23 Temmuz 2012 04:41

Neden babam hâlâ içerde?

12 Eylül hukuksuzluğunun sembolü haline gelen ve 31 yıldır cezaevinde olan Tahir Canan’a 3. Yargı Paketi’nden de tahliye çıkmadı. 7 TİP’li öğrencinin katilleri ve birçok ülkücü mahkum ve katil serbest bırakılırken, Canan’ın tahliye talebi Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Tahir Canan’ın o

Neden babam hâlâ içerde?
Paylaş
Sultan Özer

Kararda, “Tetkik edilen dilekçe ve dosya münderecatına göre tutuklu sanığa isnat edilen suçun vasıf ve mahiyetine, mevcut delil durumuna nazaran sanık Tahir Canan müdafii Avukat Tugay Bek’in talebinin reddine” denildi. Kararın oybirliğiyle alınması da dikkat çekti.

Kararı değerlendiren Tahir Canan’ın oğlu İlhan Canan, babasının cezasında 9 yıllık indirim getiren son Yargıtay kararına atıf yaparak, o kararda babasının infazının yanmasına yol açan cezanın sonuçlarıyla birlikte ortadan kalktığına yer verildiğini hatırlattı. Canan bu durumda babası Tahir Canan’ın 3. Yargı Paketi’nden yararlandırılması gerektiğini ifade etti.

AKP İLE MHP’NİN ANLAŞMASI

3. yargı paketindeki o düzenlemenin altında imzası olan AKP Milletvekili Selçuk Özdağ ile de babasının durumunu bütün detaylarıyla görüştüğünü, ancak çıkarılan düzenlemeden babasının faydalanmasına yönelik ifade olmadığını dile getiren Canan, “Çünkü orada belli bir grubu çıkartmaya yönelik ince bir ayar yapılmıştı” dedi. Düzenlemede “infaz” denilen uygulamanın yer almadığını kaydeden Canan, “Kaldı ki Tahir Canan’ın aslında infazının yanmasına neden olan suç da sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkmış olmasına rağmen faydalanamadı. Bu da 3. yargı paketinde AKP ve MHP arasında bir anlaşmanın olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)


TAHİR CANAN’I ÖRNEK GÖSTERMİŞTİ AMA...

Pakette imzası olan Selçuk Özdağ’ın yasa geçer geçmez, “12 Eylül döneminden soldan cezaevinde kimse kalmamıştı, sağdaki insanlar da çıktı, durum eşitlenmiş oldu” açıklaması yaptığını hatırlatan İlhan Canan, “Açıklamanın durumun özeti gibi olduğunu” söyledi.

Özdağ’ın ayrıca yasa çıkmadan önce bir gazeteye verdiği demeçte, yasaya destek çağrısı yaparak, “Bu yasa 12 Eylül’le bir hesaplaşma. Sağ-sol ayrımı yapmadık” dediğini ve soldan örnek olarak da Tahir Canan’ı gösterdiğini vurgulayan İlhan Canan, “Ama Tahir Canan ve diğerlerinin yararlanmaması için de ince bir ayar yapılmış” dedi.

İlhan Canan babası Tahir Canan’ın infazıyla ilgili son cezanın sonuçlarıyla birlikte ortadan kalktığının Yargıtay tarafından da vurgulandığını hatırlatarak, “O halde neden babam hala içeride?​” diye sordu.

ÖNCEKİ HABER

Yönetim de muhalefet de sessiz

SONRAKİ HABER

Üç taş: Kürt sorununda faili meçhullerden tutuklamaya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...