27 Ağustos 2017 09:14

'Ankara'da suya gizli zam mı yapıldı?'

CHP'li Necati Yılmaz, Türkiye'nin en pahalı suyunun Ankara'da olduğunu belirterek Başbakan Yıldırım'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Ankara’da su fiyatlarına gizli zam yapıldığı iddialarını Başbakan Yıldırım’a sordu. ASKİ’nin açıkladığı su fiyatları ile Ankaralılar’ın ödediği su faturaları arasındaki fiyat uçurumunun neden kaynaklandığını soran Yılmaz, “Üç büyük il içinde vatandaşa en pahalı suyu kullandıran ASKİ, hangi gerekçeyle su faturalarından ilan ettiği fiyatlardan daha fazla ücret almaktadır? Ankara’da vatandaşın kullandığı su fiyatlarında gizli zam mı söz konusudur?​” diye sordu.

DÖRT KİŞİLİK AİLE SUYA 100 TL ÖDÜYOR

Yılmaz verdiği soru önergesinde, TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nin, 4 kişilik bir aile için Ankara’da su fiyatlarının aylık 100 TL’ye yaklaştığını açıkladığını anımsattı. Buna göre, asgari ücretli bir kişinin bir ay içerisinde yaklaşık 2,5 gününü sadece ailesinin “temiz” su ihtiyacını karşılamak için çalışmak zorunda kaldığını belirten Yılmaz, “Bu çalışmaya göre, Ankara’da yalnızca 2 metreküp su kullanımı için 19,36 TL, 4 metreküp su için 32,91 TL, 9 metreküp su kullanımı için ise 66,36 TL fiyat ödenmektedir. Bu fiyatlarla Ankara’da suyun metreküp fiyatı neredeyse 10 TL’ye yaklaşmaktadır. Faturalara yansıyan bu oranın Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından internet sitesinden açıklanan su fiyatlarının çok üstünde olduğu vurgulanmıştır. Üç büyük şehir arasında suya en fazla parayı Ankaralılar ödemektedir. ASKİ’nin verilerine göre, Ankara’da konutlarda kullanılan suyun m³ fiyatı 6.02 TL düzeyindedir. İSKİ’nin verilerine göre, İstanbul’da konutlarda kullanılan suyun metreküp fiyatı 10 metreküpe kadar 4.45 TL, 11-20 metreküp arasında 6.51 TL, 21 metreküpün üzerinde ise 9.48 TL olarak uygulanmaktadır. Üç büyükşehirden biri olan İzmir’de ise vatandaşlar 20 metreküpe kadar olan su kullanımlarında metreküp başına 4.16 TL, bunun üzerinde ise 9.28 TL ücret ödemektedir” dedi.

“NEDEN DAHA FAZLA ÜCRET ALINIYOR?​”

ASKİ’nin açıkladığı su fiyatları ile Ankaralıların ödediği su faturaları arasındaki fiyat uçurumunun neden kaynaklandığını soran Yılmaz, “Üç büyük il içinde vatandaşa en pahalı suyu kullandıran ASKİ, hangi gerekçeyle su faturalarından ilan ettiği fiyatlardan daha fazla ücret almaktadır? Bu konuda ilgili kurumlar tarafından başlatılan bir inceleme var mıdır? Yoksa bir inceleme başlatılması düşünülmekte midir? Ankara’da vatandaşın kullandığı su fiyatlarında “gizli zam” mı söz konusudur? Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ankaralılar’a Türkiye’nin en pahalı suyunu kullandırmasının gerekçesi nedir?​” sorularını yöneltti.

ASKİ’DEN NE KADAR KAYNAK AKTARILDI

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin temel ihtiyaç olan suyu vergilendirme aracı olarak kullandırmasının doğru olup olmadığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, ASKİ’nin bütçesinden su ve kanalizasyon hizmetleri dışında Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerine 1994 yılından bu yana yıllar itibariyle ayrı ayrı gösterilmek üzere ne kadarlık kaynak aktarıldığını sordu. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yüksek su bedelleriyle 23 yıldır Ankaralılardan esirgediği yatırımı vatandaşın cebinden mi yapmak istediğine yanıt isteyen Yılmaz, Kızılırmak’tan getirilen suyun şebekeye verilerek halkın sağlığıyla oynandığını söyledi. Yılmaz, “Sağlık açısından birçok tehlike içeren ve ishal, kusma gibi vakaları artıran bu suya Ankaralılar’ı mahkum eden Gökçek’in temiz su ihtiyacı konusunda bir planı var mıdır? Yoksa görevinin gereği olarak oluşturmayı düşünmekte midir?​” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP’den 9 maddelik mücadele bildirisi

SONRAKİ HABER

Foça yolunda kaza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...