27 Ağustos 2017 12:46

Tarım işçilerinin umudu barışta

Sakarya'ya fındık toplamaya gelen ve düşük ücrete maruz kalan Cizreli tarım işçileri, barış koşullarının sağlanıp köylerine dönmek istiyor.

Paylaş

Elif ÇETİNER

Cizre’den Sakarya’ya çocuk, genç, yaşlı ayrımı yapmadan fındık toplamaya gelen mevsimlik tarım işçileri, “Cizre’de iş imkanı olsaydı buralara gelmezdik” diyor. Çalışma koşulları ve düşük ücrete dikkat çeken işçilerin tek umudu, barış koşullarının sağlanıp, köylerine dönmek.

Yoksulluk ve işsizlikten her yıl batı illerin yolunu tutan mevsimlik tarım işçileri, çoğu zaman yollarda veya kötü çalışma koşullarından yaşamını yitiriyor. Şırnak’ın Cizre ilçesinden Sakarya’nın Paralı köyünde fındık toplamaya gelen işçiler, günlük 55 lira yevmiye ile en az 12 saat çalıştırılıyorlar. Aile boyu tarım işçiliği yapanların arasında yaşları 14 ile 20 arasında değişen geçlerin ağırlıkta olması dikkat çekiyor. Çocuk tarım işçilerinin tek umutları ise, yaşadıkları topraklarda barışın sağlanması.

‘12 SAAT ÇALIŞTIRIYORLAR’

Sabahın ilk ışıklarıyla işe başladıklarını anlatan Cizreli Ramazan Daneri (20), askeri ve siyasi baskının yanı sıra iş imkanlarının azlığından göç yollarına düştüklerini söyledi. En az 12 saat çalıştıklarını belirten Daneri, “Cizre’de iş imkanı olsaydı buralara kadar gelmezdik” dedi. 3 ay boyunca çalışarak kışa hazırlık yaptıklarını aktaran Daneri, yoksulluktan kaynaklı liseden sonra eğitime devam edemediğini dile getirdi.

‘YAŞAMAK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ’

Tarlaya traktörle götürülüp getirildiğini vurgulayan Daneri, “Geçen gün traktörümüz neredeyse devrilecekti. Ama yapacak bir şey yok, yaşamımız için çalışmak zorundayız” dedi. Hayatlarının sürekli risk altında olduğunu dile getiren Daneri, kazaların kader olmadığını söyledi.

Kürtlerin üzerindeki baskıya dikkat çekerek, devletten bir beklentisini olmadığını sözlerine ekleyen Daneri, şöyle dedi: “50 yıldır Kürtler bir çaba içinde ama kimse bizi duymadı. Milletvekillerimiz tutuklu, kim bizden yana tavır alsa tutuklanıyor. Biz bugün barış işareti yapsak yarın terörist olarak tutuklanırız. Bu ülke ne yazık ki çok adaletsiz.” Daneri, en büyük hayalinin özgür ve barış içinde yaşamak olduğunu ifade etti.

‘GÜNÜMÜZ ÇALIŞARAK GEÇİYOR’

Lise öğrencisi 17 yaşındaki İdris S. de, iki yıldır tarım işçiliğini yapıyor. Sabah saat 05.30’da güne başladıklarını anlatan İdris, “Her gün aynı saatte güne başlıyoruz. Arada molalarımız, yemek yiyoruz ve ancak çay içebiliyoruz. Akşamda yorgun bir şekilde eve dönüyoruz ve gün bizim için bitiyor” diye konuştu.

‘MEMLEKETİMİ ÖZLÜYORUM’

Ağır çalışma koşulları yanı sıra ailesini çok özlediğini vurgulayan İdris, şöyle devam etti: “Memleketimi ve toprağımı çok özlüyorum. Burada çalışmak zorunda olmasaydım arkadaşlarımla zaman geçirmek isterdim.” Maddi koşullarından çalıştığını belirten İdris, “Çalışmak zorunda olmasaydım dünyanın bütün tarihi yerlerini gezmek isterdim” dedi. Hayalindeki mesleğin spikerlik olduğunu dile getiren İdris, Sakarya’ya endişeli gelmiş. Tek istediğinin barışın sağlanması ve özgür bir ülkede yaşamak olduğunu belirtti.

ÖNCEKİ HABER

‘İşkenceyle anılan müdür neden aktif görevde?’

SONRAKİ HABER

Altaylı'dan Alçı'ya: O gün FETÖ tezlerini destekleyenler...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa