Adalet Kurultayı Kılıçdaroğlu'nun konuşmasıyla başladı

CHP'nin çağrısını yaptığı Adalet Kurultayı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun açış konuşmasıyla başladı.

26 Ağustos 2017 05:48
Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Eren AŞNAZ
Çanakkale

CHP’nin Adalet Yürüyüşü’nün ardından Çanakkale’nin Kocadere mevkinde gerçekleştirdiği Adalet Kurultayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasıyla başladı. Konuşmasına Nazım Hikmet’in “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine bu davet bizim” dizeleriyle başlayan Kılıçdaroğlu, “Böyle nasıl yaşayacağız. Adalet Kurultayımızın ana teması bu. Biz farklılıklarımızla bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi nasıl yaşayacağız? Bunun temeli adalettir” dedi.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın Kocadere Kamp Alanında düzenlenen CHP'nin Adalet Kurultayı'na, ülkenin dört bir yanından gelen yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Katılımcılar alanda sık sık 'Hak, Hukuk Adalet' sloganı attı. Kurultay açılışı öncesinde Kılıçdaroğlu ve kurmayları, Şehitler Abidesi'ni ziyaret etti. Burada Atatürk Anıtı'na üstünde 'Adalet' yazılı çelenk sunan Kılıçdaroğlu, saygı duruşunda bulundu. 

26-29 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek Adalet Kurultayı, saat 09.30’da saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. “Umuda, barışa, özgürlüğe, adalete, dayanışmaya ve geleceğimize atılan cesur adımların sahibi” anonsuyla sahneye gelen Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yaşanan 'adaletsizliklere' yönelik uzun bir konuşma gerçekleştirdi. 

Kurultaya katılan binlerce kişinin dinlediği Kılıçdaroğlu'nun konuşması sık sık "Hak, hukuk, adalet" sloganlarıyla kesildi. Kamp alanına ulaşmakta geç kalan onlarca kişi, CHP Genel Başkanı'nın konuşmasını çitlerin arkasından izlerken, kurultaya katılmak isteyenlerin araçları da Kocadere yolunda uzun kuyruklar oluşturdu. 

Kurultaya CHP’li milletvekilleri ile belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarından ve sendikalardan temsilciler katıldı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan Hava Harp Okulu öğrencisi oğlu için adalet talebiyle Adalet Yürüyüşü’nde yer alarak Kılıçdaroğlu’na eşlik eden Veysel Kılıç da CHP Genel Başkanı'nın yanındaki yerini aldı. 

CHP öncülüğünde Çanakkale’de yapılacak Adalet Kurultayı bugün başlıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çanakkale Şehitleri Anıtı’nı ziyaretiyle başlayacak Kurultay’ın ilk günü “Mahkemede adalet” “Yaşamda adalet” konuşulacak.

‘ADALETE GETİRMEK BOYNUMUN BORCUDUR’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Adalet Kurultayı'nın açılış konuşmasına, "Hakkı, hukuku ve adaleti bu güzel ülkeye getirmek benim boynumun borcudur" sözleriyle başladı. Çanakkale'nin önemine değinen Kılıçdaroğlu, "Bu toprakları sıkarsanız şüheda fışkırır. Çanakkale'deyiz, şehitlerle kucak kucağıyız. Çanakkale'yi geçilmez yapanların, Çanakkale Destanı'nı yazanların topraklarındayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ön sözünün yazıldığı topraklardayız. Türkiye'nin bütün illerinden, bütün görüşlerinden, bütün inançlarından insanlarımız bu topraklarda kucak kucağa yatıyor. Bu memleketin acıyla, kanla, gözyaşıyla kurulduğunu Çanakkale bize hatırlatıyor" dedi.

‘SİZ BU GÜZEL ÜLKEYİ İNŞA ETTİNİZ’

Adaletli bir Türkiye istediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Biz biriz, biz bütünüz, biz vatanseveriz, biz bayrağımızı, insanımızı seviyoruz. Biz insanlarımız arasında hiçbir ayrım yapmıyoruz. Biz görüşü ne olursa olsun, kimliği ne olursa olsun bütün insanlarımızı kucaklıyoruz. Biz toplumda gerginlik istemiyoruz. Biz kavga istemiyoruz. Biz kendi ülkemizde huzur içinde, barış içinde yaşamak istiyoruz. Biz adaletli bir Türkiye istiyoruz" diye konuştu. 1915'te Çanakkale destanının yazıldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Çanakkale Geçilmez Destanı yazıldı. Ama fazla sürmedi. 3 yıl sonra Çanakkale'den tek bir mermi bile atmadan düşman gemileri İstanbul'a girdi. Dolmabahçe'nin önünde demirlediler, başkenti ele geçirdiler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale'de kapattığı bir sayfayı 1919'da, 3 yıl sonra yeniden açtı. Yeni bir mücadelenin öncülüğünü yapmaya başladılar. Samsun'u, Havza'yı, Erzurum'u, Sivas'ı geçti. Kuvayı Milliye örgütledi. Bugün 26 Ağustos, 1922'de başkomutanlık meydan savaşının başladığı gündür bugün. Bugün, başkomutanlık meydan savaşına katılan ve şehit olan, hayattaysa gazilerimiz tamamına şükran borçluyuz. Tamamına Allah'tan rahmet diliyoruz. Tamamına diyoruz ki, siz bu güzel ülkeyi inşa ettiniz. Siz kanlarınızla, gözyaşlarınızla bu güzel ülkeyi bize emanet ettiniz. Onlara her zaman her zaman şükran borçluyuz. Herkese, her insana saygı duyduğumuz gibi bu ülke için kanını veren, canını veren herkese şükran borçluyuz."

NAZIM HİKMET'İN 'DAVET' ŞİİRİNİ OKUDU

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Nazım Hikmet'in 'Davet' şiirini okuyarak, "Evet bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine nasıl yaşayacağız. Adalet Kurultayımızın ana teması bu. Biz farklılıklarımızla bir arada bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçisine nasıl yaşayacağız? Bunun temeli nedir? Sihirli sözcük nedir? Bunun temeli, sihirli sözcüğü adalettir. Adalet içinde hep birlikte huzur içinde yaşayacağız. Bizim adalet mücadelemizin temel nedeni de budur. Biz adalet mücadelesini aslında yeni başlatmadık. Bu mücadele, insanlık tarihi kadar eski bir mücadeledir. İnsanlık tarihi adalet mücadelesiyle geçmiştir. Bundan sonrada geçecektir" diye konuştu.

‘20 TEMMUZ'DA BAŞKA BİR DARBEYİ YAPANLARA KARŞIYIZ’

Adaletsizliğin temellerinden birisinin 15 Temmuz darbe girişimi olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, "O darbe girişimine karşı duran, o darbe girişimini savuşturan parlamentoda görev yapan milletvekillerine, hayatlarını kaybeden 250 şehidimize ve gazilerimize de şükran borçluyuz. Hiç kimse unutmasın bu ülkede adaleti, hakkı ve hukukunu ve demokrasiyi savunan herkese ama herkese şükran borçluyuz. Ama şu gerçeği de hepimiz bilmeliyiz, bu ülkenin insanları iki 15 Temmuz olduğunu unutmasınlar. Birinci 15 Temmuz halkın 15 Temmuz'udur, darbeye karşı direnen halkın. O halkı saygıyla anıyoruz biz. 250 şehidimizi ve gazilerimizi anıyoruz. Birde sarayın 15 Temmuz'u var. Karşı çıktığımız Sarayın 15 Temmuz'udur. 15 Temmuz darbe girişimini fırsat bilip 20 Temmuz'da başka bir darbeyi yapanlara karşıyız. Bu ülkede 20 Temmuz darbesine ve o darbecilerin tümüne karşıyız. Mücadeleyi nasıl başlattık? Sarayın 15 Temmuz'u ve 20 Temmuz'dan sonra bir darbe gerçekleşti. İlk kez Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir sivil darbe gerçekleşti. Mazlum insanlar, hiçbir günahı olmayan insanlar mağdur edildiler. Binlerce akademisyenin görevine son verildi. Hapishaneler gazetecilerle dolduruldu. Bu gerçekleri unutmadık, unutmayacağız. Her yerde her ortamda bunları söylemeye devam edeceğiz. Milletvekilleri hapiste, Enis Berberoğlu, hiçbir suçu ve günahı olmayan Enis Berberoğlu'nun tutuklanması bardağı taşıran son damla olmuştur" dedi.

'CHP ÜZERİNDEN OPERASYONU NASIL GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ' ARAYIŞINDALAR’

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutukluluğuna tepki gösteren Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Herkesin bildiği, istisnasız bütün gazetelerin yazdığı MİT TIR'ları meselesi. Devlet sırrı sayılarak Enis Berberoğlu, gözaltına alındı. Kaçacak, diye tutuklandı. Müebbete mahkum edildi. İyi hal nedeniyle 25 yıl ceza verildi. Sormak gerekir. Bütün dünyanın bildiği, herkesin bildiği, 80 milyonun bildiği bir konu nasıl devlet sırrı sayılır? Enis Berberoğlu, bugün cezaevinde. Enis Berberoğlu'na 'Adalet Kurultayı'ndan adaletli selamlarımızı gönderiyoruz. Suçsuz yere yatıyor. Anayasa Mahkemesi'nin kararı var; MİT TIR'ları olayı devlet sırrı değildir, diye. Enis Berberoğlu'nu casuslukla suçlayacaksın devletin bütün sırlarının saklandığı kozmik odaya FETÖ örgütünün militanlarını sokacaksın ve devletin bütün sırlarını FETÖ örgütüne vereceksin. Şimdi sormak gerekiyor. Devletin harim-i ismetine girenlere hiçbir şey yapmayacaksın, devletin bütün sırlarını terör örgütüne vereceksin, ama dönüp dolaşacaksın, Enis Berberoğlu'nu suçlayacaksın. Niçin? 'CHP üzerinden bir operasyonu nasıl gerçekleştirebiliriz' arayışındalar. Buradan, Çanakkale'den sesleniyorum. Siz yalnız değil; 7 kişi, 77 kişi, 77 bin kişi kaç kişi gelirseniz gelin. CHP olarak dimdik, kaya gibi duracağız. Asla ve asla ödün vermeyeceğiz. Hakkımızı, hukukumuzu sonuna kadar arayacağız. Zulme, zalime teslim olmayacağız; çünkü biz çok iyi biliyoruz ki haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır. Biz, onların şeytanlıklarına asla boyun eğmeyeceğiz."

‘ADALET YÜRÜYÜŞÜMÜZE DEVAM EDECEĞİZ’

Ankara'dan İstanbul'a hak, hukuk ve adalet diyerek yürüdüklerini anlatan Kılıçdaroğlu, "Yürüyemez, yürüyemezsiniz' dediler yürüdük. 'Yolda kalırsınız' dediler yürüdük. Hakkı, hukuku ve adaleti savunmak için yürüdük. Ama bize şunu asla söyleyemediler. 'Kardeşim yürüyorsunuz da bu ülkede hukuk, adalet var niye yürüyorsunuz' diyemediler. Çünkü biliyorlardı ki bu ülkede hak da yok, hukuk da, adalet de yok. Biz hakkı hukuku ve adaleti yeniden tesis etmek için yürüdük. Dolayısıyla biz Adalet yürüyüşümüze aynı kararlılıkla aynı azimle devam edeceğiz. Bu ülkede hak da yok, hukuk da yok, adalet de yok. Düşünün, yoksul bir ailenin eğitim harcamalarıyla varlıklı bir ailenin eğitim harcamaları arasındaki fark 78 katına çıkmış. Sormak gerekir bu mudur adalet. Gariban bir aile boğazından kesiyor çocuklarına eğitim verdiriyor. Sınavlara hazırlıyor, sonra birileri geliyor öğrenci seçme yerleştirme merkezinden sınav sorularını çalıyor. O sınav sorularını hiçbir alın teri dökmeden birilerine dağıtıyorlar. Onlar sınavı kazanıyor. Emek harcayanlar, bekleyenler çocuğun sınava girdi sınavı kazanacak diye umutla bekleyenlerin hiçbiri, ama hiçbirisi doru dürüst bir yeri kazanamıyor. Sormak gerekiyor, bu mudur adalet. O sınav sorularını çalanların sırtı sıvazlandı. Hiçbir soruşturma açılmadı. Eleştirenlere de ne yapıyorsunuz böyle bir şey yoktur denildi. Sormak gerekir bu mudur adalet" dedi.

