23 Temmuz 2012 04:29

Linyitte özelleştirme enerjide dışa bağımlılığı arttıracaktır

Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen ve 12 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 3213 sayılı Maden Kanununa eklenen geçici bir maddeyle linyit kömürü sahaları Özelleştirme İdaresine devredildi.TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası linyit kömür sahalarının özelleştirilmesi kararına tepki gösterdi. Jeof

Linyitte özelleştirme enerjide dışa bağımlılığı arttıracaktır
Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen ve 12 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 3213 sayılı Maden Kanununa eklenen geçici bir maddeyle linyit kömürü sahaları Özelleştirme İdaresine devredildi.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası linyit kömür sahalarının özelleştirilmesi kararına tepki gösterdi. Jeofizik Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada, “Ülkemiz enerji ihtiyacının yüzde 20’si yerli linyit kaynaklarımızdan karşılanmaktadır. Artık dünyada stratejik bir öneme sahip olduğu kabul edilen linyit yataklarının, yapılacak özelleştirmelerle uluslararası şirketlerin tekeline terk edilecek olması, başta enerjide dışa bağımlılığı ve arz güvenliği riskini daha da arttıracaktır. Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Bölgesel kalkınmayı ve istihdamı olumsuz etkileyecektir” denildi.

TKİ ve EÜAŞ gibi ruhsatı kamuya ait linyit sahalarının ülke enerjisi stratejik güvencesi olarak nitelendirilen açıklamada, bugüne kadar özelleştirilen işletmelerde yaşanan olumsuzlukların linyit sahalarında da tekrarlanacağı ifade edildi. Özelleştirmelerle birlikte kömür madenlerindeki gibi iş cinayetlerinin devam edeceği, işsizliğin önlenemeyeceği ve sosyal haklarda azalma yaşanacağı uyarıları yapılan açıklamada, “...hayati bir önem taşıyan linyit sahalarımızın özelleştirme yerine devletin elinde kalması, uzman kamu kurumu ve kuruluşları tarafından işletilerek ekonomiye kazandırılması, ülkemizin enerji politikası açısından daha doğru olacaktır.” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Topçu: Sendikalarda işçi iradesi egemen olmalı

SONRAKİ HABER

Bakanlıktan imam hatip yazısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa