28 Ağustos 2017 14:10

'Kadın sözünü ve gazeteciliğini kalıcı kılacağız'

KHK ile kapatılan Gazete Şûjin’in editörlerinden Beritan Elyakut; 'Kadın sözünü ve gazeteciliğini kalıcı yapmaya kararlıyız.' dedi.

Paylaş

693 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Gazete Şûjin’in editörlerinden Beritan Elyakut, “Kadın sözünü ve gazeteciliğini kalıcı yapmaya kararlıyız. Bizden önceki kadınların ‘Erkekler ne hüküm verir demeden yazmaya devam edeceğiz’ sözünü yineliyoruz” dedi.
26 Aralık 2016’da, “Medyanın diline, çuvaldız niyetine” sloganıyla yayın hayatına başlayan Gazete Şûjin, 25 Ağustos 2017’de 693 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatıldı. Bütün çalışanları kadın olan Şûjin, kısa ömründe, kadın odaklı habercilik yaptı. Yaptıkları haberler nedeniyle çalışanlarının tehdit edildiğini söyleyen 

Şûjin editörlerinden Beritan Elyakut, yaşadıklarını Susma’ya anlattı.

‘İSTİSMARI ORTAYA ÇIKARDIK HEDEF GÖSTERİLDİK’

Gazetenin bu süre içinde birçok cinsel istismar olayını ortaya çıkardığını ve kamuoyu oluşturduğunu hatırlatan Beritan Elyakut, “Şûjin evde, sokakta, özel ve kamusal alanda gerçekleşen birçok cinsel istismar olayını ortaya çıkardığı için hedef gösterildi, çalışanları tehdit edildi. Batman ve Çınar’da gerçekleşen istismar olaylarını ortaya çıkardık ve bu haberler ses getirdi. Bu nedenle de tehditler aldık. Biz gazetemizin neden kapatıldığının farkındayız. Ama bizim gözümüz kulağımız açık olacak ve her haksızlığı, her hak ihlalini, cinsel istismarı yansıtmaya devam edeceğiz” dedi.

OHAL süreciyle birlikte medyanın yoğun bir saldırı altında olduğunu vurgulayan Elyakut, “Kapatıldığımız gün arkadaşlarla bir araya geldik ve gündemi takip etmeye, haberleri ajanslara geçmeye, sosyal medyadan duyurmaya karar verdik. Arkadaşlarımızın hiçbiri geri adım atmadı, bu da heyecan uyandırdı bizde” dedi.

‘TEK TİP GAZETECİLİK DAYATILIYOR’

Medyaya yönelik baskılara da değinen Elyakut, tek tip gazeteciliğin dayatıldığını, basının üzerindeki baskıların da en çok Türkiye’ye zarar verdiğini belirterek şunları söyledi: “Bizim kapatılmamız, tıpkı ’90’lı yıllarda olduğu gibi, bölgede yaşananların batıda duyulmaması anlamına geliyor. Biz olmasaydık Kemal Kurkut’un nasıl öldürüldüğü, Şapatan’da bütün köye işkence yapıldığı ya da cinsel istismar olayları ortaya çıkmayacaktı. Burada yaşananlar burada kalacaktı ve ihlaller daha da çoğalarak devam edecekti. Bu nedenle Türkiye’nin özgür basına ihtiyacı var.” Kadın sözünü ve gazeteciliğini kalıcı yapmaya kararlı olduklarını söyleyen Elyakut, “Bizden önceki kadınların ‘Erkekler ne hüküm verir demeden yazmaya devam edeceğiz’ sözünü yineliyoruz” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Konya'da iş cinayeti: 5'inci kattan düşen işçi yaşamını yiti

SONRAKİ HABER

Çin ve Hindistan sorunlu bölgeden geri çekiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...