28 Ağustos 2017 08:35

Berfo Ananın davasının düşmesi mi isteniyor?

Sezgin Tanrıkulu 15 T3emmuz'dan sonra kaybedilenleri de sordu.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım'a verdiği soru önergesi ile Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Kırbayır’ın davayı açtıktan iki yıl sonra öldüğü, varislerinin ise davayı sürdürme yönünde niyetlerini gösteren bir belge olmadığı, bu nedenle davanın düşmesi gerektiği iddiasını sordu.

12 Eylül Darbesinden sonra gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın yakınlarının açtığı dava halen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde sürdüğünü belirten Tanrıkulu, “Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı 12 Eylül Davasında sanıkların suçlandığı olaylar arasında Cemil Kırbayır'ın öldürülmesi de bulunmaktaydı. Bu nedenle Berfo Kırbayır davanın müdahilleri arasındaydı. 2010 yılında dönemin Başbakanı Cumartesi Anneleri ile buluşmuştu ve Cumartesi Annelerinin arasında Berfo Kırbayır da bulunmaktaydı” dedi.

ÖLÜNCE HAK İHLALİ ORTADAN KALKAR MI?

Tanrıkulu soru önergesinde, Başbakan'a “Berfo Kırbayır’ın ölümü nedeniyle davanın düşmesinin istendiği iddiası doğru mudur?​” diye sordu. Konusu ne olursa olsun insan hakları ihlali nedeniyle açılan bir davada, davaya katılanların ölümünün hak ihlalini ortadan kaldırıp kaldırmadığına yanıt isteyen Tanrıkulu, şu soruları yöneltti: “Davaya katılanların ölümünün, hak ihlalini ortadan kaldıracağı gibi bir savunma yöntemi kim tarafından hangi gerekçe ile ortaya konulmuştur? 12 Eylül Döneminde ve 90'lı yıllarda zorla kaybedilenlere ilişkin soruşturmaların akıbeti nedir? Kaç soruşturma sürmektedir? Soruşturmaların dökümü nedir? Zorla kaybedilenlere ilişkin olarak AİHM tarafından verilen kararların dökümü nedir?​”

15 TEMMUZ'DAN SONRA KAYBEDİLENLERİ SORDU

AKP Hükümetleri döneminde insan hakları literatüründe “zorla kaybetme/kaybedilme” olarak geçen kaç olay yaşandığını da soran Tanrıkulu, 15 Temmuz Darbe Girişimi sebebiyle gözaltına alındığı iddia edilen ve sonra kendilerinden haber alınamayan Sunay Elmas, Mustafa Özgür Gültekin, Hüseyin Kötüce, Turgut Çapan, Mesut Geçer, Önder Asan ve Ayhan Oran'ın durumu hakkında bir gelişme olup olmadını sordu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Avrupa Sol Grubu’ndan tutuklu vekiller için mektup

SONRAKİ HABER

Ferhat Encu’ye kelepçe dayatması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa