28 Ağustos 2017 12:16

Kurban pazarında satıcı da alıcı da memnuniyetsiz

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Ancak hayvan pazarına büyük ve küçükbaş hayvan getiren üreticiler satıştan memnun değil.

Paylaş

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Ancak hayvan pazarına büyük ve küçükbaş hayvan getiren üreticiler satıştan memnun değil. Satıcıların çoğu bayrama sayılı günler kalmasına rağmen getirdiği hayvanların yarısını bile satamadığını belirtirken müşteriler de fiyatları da yüksek buldu. Tarım Bakanının elde kalan kurbanlıkların Et ve Süt Kurumu tarafından değeri üzerinden alınacağı yönündeki açıklaması üreticilerin tek umudu oldu. 

DHA’nın haberine göre İzmir’de Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvan pazarları hâlâ sessiz. Pazarlarda küçükbaş hayvanlar 800 liradan başlıyor, 1600 liraya kadar çıkıyor. Büyükbaşta ise 8 binden başlayan fiyatlar astronomik noktalara ulaşabiliyor. İzmir’de Yeşildere’de kurulan pazarda üretici piyasanın durumundan şikayetçi. Getirdikleri hayvanların yerinde daha iyi fiyatlara satıldığını öne süren üretici, müşterilerin de fiyatları pahalı bulduğunu söyledi. Muş Malazgirt’ten getirdiği 26 büyükbaş hayvanın neredeyse hepsini sattığını belirten 37 yaşındaki Cemal Deniz, “Bu yıl masrafımız da biraz daha ağır. Geçen seneye göre biraz tatsız geçti. Elimde 5 hayvan kaldı. 800 kiloluk tosunu 12 bin liraya verdim” diye konuştu.

‘GERİ GÖTÜRÜRSEM ZARAR EDERİM’

Ağrı’dan 180 büyükbaş hayvan getiren Çetin Alptekin ise “Malımın yarısından fazlasını sattım. Masrafımız çok fazla pazardaki çadıra 4 bin lira kira verdik. 3 bin lira çoban, 5 bin lira nakliye için ödeme yaptım. Hayvanlar da burada 6 bin liralık yem yedi. Şu an elimde 80 hayvanım var. Eğer satamaz geriye götürürsem hayvan başına bin lira zararım olacak. Bu yıl satış biraz durgun” diye konuştu.

Uşak Eşme’den 100 küçükbaş hayvan getiren Süleyman Başar ise, “Bu yıl fiyatların biraz yükselmesi satışları etkiledi. Mezbahalarda kesimde et neredeyse yüzde 50 zamlandı. Böyle olunca kurbanlık fiyatı da artıyor. Biz ‘Eşme kıvırcığı’ diye adlandırılan koyunu satıyoruz. Geçen yıl ortalama 1200 liraya sattığımız hayvan bu yıl 1600-1800 lira civarında satılıyor. İnsanlar da fiyat belki düşer diye arife ya da bayramın birinci gününü bekliyor. Bu nedenle şu an pazarda neredeyse hiç müşteri yok. Benim sabit müşterim var. Benim satışım iyi durumda ancak komşularımız arasında hayvanının yarısından azını satabilenler var” dedi. 

'ELİMİZDE KALANLARI ET VE SÜT KURUMU ALIRSA İNSANLARIN ZARARLARI GİDERİLİR'

Kurban Bayramı’na 4 gün kala, küçük ve büyükbaş hayvan satışlarında durgunluk olduğunu söyleyen besicileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanının açıklamasına sevindi. Elde kalan kurbanlıkların Et ve Süt Kurumu tarafından değeri üzerinden alınacağının açıklanması, Manisa’da kurbanlık satan çok sayıda üreticiyi de mutlu etti.

Manisa’da Canlı Hayvan Borsasında küçük ve büyükbaş kurbanlıklar müşterilerini beklerken, hayvan yetiştiricileri satışların durgun olmasından yakındı. Kars, Tokat, Ağrı gibi illerden Manisa’ya gelen kurbanlık satıcıları az sayıda hayvan satabildiklerini ve kurbanlıkları geriye götürmekte çok zorlanacaklarını anlattı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın satılmayan kurbanlıkların Et ve Süt Kurumu tarafından değeri üzerinden alınacağını açıklaması, satış yapamayanları umutlandırdı. Satışların durgun olduğunu söyleyen üretici Hakim Demir, “Eğer Et ve Süt Kurumu alırsa çok iyi olur. Kurbandan sonra zarar oluyor, borçlarımız oluyor. Elimizde kalanları Et ve Süt Kurumu alırsa insanların zararları giderilir. Elimize para geçer” dedi.

'ZARARINA VEREMEYİZ'

Diğer bir üretici Hasan Çetin de Türkiye’de et ihtiyacı olduğu için kurbanlık kalsa bile aşağı fiyata satılmayacağını söyledi. Küçükbaş kurbanlık satan Himmet Kanyılmaz da, satışların ağır gittiğini belirterek, “Fiyatlar yüksek olunca millete fazla geliyor. Biz de ucuza veremiyoruz, yem fiyatları pahalı. Eğer Et ve Süt Kurumu elde kalan kurbanlıkları alırsa iyi olur. Ama aşağı fiyattan almak isterse zararına veremeyiz” dedi.

Büyükbaş Hayvan Üreticisi Cafer Aburşu, sadece bir tane kurban satabildiğini belirterek, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının açıklamasına inanmadığını söyledi. Bakanlığın ‘Kurban almakta acele etmeyin, fiyatlar düşer’ açıklamasını yaptığını ardından ‘elde kalan kurbanlıkları alacağım’ demesini eleştiren Aburşu, kurbanlıkların değerinde alınmayacağını savundu.

‘10 GÜNLÜK TATİL SATIŞLARI ETKİLEDİ’

Kurbanlık satışlarının az olmasında 10 günlük tatilin etkisi olduğunu savunan üretici Cafer Aburşu, “10 günlük tatil çıkardılar. ‘Turizmcilerimiz kalkınsın’ diyorlar ama üreticiyi kim koruyacak? 10 gün tatil olacağına 5 gün olsaydı. Tatil bizi etkiledi. Kurbanlık satışlarını yüzde 70 etkileyecek” diye konuştu.

10 günlük tatilin fazla olduğunu dile getiren bir diğer Üretici Niyaz Karakaş da şunları söyledi: “Tatil çok oldu. Bu bir gerçektir. İnsanlar tatile gittiler. Tatile gidince kurban kesmiyorlar. Önceden kurbanı alıp kesiyordu, sonra tatile gidiyordu. 10 günlük tatil bizi etkiledi.”

Muzaffer Sönmez de, tatilin kendilerini etkilediğini belirterek, insanlar tatile çıkınca müşterinin azaldığını öne sürdü. Kurban pazarında 1 ton 100 kiloluk ‘Tosun Paşa’ ismi verilen Simental cinsi dana 17 bin 500 liradan satışa çıkarıldı. Pazarın şampiyonu ‘Tosun Paşa’ lakaplı kurbanlığı satan Saim Çelebiler, ilginin büyük olduğunu söyledi. (İZMİR)

ÖNCEKİ HABER

Tüm Köy Sen: Emeğimiz ürünümüz için sesleneceğiz

SONRAKİ HABER

Otomotiv yine ihracat şampiyonu olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...