27 Ağustos 2017 12:24

‘İşkenceyle anılan müdür neden aktif görevde?’

Diyarbakır, Çankırı ve Tarsus cezaevlerinde işkenceyle anılan yönetici M.Ç'nin neden aktif görevde olduğu sorusu TBMM gündemine taşındı.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi Müdürü M.Ç’nin, 1996 yılında Diyarbakır E Tipi Cezaevinde 11 mahpusun öldürülmesiyle sonuçlanan olaylar sırasında 2. Müdür olduğunun ortaya çıkmasını TBMM gündemine taşıdı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Tanrıkulu, “Mahkumlara işkence yaptığı TBMM raporlarında geçen Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi Müdürü M.Ç’ye neden pasif görevlendirme yapılmamıştır?​” diye sordu.

TARSUS DA İŞKENCEYLE GÜNDEMDE

Diyarbakır E Tipi Cezaevinde yaşanan olaylarla ilgili M.Ç’nin de sanıkları arasında bulunduğu davanın halen Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürdüğünü hatırlatan Tanrıkulu, şöyle devam etti:  “M.Ç’nin uygulamalarını o dönemde Diyarbakır Cezaevi’nde bulunan mahkumlar TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Alt Komisyonu üyelerine de anlatmışlardır.

M.Ç’nin adı 2013 yılında Çankırı Cezaevinde yaşanan işkence olayları nedeniyle İnsan Hakları Derneği tarafından hazırlanan raporda da geçmektedir. Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşanan işkence ve kötü muamele olayları son dönemde basına sıkça yansımaktadır. Bir avukat Tarsus’ta yaşananlar konusunda şunları söylemiştir: ‘Bizler Tarsus Cezaevi’nde kadın tutuklu ve hükümlülere yönelik özel bir uygulamanın olduğu görüşündeyiz. Adalet Bakanlığına yapmış olduğumuz başvuruda cezaevi idaresinin denetim dışında olduğunu belirterek, bu hususun ayrıca araştırılmasını talep ettik. Tarsus Cezaevinde yaşanan uygulamalar ile Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 1990’lı yıllarda yapılan uygulamaların örtüşmüş olması bize bu kanaati uyandırmıştır.’”

‘CEZASIZLIK POLİTİKASININ BİR SONUCU MU?​’

Tanrıkulu şu sorulara yanıt istedi:

-M.Ç’nin aktif görevde tutulması, Türkiye’deki  insan hakları ihlallerinin temel nedenlerinden cezasızlık politikasının bir sonucu değil midir?
-M.Ç’nin Diyarbakır’dan sonra görev yaptığı cezaevlerinden Adalet Bakanlığına kaç başvuru ve şikayet gelmiştir?
-M.Ç. hakkında Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 11 mahkumun öldürülmesi davası dışında adli ya da idari soruşturma açılmış mıdır?  Soruşturmalar sonucunda açılan dava ya da davalar var mıdır? Varsa, akıbeti nedir?
-Hakkında “işkence”, “kötü muamele” gerekçesiyle soruşturma ve dava açılan, ancak, cezaevlerinde, tutuklu ve hükümlülere yakın  görevlerde bulunan cezaevi yöneticisi ve personeli var mıdır? Varsa, cezaevi yöneticisi ve personelinin sayısı nedir?
-Hakkında “işkence”, “kötü muamele” gerekçesiyle soruşturma ve dava açılan cezaevi yönetici ve personelin pasif görevlere atanmayıp cezaevlerinde görevlendirilmesinin gerekçesi nedir? Bu uygulama AKP Hükümetinin “işkenceye sıfır tolerans” politikası ile ne derece örtüşmektedir? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

750 bin TL’lik RTÜK cezası Zuhal Topal'a kesildi

SONRAKİ HABER

Tarım işçilerinin umudu barışta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...