25 Ağustos 2017 07:59

Ayvalık'ta yanan alanlar dozerlerle tahrip mi ediliyor?

Ayvalık’taki yangın sonrası bölgeye iş makineleri girmesini protesto eden Ayvalık'taki kitle örgütleri ortak açıklama yaptı.

Paylaş

Ayvalık Tabiat Parkı'nda 17 Ağustos'ta meydana gelen ve 20 hektarlık alanın kül olmasıyla sonuçlanan yangının hemen ardından bölgeye iş makineleri girmesini ve ağaç dikimi çalışmalarına son verilmesini isteyen Ayvalık'taki kitle örgütleri ortak açıklama yaptı.

Ayvalık Kent Konseyi, TEMA Vakfı Ayvalık Temsilciliği, Türkiye Tabiatı Koruma Derneği, Ayvalık Çevre Koruma Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ayvalık Şubesi, Ayvalık Park Forum, Ayvalık Hayvan Hakları Derneği, Eğitim Sen ile birlikte pek çok kitle örgütünün imzaladığı ortak açıklamada, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nda, mutlak koruma alanında çıkan yangın sonrası ağaçlandırma adı altında başlatılan ve tahribat yaratan çalışmalara derhal son verilmesi istendi. 

Açıklamada sabotaj ihtimali yadsınamayan soruşturmayı yürüten yetkililerle adli sürece ilişkin bilgi alışverişinde bulunulduğu ve yanan alanın 'mutlak koruma' zonunda yer aldığı belirtilerek “Bu plan kararlarına göre yangından sonra alanın olduğu gibi bırakılması gerekirken, şu anda yanan ağaçlar kesilmekte, toprak dozerlerle işlenmektedir. Bu faaliyetler sonucunda yangın sonrası yangından etkilenmeyen toprak altı mikroorganizmalar ve maki elemanı kalıntıları da tahrip edilmektedir" denildi.

'DOZERLERLE TÜRLERİN KÖK SİSTEMİ TAHRİP EDİLİYOR'

Yetkililer tarafından fidan dikim mevsiminde fıstık çamı ya da orijin bakımından farklı kızılçam gibi türlerle uygun mevsimde dikim yapılacağının söylenediği belirtilen açıklamada şöyle devam edildi: 

"Oysa alanda doğal olarak bulunan kızılçam tohumlarının yangın sonrası çimlenme yeteneğinin arttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dozerle ağaçlandırma çalışması için toprak işlemesi faaliyetleri sonrasında mutlak koruma alanındaki bu doğal fırsat kaçırılmaktadır! Dozer çalışmaları ile maki bitki topluluklarına ait ve sürgün verme yeteneğindeki birçok türün kök sistemi tahrip edilmektedir. Bu nedenle bu türlerin yeniden alanda canlanmaları geciktirilecektir. Yanan bölgenin rehabilitasyonu için gerekli olan bilimsel inceleme henüz yapılmadan ve müdahale planı oluşturulmadan, bölgeye dozerler sokularak sürüm başlatılmıştır. Hem bu alan için, hem de gelecekte ortaya çıkabilecek durumlarda kamuoyunu daha duyarlı, bilinçli ve tepkili olmaya çağırıyoruz." (Balıkesir/DHA) 

ÖNCEKİ HABER

Sur'daki yıkım sırasında 2 işçi göçük altında kaldı

SONRAKİ HABER

Beştaş: Erdoğan'ın gündeminde hangi tutuklamalar var?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...