28 Ağustos 2017 13:14

AVM projesine jet ÇED izni

İzmir'in Balçova ilçesindeki 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edilen Doğuş Holding'e ait AVM ve otel projesine jet hızıyla onay geldi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Çevre Bakanlığı 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edilen Doğuş Holding'e ait AVM ve otel projesine jet hızıyla onay geldi.  Proje, inşaatın başlamasından aylar sonra ÇED kararını aldı. Şehir Plancıları Oda Şube Başkanı, yargı sürecinin beklenmemesine tepki gösterdi.

İzmir'in Balçova  Üçkuyular'da  bulunan eski semt garajı, pazaryeri,  ilçe terminali ve vergi dairesinin yerine yapılacak İzmir İstinye Park Alışveriş Merkezi ve Otel projesinde  yeni bir gelişme yaşandı. 42 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek ve Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olması planlanan proje için 2014 yılında alınan 'ÇED gerekli değildir' kararının yargıya taşınarak iptal edilmesiyle birlikte ÇED süreci yeniden başladı.  

Doğuş Holding tarafından inşa edilecek projenin başvurusuna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan hızlı bir şekilde onay geldi. Böylelikle, inşaata başlanılmasının üzerinden bir yıl geçtikten sonra izin çıkmış oldu. Öte yandan, büyük projelerde yaklaşık 1,5-2 yılı bulan nihai ÇED süreci ve İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) onayının 5 ayda tamamlanması ise soru işaretleri oluşturdu.

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'nden yapılan duyuruya göre, ÇED kararı toplam on gün süresince görüş, itiraz ve önerilere açık olacak. Toplam 2 yılda tamamlanması planlanan proje için gelen bu onayla birlikte kent merkezinde yapılacak otel, alışveriş merkezi, rezidans inşaatının önündeki şimdilik hukuki bir engel kalmadı.

Meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve bölge halkının tepkisine neden olan projenin inşaat çalışmaları ÇED onayı olmamasına rağmen sürüyordu. Proje için bölgede bulunan pazaryeri, semt garajı ve ilçe terminali taşındı. AVM yatırımına açılan iptal davaları ise halen sonuçlanmadı.

'DAVA SÜRECİ OLUMLU İLERLİYOR'

Konuyla ilgili görüştüğümüz Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol, hızlı bir şekilde ÇED onayının verilmesinin ardında, projenin içinde yer alan ve vergi dairesini kapsayan bölümdeki imar değişikliğine dair açtıkları iptal davasının olumlu gitmesinin olduğunu belirtti.  Proje içerisinde yer alan iki parselin birleştirildiği bilgisini de veren Şenyol, ret iptalinin çıkması halinde ÇED'in bir hükümlülüğünün kalmayacağını da ekledi.

'BAKANLIK YARGI KARARINI BEKLEMEDİ'

Şenyol "Açtığımız dava sanki devam etmiyormuş gibi mevcut plana ÇED onayı verilmiş durumda. İptali halinde projenin tamamen değişmesine kadar gidecek bir süreçten bahsediyoruz. Projeye, olumlu kararı veren bakanlık açılan davayı görmemezlikten gelmiştir. Olası bir ret kararında geriye yönelik bir süreç yaşanacak. Bir kaç ay içinde sonuçlanabilecek bir kararın beklenmediğini görüyoruz. ÇED sürecinin hızlı bir şekilde sonuçlanmasının ardında davadaki bilirkişi raporunun olumlu olmasının olduğunu düşünüyoruz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Eski milli kaleci Ömer Çatkıç tutuklandı

SONRAKİ HABER

Türkiye - Hırvatistan maçının hakemi değişti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...