25 Ağustos 2017 11:35

Rusya'dan 'İdlib' vurgulu açıklama

İdlib'e askeri müdahale iddialarının güçlendiği bir dönemde Rusya, bölgede Heyet Tahrir'uş Şam'ın artan nüfuzuna dikkat çekti.

Paylaş

Rusya Genelkurmay Başkanlığı’ndan Albay İgor Korobov yaklaşık 9 bin Heyet Tahrir'uş Şam(eski isimleriyle Fetih el Şam ve Nusra Cephesi) militanının gerilimi azaltma bölgesinin kurulmasını önlemek için İdlib’i tamamen ele geçirmeye çalıştığını söyledi. Heyet Tahrir'uş Şam, Ahrar Şam ve diğer cihatçı gruplara karşı başlattığı savaşta kesin bir zafer elde etmiş ve Türkiye sınır hattıyla beraber İdlib kent merkezinin de dahil olduğu geniş bir alanı hakimiyeti altına almıştı. Rusya'nın açıklamasının, İdlib'e yönelik müdahale iddialarının güçlendiği bir dönemde gelmesi dikkat çekti.

Moskova bölgesindeki Kubinka üssünde gerçekleştirilen Army-2017 uluslararası askeri forumunda konuşan Korobov, “İdlib'in kuzeybatısındaki toplam el Nusra militanı sayısı yaklaşık 9 bin. Teröristler şimdilerde ‘ılımlı’ muhalif gruplara karşı operasyonlarını yoğunlaştırarak İdlib’in kontrolünü tamamen ele geçirmeye çalışıyor” dedi.

‘KORKAN MUHALİFLER El NUSRA'NIN SAFINA GEÇTİ'

Korobov, el Kaide'nin bölgedeki şemsiye örgütü olan Heyet Tahrir'uş Şam'ın, bölgedeki bir diğer cihatçı grup Ahrar Şam’ın büyük kayıplar vermesine neden olduğunu ve daha baskın bir pozisyon edindiğini belirtti. Korobov, muhalifler arasındaki radikal kesimin de ortadan tamamen kaldırılmaktan korkarak Heyet Tahrir'uş Şam'ın safına geçtiğini aktardı.

Korobov “El Nusra liderlerinin bu aşamada İdlib’de gerilimi azaltma bölgesini engellemeye çalıştığı ve krizin çözümüne yönelik süreci bozmaya çalıştığı konusunu göz ardı etmemek gerek” ifadelerini kullandı.

Korobov, Heyet Tahrir'uş Şam'ın şu an Suriye’deki en güçlü örgüt olduğunu ve çoğu Suriyeli 15 bin militanı olduğunu da vurguladı.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Öte yandan Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy da, Moskova bölgesindeki Kubinka’da düzenlenen Uluslararası Askeri Teknik Forumu Armiya-2017’de konuştu. Rudskoy da İdlib’de bir gerilimi azaltma bölgesi kurulması için “görüşmelerin sürdüğü”nü söyledi.

Rudskoy, Rusya ve Suriye ordularının Deyrezzor’daki IŞİD militanlarını “imha etmeye” yönelik çabalarını da artırdığını belirtti. IŞİD’in Deyrezzor’daki ‘son kalesi’nde kontrolü ele geçirme amacında olduklarını söyleyen Rudskoy, “Bu kentin kurtarılmasıyla birlikte IŞİD’in Suriye’deki en etkili grubu imha edilmiş olacak” diye konuştu.

TÜRKİYE, İSRAİL, ABD, RUSYA TOPLANTISI

Rus General Sergey Rudskoy, Türkiye, İsrail ve ABD ile Suriye üzerine toplantı yaptıklarını da aktararak “Rus ordusu, savaş uçaklarının kullanılması nedeniyle kazaların önlenmesi için ve hava sahasındaki durumla ilgili olarak ABD’nin Ürdün’deki operasyon merkezi, ABD’nin Katar’daki ortak hava operasyonları merkezi ve Türk Hava Kuvvetleri komuta merkezi ve İsrail’in komuta merkeziyle bilgi değişimi gerçekleştirdi” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

KHK depremiyle gözden kaçmasın: İşçi haklarına yeni saldırı

SONRAKİ HABER

Forkliftten düşen taşların altında kalarak öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa