23 Temmuz 2012 04:31

Cezaevinde ‘çıplak arama’ savunması

ADALET Bakanlığı’na bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), bir tutuklunun ince arama ile ilgili yaptığı başvuruya verdiği cevapta, ince aramanın cezaevi ve tutukluların güvenliği açısından zorunlu ve yasal bir uygulama olduğunu savundu.2012 yılının Mart ayında Mardin E Tipi Cezaevi’nden 23 arkadaşıyla birlikte İ

Cezaevinde ‘çıplak arama’ savunması
Paylaş

ADALET Bakanlığı’na bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), bir tutuklunun ince arama ile ilgili yaptığı başvuruya verdiği cevapta, ince aramanın cezaevi ve tutukluların güvenliği açısından zorunlu ve yasal bir uygulama olduğunu savundu.

2012 yılının Mart ayında Mardin E Tipi Cezaevi’nden 23 arkadaşıyla birlikte İzmir’in Aliağa İlçesi’ndeki Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampusunda bulunan, 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen Faruk Baysu isimli hükümlü, maruz kaldıkları kötü muameleye ilişkin İHD Genel Merkezi Cezaevi Komisyonu’na başvuruda bulundu. Baysu, İHD’ye yaptığı başvuruda, cezaevine kabullüleri sırasında “ince arama” olarak bilinen çıplak aramayı kabul etmedikleri için, zorla yere yatırılarak baş ve vücutlarına basıldığını, yerlerde tekmelendiklerini belirterek, zorla giysilerinin çıkarıldığını, bazı arkadaşlarının bileklerinin burkulduğunu, aşırı şiddete maruz kaldıklarını aktardı. Baysu’nun başvurusunu işleme alan İHD, Baysu ve arkadaşlarının cezaevine kabul sırasında yaşadıkları hak ihlalleri ve keyfi uygulamalarla ilgili CTE Genel Müdürlüğü’ne başvurdu.

TUTUKLULARIN BEYANLARI YOK

İHD’nin başvurusunu işleme koyan CTE Genel Müdürlüğü, İzmir 2 Nolu T Tipi Cezaevi’ne kabul sırasında yaşanan keyfi uygulama ve hak ihlalleriyle ilgili araştırma yaparak, İHD Genel Merkezi Cezaevi Komisyonu’na konuyla ilgili bir yazı gönderdi. CTE Genel Müdürlüğü yazıda, yapılan araştırma sonucunda elde edilen bilge ve belgelere göre; hükümlü ve tutukluların Cezaevi’ne kabulleri sırasında yapılan aramanın 5275 sayılı Kanun ve ilgili tüzük hükümlerine uygun şekilde yapıldığı ifade edildi. Yazıda, “Ayrıntılı arama” (ince arama) yapılmasının cezaevi ve tutukluların güvenliği açısından zorunlu olduğu belirtildi. Faruk Baysu ve diğer hükümlülerin insan onuruna yakışmayacak şekilde çırılçıplak aramaya maruz kalmadığı, herhangi bir şekilde darp ve cebire başvurulmadığı iddia edilen yazıda, elde edilen bilgi ve belgelere göre cezaevindeki uygulamaların yasal olduğu, cezaevinde herhangi bir keyfi uygulama yaşanmadığı savunuldu. Yazıda çıplak aramayı kabul etmedikleri için darp edilen ve keyfi muameleye maruz kaldıklarını söyleyen tutuklu ve hükümlerin ifadelerine başvurulmaması ise dikkat çekti.
(İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Nilgün Türkler: Elleri kırılsın

SONRAKİ HABER

TİHV’den günlük insan hakları raporu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...