26 Ağustos 2017 00:13

Sahafların koleksiyonları gün yüzüne çıkıyor

Sinan Şanlıer’in koleksiyonundan kurulacak 'Nâzım 115 Yaşında' sergisinde, Hikmet'in 1938 senesine kadar basılmış kitaplarının kapakları sergilenecek.

Paylaş

Sinem UĞURLU
istanbul

Beylikdüzü’de bu yıl 4.’sü düzenlenecek Barış ve Sevgi Buluşmaları’nın bu yılki farklılığı sahaf festivali ve sahafların kıymetli koleksiyonlarının gün yüzüne çıkacağı sergiler olacak. Sergilerde 115 yaşındaki Nâzım’ın kitapları, 50 yılı aşkın süredir küçük büyük herkesin gözdesi olan Küçük Prens’in birçok çevirisi, Ömer Hayyam’ın tüm kitapları ve “Okumanın Fevkaladeleşmesi” konulu bir sergi kitapseverler ile buluşacak.
Sanatçıların konserleri ve önceki senelerde de olduğu gibi çeşitli konularda uzmanlarla yapılacak olan Çardak Altı sohbetlerine ev sahipliği yapacak olan etkinlikler katılımcıların “ruhunu doyurmayı” hedefliyor. Türkiye’nin birçok yerinden gelerek Beylikdüzü’de buluşacak olan sahafların koleksiyonları, gün yüzüne çıkacak.

NÂZIM’DAN KÜÇÜK PRENS’E KİTAP ZİYAFETİ

Beylikdüzü Cumhuriyet Mahallesi etkinlik alanında yapılacak olan etkinlikte 2-10 Eylül tarihleri arasında sahafların koleksiyonlarından seçilmiş olan sergiler kurulacak. Araştırmacı Yazar Sinan Şanlıer’in koleksiyonundan kurulacak “Nâzım 115 Yaşında” sergisinde, Nâzım Hikmet’in 1938 senesine kadar basılmış kitaplarının kapakları sergilenecek. Sergilenen her kitabın yazılma ve yayımlanma hikayelerinin de yer alacağı sergide, Osmanlıca basılan ve pek bilinmeyen “Dağlar Havası”ndan “Jokond ile Si-Ya-U”ya kadar, Nâzım’ın cezaevine girmeden önceki dönemine ait tüm kitapları bulunacak.

KADIKÖY SAHAFLARI DA BEYLİKDÜZÜ’DE

Kadıköy sahaflarından “Müteferrika Sahaf” Lütfü Seymen’in yıllardır biriktirdiği “Kitap ve İnsan” merkezli fotoğrafların, kartpostalların ve foto kartların bulunacağı “Okumanın Fevkaladeleşmesi” Sergisi’nde ise geçmişten günümüze okuyan insanların, kayıt altına aldıkları anlar yer alacak.

Ankara’lı genç sahaflardan Mustafa Türkoğlu’nun koleksiyonundan, kendi çağını aşan Ömer Hayyam sergisi kurulacak. 18 Mayıs 1048 Nişabur’da doğan büyük Matematikçi, Astronom ve rubaileri ile tanınan Ömer Hayyam’ın Türkçe olarak basılmış kitapları ve farklı dillerdeki kitap nüshaları sergilenecek. 

EN GÜZEL ÇEVİRİLER BİR ARAYA TOPLADI

Küçük Prens tutkunu olan Sahaf Mehmet Ağkuş’un koleksiyonu da bu süre zarfında sergileniyor olacak. Yaklaşık 60 yaşındaki Küçük Prens’i yakından tanımak isteyenler için 2-10 Eylül tarihleri arasında Barış ve Sevgi alanında sergi kurulu olacak. Sayılardan hoşlanmayan ve  karşılaştığı her canlı için hâlâ “Sesi nasıl?, Hangi oyunu sever? Kelebek toplar mı?​” sorularını sorabilen herkes, dilimizdeki en güzel çevirilerin toplandığı “Küçük Prens” Sergisi’nde buluşacak. 

ÇARDAK ALTI SÖYLEŞİLERİNİN TEMASI ADALET

Sevgi ve Barış Buluşmaları’nda ilk kez geçen yıl başlayan, Cumhuriyet ve demokrasi kavramlarının konuşulduğu Çardak Altı Sohbetlerinin bu yıl ki ana teması ‘Adalet’ oldu. Söyleşiler; 2 – 9 Eylül tarihlerinde Pelin Batu moderatörlüğünde saat 19.00’da başlayacak. Ataol Behramoğlu, Mahir Günşiray, Haluk Çetin, Vedat Özdemiroğlu, Nevşin Mengü, Mehmet Çağçağ, Yücel Sayman, Altan Öymen, Örsan Öymen, Ömür Gedik, Aşkım Kapışmak, Özge Doğan, Bahar Eriş, Şebnem İşigüzel, İlber Ortaylı, Sinan Meydan, Deniz Yüce Başarır, Deniz Türkali, Ayşenur Arslan, Ahmet Ümit, Ertuğrul Günay ve Haldun Hürel’in konuk olacağı adalet söyleşilerinde demokrasi, adalet, İstanbul, aile ve ilişkiler gibi başlıklar enine boyuna tartışılacak. 

ÖNCEKİ HABER

TOKİ’nin peşin ödeme şartı Cizrelileri mağdur edecek!

SONRAKİ HABER

Avrupa emperyalizminin Çin kaygısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...