25 Ağustos 2017 13:29

Bayram trafiğine çıkacak sürücüler nelere dikkat etmeli?

Bayram tatili öncesinde yola çıkmadan sürücüler ne gibi önlemler almalı, yolda hangi kurallara uymalı?

Paylaş

Yaz aylarında özellikle bayram tatili dönemlerinde yaralanmalı ve can kayıplı trafik kazalarında ciddi artışlar yaşanıyor. Bu tür uzun tatil dönemlerinde gerekli önlemler alınmadığı için tatil öncesi ve sonrasında özellikle kara yollarında yaşanan trafik yoğunluğu, her yıl yaşadığımız acı tabloyla tekrar karşılaşmamıza neden oluyor.  

25 Ağustos’ta başlayan bayram tatiliyle birlikte trafikte yoğunluğunun ve tehlikenin artacağı bir haftaya girdik. Ne yazık ki bayram tatili süresince trafik yoğunluğunun artışına paralel olarak trafik kazaları da artıyor. Her yıl binlerce kişi hayatını kaybediyor ya da yaralanıyor. Bu durum bayram tatili öncesinde yola çıkmadan sürücülerin ve yetkililerin alması gereken önlemleri ve dikkat edilmesi gereken konuları önemli kılıyor. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan TMOB Makina Odası İstanbul Şubesi, trafik kazalarının bayrama gölge düşürmemesi için şu önerilerde bulundu: 

KURALLARA UYMAK GEREKİYOR

İnsan faktörü nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirmek için bayram tatilinde yola çıkan sürücülerin emniyet kemeri takmaları, hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları gerekiyor. Sürücüler, bayram yoğunluğundan uzun süre trafikte kalacaklarını gözeterek, yola çıkmadan önce yeteri kadar dinlenmeli, 2-3 saatte bir mutlaka mola vermeli. Uzun mesafeli yolculuklarda, mümkünse iki sürücü ile yola çıkılmalı. Yolculuk öncesi, görüşü engelleyen, refleksleri ağırlaştıran ilaçların alınmaması hususunda özenli davranılmalı. Sürücüler, özellikle hatalı sollama yapmaktan kaçınmalı; virajlarda, kavşaklarda ve tepe üstleri gibi görüş mesafesinin dar olduğu yerlerde hızlarını düşürüp sakin ve sabırlı araç kullanmaya özen göstermeli.

KAZALAR İNSAN FAKTÖRLÜ

TUİK istatistiklerine göre; 2016 yılında kara yollarında yaşanan 1 milyon 182 bin 491 kazada; 3 bin 493 kişi kaza yerinde, 3 bin 807 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetti. Yaşanan kazaların sebeplerine bakıldığında; yüzde 89.6’sının sürücü, yüzde 8.7’sinin yaya, yüzde 0.8’inin yol, yüzde 0.5’inin taşıt ve yüzde 0.4’ünün ise yolculardan kaynaklı kusurlar olarak tespit edildi. İstatistiklerin gösterdiği gibi yaşanan kazaların büyük bir kısmı insan faktöründen kaynaklanıyor.

31 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Eylem Planı”na göre Türkiye trafik ölümlerinin 2020 yılında 2010 yılının yarısına indirmeyi hedefledi.  Kaza yerinde ölenleri esas alarak yapılacak bir hesaplamada 2016 yılı hedefi 2 bin 831 iken ne yazık ki 3 bin 493, yani hedeften yüzde 23 daha fazla, kişi yaşamını kaybetti.

ARACIN BAKIMI YAPILMALI

BAKIM Araç bakımları tatile çıkmadan en az bir hafta önce yaptırılmalı. Araç bakımdan çıkar çıkmaz yolculuğa çıkılmamalı. Böylelikle yolculuktan önce bakım sonrası noksanlar veya çıkabilecek hatalar tamamlanmış, fren balatası gibi alışması gereken parçalar yolculuk öncesi alıştırılmış olur. Fren parçaları (Balata, Kampana, Disk) değişmiş araçların yolculuk öncesi trafiğin az olduğu yollarsa veya düşük hızlarda dört-beş kez tam fren yapılarak alıştırma yapılmalı.

LASTİK: Yolculuk öncesi tüm lastiklerin hava basınçları ‘“Yüklü Araç’” değerine çıkarılmalı. Kış lastiği kışın, yaz lastiği yaz dönemlerinde kullanılmalı. 6 yıldan yaşlı lastikler yenilenmeli. Yenilenen lastiklerle hemen uzun yola çıkılmamalı, en az bir hafta alıştırma yapılmalı.

YÜKLEME: Araçta taşınabilecek yolcu ve yük miktarı aracın ruhsatındaki değeri geçmemeli.

EMNİYET KEMERİ VE YÜK GÜVENLİĞİ: Ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri mutlaka takılmalı ve bagajlardaki yük sabitlenmeli.

FREN VE TAKİP MESAFESİ: Tatil araçlarının ağırlığı, günlük işe gidiş-geliş kullanımına göre daha fazla olduğu için takip mesafesi de boş araca kıyasla artırılmalı. Tatil aracı sürücüsü günlük kullanıma kıyasla fren pedalına daha yüksek ayak kuvvetti ile basabilmeli bunun için de oturma pozisyonu doğru ayarlamalı.

HIZ: Tatil araçlarının sürücüleri hız sınırına mutlaka uymalı. Sürücülerin günlük şehir içi kullanımdan daha ağır olan aracı tatil yolunda yüksek hızda ve uzun yokuş-inişlerde aralıksız kullanması frenlerin ısınmasına, fren mesafesinin uzamasına veya hiç tutmamasına neden olabilir.

LPG’Lİ ARAÇLARIN BAKIMI

LPG’li araçların bakım ve kontrolü, yollardaki güvenliğimiz açısından son derece önemli. Maalesef Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı LPG’li araçlar için “Gaz Sızdırmazlık Raporu” aranması zorunluluğunu kaldırdı. Söz konusu uygulama sonucu standart dışı malzemenin kullanıldığı, kontrolsüz firmalar piyasaya tekrar hakim olmaya, halkın can ve mal güvenliği yeniden ciddi bir şekilde tehdide maruz kalmaya başladı.

Bundan dolayı sürücüler, Makina Mühendisleri Odası LPG/CNG Gaz Sızdırmazlık Araç Kontrol İstasyonlarında araçlarını kontrol ettirebilirler. Yine sürücüler, muayene sonrası araçlarından gaz kokusu gelmesi durumunda bu kontrolü ücretsiz olarak aynı istasyonlardan yaptırabilerler. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Patates üreticisi zararına satmak zorunda kaldı

SONRAKİ HABER

Avcılar Belediyesi işçileri iş başı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...