AYM'YE ÇAĞRI

Bir anket sonucuna göre, toplumun en az yüzde 82'sinin ülkede adalet olmadığına inandığını belirten Kılıçdaroğlu, "Anayasa Mahkemesi, dokunulmazlığı kalkan vekillerin tutuklanmalarının doğru olmadığı yönünde bir karar verdi. Dedi ki 'Milletvekilleri yargılanabilir; ama bunlar tutuklanamazlar'. AYM'nin bu kararına rağmen hala bugün çok sayıda vekil tutuklu; çünkü sarayın iznine bağlı bunların serbest bırakılmaları. Buradan Anayasa Mahkemesi başkan ve üyelerine de sesleniyorum. Siz gerçekten hakimseniz, gerçekten yargıçsanız, gerçekten verdiğiniz kararların arkasında onurluca durmak istiyorsanız bir an önce kararlarınızı yeniden verin" dedi.

‘SABAH AKŞAM ATLETİMLE UĞRAŞACAĞINA 142 MİLYAR DOLAR'I ÜLKENİN ÇİFTÇİNE VER’

İsim vermeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bankalara yaptığı faiz çağrısını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Birileri faize karşıyım' diyor. 'Faiz çok yüksektir' diyor. Son 15 yılda, bu ülkenin insanlarının cebinden alınıp, bir avuç faiz lobisine ödenen miktar 142 milyar dolar. Sabah akşam benim atletimle uğraşacağına 142 milyar doları bu ülkenin çiftçine, köylüsüne, emeklisine versene. Devleti yöneten, FETÖ'ye dönüyor 'Ne istediniz de vermedik' diyor. Her istediklerini verdiler. 'Okul', dediler; okul verdiler. 'Müsteşar', dediler; müsteşar verdiler. 'Vali' dediler; vali verdiler. 'General' dediler; general verdiler. Peki kardeşim, FETÖ'nün her istediğini verdin. Bu ülkenin çiftçisi istedi, vermedin. Emeklisi istedi, vermedin. Taşeron işçisi istedi, vermedin. Memuru istedi, vermedin. FETÖ ne istediyse apar topar, hepsini verdin. Sen, vatansever değilsin kardeşim. Son 15 yılda, geldiğimiz noktaya bakın. Hırsızlık, yolsuzluk yapanlar, kul hakkı yiyenler bu ülkede muteber kişi olmaya başladı. Eğer kul hakkı yemiyorsanız hırsızlık ve yolsuzluk yapmıyorsanız 'Bunlardan iş olmaz. Bunlar devleti yönetemezler. Devleti yönetmek için cin gibi olmak lazım' bu anlayışı topluma yerleştirmeye başladılar. Biz hak, hukuk, adalet derken onlarından bu algısını yıkmaya çalışıyoruz" dedi.

‘İNANCI SİYASETE MALZEME YAPMAYACAĞIZ’

İlk hedeflerinin hak, hukuk ve adalet olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Görüşlerimiz farklı olabilir; ama hepimiz demokrasi istiyoruz. Bütün sorunlara hak, hukuk ve adalet penceresinden bakacağız. Bunun için yargı bağımsızlığını kesinlikle sağlayacağız. Yargı, siyasi otoritenin de bir başka vesayetin de egemenliğinde olamayacak. Yargı; hakkı, hukuku ve adaleti savunacak; adalet dağıtacak. Adaletli bir yargıyı her zaman her ortamda savunacağız ve yeniden ama yeniden inşa edeceğiz. Medya özgürlüğünü birlikte sağlayacağız. Gazeteciler özgürce yazacak. Hiçbir gazeteci korkarak, eline kalemi almayacak. Her gazeteci, 'Ben Türkiye Cumhuriyetinde hakkın ve hukukun egemen olduğu bir düzende yazımı yazıyorum' diyecek. 'Ben siyasi otoriteyi, hükümeti, haksızlıkları rahatlıkla eleştirebiliyorum' diyecek. Hep birlikte din ve vicdan özgürlüğünü sağlayacağız. Hiç kimseyi inancından ötürü ötekileştirmeyeceğiz. Hangi inançtan olursa olsun, her inanca saygı duyacağız. İnancı hiçbir zaman siyasete malzeme yapmayacağız. Hep birlikte, devlette liyakati sağlayacağız. İşi ehline vereceğiz. Kışlaya, camiye, adliyeye siyaseti sokmayacağız. Kimlik, inanç, yaşam tarzı üzerinden siyaset yapmayacağız. Toplumu ayrıştıran, toplumu bölen, toplumda gerginlik yaratan bütün unsurları siyasetin dışında tutacağız" dedi.

‘ORTADOĞU'DA BARIŞ OLMASINI SAĞLAYACAĞIZ’

Adaletin ölçülerinden birinin de barışçıl dış politika olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu'da kan akıyor. İnsanlar birbirine öldürüyor. İki taraf da 'Allah Allah' diye birbirilerini öldürüyor. Bunların eline silahlar, Türkiye'den gidiyor. Bu tabloya da son vereceğiz. Ortadoğu'da barışın olmasını sağlayacağız. Bize emanet edilen barışçıl dış politikayı yeniden inşa edeceğiz. Bu ülkenin kurucusu savaş meydanlarından geldi. Bu ülkenin kurucusu şunu söyledi. 'Zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir'. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Yurtta barış, dünyada barış' dedi. Bütün bunları, birlikte yapacağız. Birlikte kazanacağız. Ben kazanacağım. Siz kazanacaksınız. Türkiye kazanacak. Doğusu, batısı, güneyi, kuzeyi, Ortadoğu, Avrupa Birliği, Rusya, İngiltere kazanacak. Herkes kazanacak; çünkü Türkiye bölgesinde de dünyada da lider ülke olmayı hak ediyor. Türkiye bölgesinde de dünyada da demokrasisine imrenilen bir ülke olacak. Bunun için hep birlikte çalışacağız. Demokrasi paydasında, birlikte mücadele edeceğiz. Bu mücadele, kutlu bir mücadeledir. Bu mücadelenin ruhunda Çanakkale vardır. Bu mücadelenin ruhunda Kuva-i Milliye'nin ruhu vardır. Bu mücadeleyi en iyi anlatan Nazım Hikmet'tir. Diyor ki 'Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine'. Biz hep birlikte bir ağaç gibi tek ve hür olacağız; ama bir orman gibi kardeşçe yaşayacağız" dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından insan hikayeleri ve yaşanmış olaylar bölümüne geçildi. Bu bölümde ilk olarak sahneye CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun eşi Oya Berberoğlu gelerek, bu süreçte yaşananları anlattı. Adalet Çalıştayı, 29 Ağustos Salı gününe kadar Adalet temalı çok sayıda çalıştay ve panel ile sürecek.


‘DEMOKRASİ VE ADALET İÇİN ORTAK MÜCADELEYE...’

Seçkin SAĞLAM
Deniz ÇİL
Eren AŞNAZ
Çanakkale

Kurultayı gazetemize değerlendiren ihraç edilen akademisyenler ile siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ise tek adam rejimine ve KHK devletine karşı, demokrasi ve adalet talebi ile birleşik ortak mücadele çağrısı yaptı.

‘DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK CEPHESİNİ, HALK CEPHESİNİ OLUŞTURMAMIZ GEREK’

Emek Partisi MYK Üyesi Levent Tüzel: Hak, hukuk, adalet ve demokratik bir ülke ihtiyacı herkesin üzerinde anlaştığı bir konudur. Bu konuda, gazetecisinden akademisyenine, işçisinden üretici köylüsüne, memuruna, kadınına ve gencine kadar bütün ülke yurttaşları olarak, bu talebi kazanmak ve elde etmek için mücadele etmemiz gerekiyor. Racon kesilen, kararnamelerle yönetilen, kararnamelerde tek adamın yasasının oluşturulduğu bir ülkede, halk geleceğine sahip çıkacaksa, bunun için örgütlenmek, bunun için birleşmek ve bunun için birleşik gücü, yapıyı oluşturmak gerekiyor. Demokrasi ve özgürlük cephesini, halk cephesini oluşturmamız gerekiyor. Yakın zamandaki süreç bunu göstermektedir. Eğer 15 Temmuz darbesini fırsata çevirip; 20 Temmuz’da darbeyle, hukuk devleti, demokrasi, hak ve özgürlükler ortadan kalkıyorsa, bunu elde etmenin yolu halkın ayağa kalkmasıdır. Halk mücadele etmeli, direnmeli ve örgütlenmelidir. Kemal Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi amaç, demokrasi paydasında birleşmekse, bu payda da, birleşelim. Buradan birleşik bir hareketin çıkması gerekiyor. 

YÜZ BİNLERCE KİŞİYE YARGI YOLU KAPATILDI

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: Hangi örgütün terör örgütü olduğuna kararı sadece yargı verir.  KHK’ler tamamen Anayasa dışı yollarla yürütülmüştür. Fransa’da da OHAL var deniliyor. Fransa’da OHAL yürütme, yasama ve yargı eksenli bir OHAL’dir. Bizdeki OHAL ise  yasamayı dışlamış bulunuyor. Biz, yargı bağımsız değil diyoruz. Hükümet ise yargı bağımsızdır diyor. Peki o zaman yargı bağımsızsa neden yüz binlerce kişiye yargı yolunu kapattınız. Bağımsız ise kapatmayın yargılansın. Suçlu ise de mahkemede hesabını versin.

AKP, ÜLKENİN GELECEĞİNE BALTA VURDU

Ankara Üniversitesinden ihraç edilen Dr. Cenk Yiğiter: Türkiye’de 15 yıldan bu yana iktidar olan bir parti var. Bu partinin adı, Adalet ve Kalkınma Partisidir. Gelinen noktada, partinin adında yer alan ‘Adalet’ kavramı, ülkedeki en büyük açlığa dönüşmüştür. Adalet meselesi sadece AKP’ye muhalif olan insanların hissettiği açlık değildir. AKP tabanında, ciddi bir adaletsizlik hakimdir. Ben, kamu hukuku doktoruyum. KHK’yle mağdur edildim. Hatta, öğrencilik hakkı dahi bana verilmiyor. Bana, ‘Sen bu ülkenin yurttaşı değilsin’ deniyor. Bu ülkeye gelen yabancının hakkını dahi bana tanımıyorlar. KHK’lerle bu ülkenin birikimleri heba ediliyor.  Ülkeye yapılanların bedelini 5-10 yıl sonra değil; daha uzun zaman içerisinde göreceğiz. Kısacası, AKP, ülkenin geleceğine balta vurdu. Adaleti ve kalkınma umutlarını da, yok etti.”

10 EKİM ANKARA KATLİAMI İÇİN ADALET...

10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybeden Ercan Adsız’ın  ağabeyi Emir Aslan Adsız: Türkiye’deki adelet kavramının, 10 Ekim 2015 tarihindeki katliamla tamamen ortadan kaldırıldığını görüyoruz. Bundan ötürü de, hep birlikte adaletin yeniden tespit edilmesi konusunda mücadele etmemiz yönünde taleplerimiz olacak. Bu talepleri, kurultayda dile getireceğiz. Adalet Kurultayı bizim için son derece önemlidir. Bizim bir takım taleplerimiz olacak. Öncelikle, 10 Ekim Derneği adına orada yalnızlaştığımızı, kurumların çok fazla ilgi göstermediğini anlatacağı. Ayrıca, Gar Meydanı’nın; barış ve demokrasi meydanı olması konusunda taleplerimiz olacak. Orada bir anıtın yapılmasını yönünde talebimiz var. 

'YÜZ BİNLERCE İNSAN İHRAÇ EDİLDİ'

Veli Saçılık: “Türkiye’de yüz binlerce insan ihraç edilmiş durumda. Binlerce insanın haksız yere tutuklu olduğunu görmekteyiz. Gazeteciler, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş gibi bir çok isim cezaevinde. AKP, tamamen kendi yargısını ve sistemini yaratmış durumda. Kendi dışındaki herkesi terörist ilan ediyor. Böyle bir ortamda adalet kurultayının gerçekleşiyor olması, insanların bir araya gelerek, fikir beyan etmesini son derece olumlu buluyorum. Ayrıca, Kemal Kılıçdaroğlu’nun kürsüde Nuriye ve Semih’in adını anarak, adalet talebinde bulunması iyi oldu. Buradaki panellerde, ihraç olanların sesi olacağız. OHAL’e karşı bir ses vereceğiz. AKP’nin ortaya çıkardığı diktatörlüğe karşı adalet söylemini yükselerek, devam edeceğiz. Kazanmak için mücadeleye devam edeceğiz.” dedi.


ADALET KURULTAYI’NDA BİRİNCİ GÜN NASIL GEÇTİ

Türkiye’nin gündemi olan Adalet Kurultayı 26 Ağustos Cumartesi günü başladı. Binlerce vatandaşın şehir dışından otobüsler ile katılım gösterdiği Kurultay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Şehitlik Abidesini ziyareti ve Kurultay alanında açılış konuşmasını yapmasıyla start aldı.  Alana sabahın erken saatlerinde gelmeye başlayan vatandaşlar ise çadırlarına yerleşerek kurultay alanını doldurdu. 

Türkiye’nin gündemi Adalet Kurultayı 26 Ağustos cumartesi günü başladı.  Gelibolu Tarihi Yarımadası Kocadere Köyü Kamp alanında gerçekleşen Kurultay alanına vatandaşlar 25 Ağustos Cuma gecesinden itibaren gelmeye başladı. Günlerdir hazırlıkları süren kamp alanında çadır alanları, yemekhane yerleri, panel salonları,  lavabolar ve dinlenme hazırlandı. Binlerce vatandaşın sabahın erken saatlerinde geldiği Kurultay, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun  Şehitlik ziyareti ve kurultay alanında gerçekleştirdiği açılış konuşması ile başladı. Adalet ile ilgili çalıştay ve panellerinin gerçekleştirildiği Kurultay’da çalıştayların tamamında vatandaşlar yoğun atkılım sağladı. 

25 Ağustos gecesi yaklaşık 2 bine yakın personel kurultay için son hazırlıkları gerçekleştirdi. Hazırlıklar sabaha kadar sürerken günün ilk ışıkları ile şehir dışından gelen vatandaşlar kamp alanını doldurmaya başladı. Öncelikle kendilerine verilen matlarını ve battaniyelerini alan vatandaşlar kamp alanında kurulan çadırlara yerleşti. Bazı vatandaşlar ise çadır ve kamp malzemelerini ise kendileri tedarik etti.   

Gece saatlerinde kamp alanına gelen Genel Başkan Kılıçdaroğlu kendisine ayrılan karavanda bir süre dinlendi. Kılıçdaroğlu, sabah saat sekizde Şehitlik Abidesi’nde gerçekleştirilecek çelenk koyma törenine geçti. Törenin ardından tekrar kamp alanına dönen Kılıçdaroğlu, Adalet Kurultayı açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından çeşitli konularda Kurultay adalet ile ilgili çeşitli konularda gerçekleştirilen çalıştay ve paneller ile devam etti.   

 

KURULTAY’DA İLK GÜN

Gelibolu Yarımadası’ndaki Kocadere Kamp Alanı’ndaki Adalet kurultayının ilk gün panelini Turgut Kazan yönetecek. ‘Mahkemede Adalet’ konulu ilk gün panelinin konuşmacıları ise, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, avukat Celal Ülgen, Mustafa Karadağ ve Yargıçlar Sendikası Başkanı Mehmet Ali Kulat.

İlk günün ikinci panelinin başlığı ise ‘Yaşamda Adalet’. Rıza Türmen’in yöneteceği panelde yer alacak isimler ise yazar Levent Gültekin, AKUT Onursal Başkanı Nasuh Mahruki, Türk Boyları Konfederasyonu Başkanı Durhasan Koca ve Prof. Dr. Sencer İmer olacak.

KURULTAYDA İKİNCİ GÜN

30 Ağustos'un yıldönümünden bir gün sonraya denk gelen kurultayın ikinci gününde, saat 06.00’da 57. Alay yürüyüş yolundan Conkbayırı’na yaklaşık dört kilometre yürünecek. İkinci günün ilk paneli ise ‘Seçimde Adalet.’ Mehmet Hamidi Yakupoğlu’nun yöneteceği panelde, TESAV Başkanı Erol Tuncer, Prof. Dr. Fethi Açıkel, Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Oy ve Ötesi’nden Melek Demir konuşacak.

‘İnançta Adalet’ başlıklı ikinci panelde ise AKP kurucularından Fatma Bostancı Ünsal, kayyım atanan Mazlum-Der’in eski başkanı Faruk Ünsal, yazarlar Tayfun Atay ve İhsan Eliaçık’la birlikte, Alevi dernekleri temsilcileri konuşacak.

KURULTAYDA ÜÇÜNCÜ GÜN

Kurultayın üçüncü gününde ‘Geçimde Adalet ‘ ve ‘Eğitimde Adalet ‘ panelleri gerçekleşecek. Zekeriye Temizel’in yöneteceği ‘Geçimde Adalet’ paneline Prof.Dr. Korkut Boratav, Abdüllatif Şener, Nesrin Nas, Faik Öztrak, Prof.Dr.İbrahim Halil Sugözü, Prof.Dr. Mete Gündoğan konuşmacı olarak katılacak. Öğleden sonra yapılacak ‘Eğitimde Adalet’ panelini ise Prof.Dr. Sencer Ayata yönetecek. Konuşmacılar ise, Prof.Dr. Necla Kurul, Batuhan Aydagül, Orhan Bursalı, Mümin Ceyhan.

KURULTAYDA DÖRDÜNCÜ GÜN

Son gün ise ‘Devlette ve Medyada Adalet ‘ panelleri yapılacak. İlhan Kesici’nin yöneteceği ‘Devlette Adalet’ paneline Ertuğrul Yalçınbayır, Yüksel Yalova, EMEP MYK Üyesi Levent Tüzel, Gürcan Dağdaş, Abdülbaki Erdoğmuş konuşmacı olarak katılacak.

Öğleden sonra gazeteci Oktay Ekşi’nin yöneteceği ‘Medyada Adalet’ panelinde ise Yeniçağ yazarı Ahmet Takan, Prof. Dr. Doğan Tılıç, Milli Gazete’den Mustafa Kurdaş ve Cumhuriyet çizeri Musa Kart konuşacak.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Irak ordusu Telafer Kalesine ulaştı

SONRAKİ HABER

Tacize uğrayan kadınları döven polise 48 saatte tahliye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...