27 Ağustos 2017 09:00

HDP’den 9 maddelik mücadele bildirisi

HDP Parti Meclisi, 9 maddelik bir bildiri yayınlayarak halkı AKP-MHP ittifağına karşı ortak mücadeleye çağırdı.

Paylaş

Halkların Demokrasi Partisi (HDP), AKP-MHP kirli ittifağı tarafından halka giydirilmeye çalışılan deli gömleği yırtmak için demokrasi güçleriyle ortaklaşa mücadelenin sürdürüleceğini belirterek, sokaklarda ve alanlarda, “faşizmi kurumsallaştırmayı hedefleyenlere ‘Dur’ diyeceğiz” dedi.

HDP Parti Meclisi (PM) bildiri yayınladı. Yayınlanan bildiride Ortadoğu’daki son gelişmeler, hükümetin dış politikasına dair eleştiriler, 172 gündür açlık grevinde olan tutuklu eğitimciler ve devam eden OHAL gibi konulara ilişkin dokuz madde yer aldı.

Türkiye’nin, Erdoğan rejiminin faşizmi kurumsallaştırma süreciyle bu sürece direnen demokrasi güçlerinin mücadelesine sahne olduğu belirtilen açıklamada, Erdoğan rejiminin sadece Türkiye’ye değil, Ortadoğu halkları için de tehdit olduğu belirtildi. İstanbul, Van ve İzmir’de gerçekleştirilen ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ tüm engellemelere, mülki amirlerin suç işleyecek kadar ileri gitmelerine rağmen başarıyla sonuçlandığı belirtilen açıklamada, ‘Herkes için Adalet’ şiarıyla mücadelenin sürdürüleceğini vurgulandı.

Açıklanan 9 maddelik bildiride, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere dikkat çekilerek, “Bölge halklarının IŞİD’e ve onu destekleyen yapılara karşı uzun süredir büyük bedeller ödeyerek sürdürdüğü mücadeleye karşın, ABD ve Rusya başta olmak üzere küresel ve bölgesel alt emperyal hevesli güçlerin bölge halklarının iradesi dışında bir çözümü ve ulus devlet statükoculuğunu dayatmaları, bölgenin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engeli oluşturmaya devam ediyor” denildi. HDP olarak, halkların kendi kaderlerini tayin etmesi ilkesinden hareketle; halklara her türlü desteği ve dayanışmayı göstereceği belirtildi.

AKP KÜRTLERİN KAZANIMLARI HEDEF ALIYOR

AKP iktidarının son günlerde artırdığı diplomatik ve askeri temasların bölgede yeni bir kanlı sürecin başlatılmak istendiğinin en açık göstergesi olduğu belirtilen bildiride, Kürtlerin kazanımlarının hedef alındığını belirterek, “Güney Kürdistan’da kazanılmış tüm hakların tehlikeye girmesiyle birlikte, Kuzey Suriye Federasyonu’na yönelik de bir tehdit ve saldırı anlamını taşımaktadır. Bütün demokrasi güçlerini hükümetin bu saldırı politikalarını boşa çıkarmak için itirazlarını yükseltmeye çağırıyoruz” denildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumu kararının desteklendiği bildiride, 2014 yılında IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliama karşı mücadelesini yeni bir aşamaya taşıyan Êzidî halkının Şengal Demokratik Özerk Meclisi özerklik ilanını selamlandı. HDP bildirisinde, başta bölgede yaşayan Kürtler olmak üzere tüm halklara özerkliği sahiplenme çağrısı yapıldı.

EMEKÇİLERE SEFALET ÜCRETİ

Kamu emekçilerin toplu sözleşme (TİS) sürecine ilişkinde, OHAL ve KESK’in katılımının engellendiği koşullarda yapılan TİS görüşmelerinde yandaş konfederasyonun maharetiyle emekçilere sefalet ücretinin dayatıldığı belirtildi. Açıklamada, “Kamu emekçilerinin haklı mücadelesinde yanlarında olmaya ve eşitlikçi bir demokrasi mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz” denildi.

AKP-MHP kirli ittifağı tarafından halka giydirilmeye çalışılan deli gömleğini yırtmak için demokrasi güçleriyle ortaklaşa mücadelenin sürdürüleceğini belirtilen bildiride, “Eylül ayından başlayarak gerçekleştireceğimiz mitingler, halk toplantıları ve şölenler ile sokakları ve meydanları mücadele alanlarına dönüştürecek, faşizmi kurumsallaştırmayı hedefleyenlere ‘Dur’ diyeceğiz” denildi. HDP, Eylül ayından itibaren ilçe kongrelerinin başlanacağını da ifade etti.

GÜLMEN VE ÖZAKÇA İÇİN ÇAĞRI

Cezaevlerindeki uygulamalara dikkat çekilerek, tek tip kıyafet uygulamasına karşı mücadele çağrısı yapıldı. KHK ile atıldıkları işe dönmek için akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın başlattığı açlık grevine dikkat çekilen açıklamada, “Yeni acıların yaşanmaması ve Nuriye ile Semih’in yaşatılması için taleplerinin derhal kabul edilmesi ve işe dönmelerinin sağlanması için çabalarımızı artıracağız” ifadelerine yer verildi. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yumurtalık, antik kentten çıkan mozaiklerini istiyor

SONRAKİ HABER

'Ankara'da suya gizli zam mı yapıldı?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa