla ilgili çabasının da aynı zamanda en iyi örneklerinden biri” diye konuştu. Dursun, kentleşmenin hızla arttığı bu günlerde spor kulübünün ve tesislerinin yaşatılmasının önemli olduğunu söyleyerek, “Metin Göktepe Turnuvası değerler turnuvasıdır. Klasik endüstriyel futbolun oynatıldığı bir turnuva değildir. Endüstriyel futbolun yarattığı değersizliğin bir parçası olmayacağız. Paranın ve metanın hüküm sürdüğü bir anlayışın karşısında duracağız. Kulüp olarak, toplumsal değerlerin kardeşliğin, dostluğun öne çıktığı değerleri daha da yücelteceğiz” diye konuştu. 

UNUTMAYACAĞIZ VE UNUTTURMAYACAĞIZ

Turnuvada emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan PSAKD Eyüp Şube ve Alevi Bektaşi İnanç Kurulu Başkanı Hüseyin Güzelgül, “Canlarımız katledildikleri için bugün bir araya geldik. Alevilikte ölüm yoktur hakka yürümek vardır. Biz inanıyoruz ki Metin Göktepe, Berkin Elvan ve Hasan Ferit hak yolunda inançla yürüyorlar. Alevi şairlerin de dediği gibi ‘Ölüm ölür biz ölmeyiz’ diye aşıklarımız buyurmaktadır. Bunlar dünya var oldukça  mücadeleleri yaşayacaktır. Unutmayacağız ve unutturmayacağız ve hepinizi mücadeleye davet ediyorum” diye konuştu. Güzelgül konuşmasını eğitimi Orta Çağ’a sürükleyen gericiliğe karşı 17 Eylül’de Kartal Meydanı’nda yapılacak olan mitinge çağrı yaparak sonlandırdı. 

DERECEYE GİRENLERE KUPALARI VERİLDİ

Kupa töreninden önce turnuvanın “deneyimli” oyuncuları Mustafa Atilla ve Kenan Yardak’a çiçek verildi. Turnuvada gol kralı olan Ersan Coşkun’u temsilen ağabeyi Celal Coşkun kupasını Çağdaş Erzurumlular Dernekleri Federasyonu Ali Turan’dan aldı.

Centilmenlik kupasına layık görülen Kormaz Tedik takımının ve Engellilerin kupalarını PSAKD Eyüp Şube ve Alevi Bektaşi İnanç Kurulu Başkanı Hüseyin Güzelgül takdim etti. 

35 yaş üstü final karşılaşmasında Ethem Sarısülük takımı, Göktepespor’u 5-0 yenerek birinciliği elde etti. 3.’lük karşılaşmasında Geziciler takımı, Nuriye&Semih takımını 5-2 yendi. 

35 yaş altı final karşılaşmasında Ayaktakımı, Efsanespor’u 2-1 yenerek zirveye yerleşti. 35 yaş altı 3.’lük maçında Karadolap Direniş, Mirseyit’i 5-2 yenerek 3. oldu. 

‘BİZİMLE YAŞAYACAKLAR’

35 yaş üstü turnuvasında 3. olan Gezicilere kupayı EMEP İlçe Başkanı Hakkı Bektaş verdi. Bektaş, “Metin deyince örgütlü mücadele akla gelir. Metin Göktepe tavrını her zaman ezilenden, sömürülenden yana koyduğu için bu sistem tarafından acımasızca katledildi. Bu tür turnuvalarla Metinler ölmeyecek, Metinlerin sokaklarda, fabrikalarda, yaşam alanlarında verdiğimiz mücadelede her gün bizimle birlikte yaşayacağını daha iyi anlıyoruz” diye konuştu. 

35 yaş altı turnuvasında 3. olan Karadolap Direniş’e kupayı HDP Eyüp İlçe Eş Başkanı Ali Bal verdi. Bal, “Ülkemizin içinde bulunduğu mevcut durum  bütün değerleri yok etmek üzerine kurulu. Bu tür alanları rant alanı olarak görüp kendi yandaşlarına peşkeş çekme anlayışı egemen. Buna karşı paylaşmayı, dayanışmayı ve bu tür alanlara sahip çıkmayı geliştirmeliyiz. Tekçi, baskıcı ve bize dayatılan anlayışa karşı bizler bir arada direnmeyi ve bir arada durmayı esas alarak bunları var etmeye çalışacağız” diye konuştu.

35 yaş altı ve üstü 2.lik kupalarını Göktepespor ve Efsanespor’a Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan verdi. Konuşma yapan Sami Elvan, “Metin Göktepe’nin ismi sonsuza kadar yaşayacak. Onun sadece yaşayan bedenini bizden aldılar.  Deniz Gezmişlerin, Metinlerin, Gezi çocuklarının mücadeleleri sonsuza kadar bizimle yaşayacaktır. Korkmayacağız, yılmayacağız. Biz dayanışma içinde olacağız birbirimize omuz vereceğiz. Böylelikle çocuklarımızı daha güçlü yaşatmış olacağız” diye konuştu. 

FADİME GÖKTEPE: HEPİNİZ METİN’SİNİZ

35 yaş altı ve üstü 1.lik kupalarını Ayaktakımı ve Ethem Sarısülük’e Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe verdi. Fadime Göktepe, “Kaç senedir Metin için çalışıyorsunuz ben de buraya geliyorum. Metin çok çalıştı çamurlarda. Metin’i unutmuyorsunuz. Hepiniz benim için Metin’siniz” diye konuştu. 

Açılışta, 119 gündür açlık grevinde olan Akademisyen Nuriye Gülmen ve Öğretmen Semih Özakça da unutulmadı. 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da ESP üyelerine yönelik ev baskınları

SONRAKİ HABER

TGS'den 'Basın Yayın Saray'a bağlanacak' iddiasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...