27 Ağustos 2017 00:31

Afganistan’da eski stratejiyle yeni savaş planı

‘Yeni Afganistan Stratejisi’ olarak sunulan politika Donald Trump’ın kararının, aslında ‘Güney Asya Stratejisi’ ile bağlantılı olduğu tartışılıyor.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Donald Trump, ABD başkanlık koltuğuna oturmadan önce yaptığı açıklamalar ve paylaştığı tweetlerde Afganistan’daki ABD askerlerinin tamamen geri çekilmesini istiyordu. 

Ancak, göreve gelmesinin üzerinden yaklaşık sekiz ay geçtikten sonra pek çok konuda olduğu gibi Afganistan’da da devletin belirlemiş olduğu plana uyacağını açıkladı. Tek fark ise bunu “yeni strateji” olarak ilan etmesi oldu. NATO ve Avrupa ülkeleri Afganistan’a daha fazla asker göndermeyi içeren “yeni stratejiye” tam destek verdi.

İLK İŞGALİN ÜZERİNDEN 16 YIL GEÇTİ

11 Eylül 2001’de New York’taki İkiz Kuleler’e saldıranların Afganistan’da eğitildiğini ileri sürerek bu ülkeyi, müttefikleriyle birlikte işgal eden ABD, aradan 16 yıl geçmesine rağmen çekilme niyetinde değil. 

Barack Obama döneminde Afganistan’daki askerlerin, sayılarının azaltılmasını ve yerel güvenlik birliklerinin eğitiminden sonra geri çekilmelerini içeren strateji, bugün başkanlık koltuğunda oturan Trump tarafından sert şekilde eleştiriliyordu. Trump, askerlerin derhal çekilmesini talep ediyordu.

Ancak 21 Ağustos günü savaşta ölen ABD askerleri için yapılan en büyük mezarlığın yakınındaki Fort Myer Askeri Üssündeki konuşmasında, Afganistan’dan asker çekme yerine bu ülkeye daha fazla askerin gönderileceğini ilan etti. Çekilme yerine daha fazla asker göndermeyi içeren politikayı “Yeni Afganistan Stratejisi” olarak sunan Trump, bölgeden çekilmeleri durumunda oluşacak boşluğu terör örgütlerinin dolduracağını gerekçe gösterdi. 

Böylece daha önce Afganistan konusunda söylediklerini de tekzip eden Trump, ABD tarihinin en uzun savaşı olan Afganistan işgalinin kendisi döneminde de devam edeceğini ilan etti. 

Bu çerçevede Afganistan’daki asker sayısının en kısa zamanda yaklaşık 4 bin yükseltileceği belirtiliyor. ABD’nin halen Afganistan’da 8 bin 400 askeri bulunuyor. NATO’nun ise 15 ülkeden toplam 12 bin 400 askeri Afganistan’da. 2001’den bu yana Afganistan’daki savaşta toplam 2 bin 377 ABD askeri yaşamını yitirdi.

KARAR ÖNCEDEN ALINDI

Alman basınında yer alan haberlere göre Trump’ın Afganistan planıyla Başdanışmanı Stephan Bannon’un istifası arasında yakın bir bağlantı var. Askeri danışmanlar ve savunma bakanlığı, ABD’nin askeri olarak Afganistan’da bulunmaya devam etmesini savunurken Bannon bunu reddediyordu. 

Hem de Savunma Bakanı James Mattis’in geçtiğimiz haziran ayında 3 bin 900 askerin Afganistan’a gönderilmesine karar vermesine rağmen. Trump ve Bannon karşı çıktığı için askerler gönderilememişti.

İŞGAL ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Junge Welt’ten Knut Mellenhtin’in yazdığına göre, Bannon ile daha önce Irak’ta görev yapan özel güvenlik firması Blackwater’in sahibi Erik Prince arasında yapılan görüşmelerde “işgalin özelleştirilmesi” konusunda görüş birliğine varılmıştı. 

Daha önce Irak’a paralı askerleri gönderen Blackwater, önümüzdeki dönemde Afganistan’da 2 bin ABD askeri ve 5 bin 500 paralı askerin gönderilmesi konusunda bir plan sundu. 

Böylece, ABD’ye halen yılda 45 milyar dolara mal olan işgalin faturasının 10 milyar dolara düşürülmesi hedeflendi. 
Aynı yazıya göre, Bannon’nun istifasını verdiği günün akşamında Trump, generaller ve Başkan Yardımcısı Michael Pence ile bir araya gelerek Afganistan’a asker göndermeye karar verdi.

ÖNCEKİ HABER

İhraçları kalıcı hale getirmek istiyorlar

SONRAKİ HABER

Peru’da eğitimcilerin grevi iki ayı geride bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...