27 Ağustos 2017 13:04

Mardin’de turizm zorda

Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak yeri haline gelen Mardin ve ilçeleri, bu yıl turizmde en kötü sezonunu yaşıyor.

Paylaş

Tarihi dokusu, farklı inanç ve etnik kimlikleri bir arada barındırması nedeniyle her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak yeri haline gelen Mardin ve ilçeleri, bu yıl en kötü sezonunu yaşıyor. Sezonun kapanmasına kısa bir süre kala kente gelen turist sayısı geçtiğimizi yıllara oranla yüzde 35-40’lara düştüğü söyleniyor.

Taşımalı olarak günübirlik getirilen yerli turistlere rağmen kentteki turizm canlanmadı. En fazla turistin gelmesi beklenen aylarda bu denli düşüşten dolayı birçok esnaf siftah yapamaz hale gelirken, kentteki bazı pansiyon ve küçük işletmeler kapılarına kilit vurmak zorunda kaldı. Otel işletmecileri ANF’den Yaşar Aksu’ya konuştu.

‘DURUM ÇOK KÖTÜ’

Merkezde bulunan Gazi Konağı Oteli’i 5 yıldır işleten Şerif Hasar, şunları söyledi: “30 oda ve 85 yatak kapasitemiz var. Bu son iki yıldan önce Mardin’de 12 ay boyunca turizm akımı vardı. 12 ay boyunca yüzde 70’lerin üzerinde misafir ağırladığımız olmuştur. Genelde kış aylarında yabancı turistler daha yoğun geliyorlardı. Yazın da yine hem yabancı hem de yerli turistlerin akışı vardı. Şimdi öyle değil, çok kötü. Yüzde 90’lara varan bir düşüş yaşandı. Mardin turizm açısından sahipsizdir. Örneğin şimdi Vali Bey, ne yaptığını bilmiyor. Çalışma adı altında şehrin düzenini alt üst ediyor. Turizme dair hiçbir çalışma yok. Booking denilen turizm acentasına engelleme getirildi. Bunun engellenmiş olması da kayıp oldu. Şimdilerde günübirlik turlar bile kurtaramıyor maalesef mevcut durumu. Dünya Kültür Mirası olmaya aday olan bir kentte Anıtlar Yüksek Kurulu yok; Diyarbakır’a gitmeye razıyken şimdi de Urfa’ya bağladılar. Durum bu derece vahim.’’

Yine merkezde bulunan Maridin Otel’i 3 yıldır işleten Abdullah Demir, turizm sektöründeki canlılığı ortadan kaldıran noktaların başında çatışmalı ortamın geldiğine dikkat çekti. Bu yıl kente gelenlerin birçoğunun yakın çevreden kişiler olduğunu ifade eden Demir, “Gelen kişiler ya günübirlik geliyorlar ya da bir gece konaklıyorlar. Yabancı turist oranı yok denecek kadar az. Gelenler genelde günübirlik olduğundan dolayı ekonomiye çok büyük getirisi de olmuyor” dedi. (MARDİN)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da orman yangını

SONRAKİ HABER

HDP, mahpus gazetesi çıkarmaya başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...