25 Ağustos 2017 06:44

Büyükelçi Kaya Türkmen, İsveç Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

İsveç, Türkiye Büyükelçisi Kaya Türkmen'i, İsveç vatandaşı Ali Ghavari'nin tutuklanmasını protesto etmek üzere Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveçli yetkililer, Türkiye’nin Temmuz ayında tutuklanan insan hakları savunucusu  ve İsveç vatandaşı Ali Ghavari’nin cezaevinde tutulmasını protesto etmek için Türkiye’nin İsveç Büyükelçisi Kaya Türkmen’i Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Türkmen’le görüşen Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Annika Söder’in Türkiye’de gerçekleşen insan hakları ihlalleri ve İsveç’in Ghavari ve Hamza Yalçın’ın cezaevlerinde  tutulmasından duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdiği belirtildi.

Türk Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığına çağırıldığını Facebook üzerinden kamuoyuna duyuran İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, uzun süreden beri Türkiyeli yetkililere Türkiye’deki gelişmelerden duydukları kaygıyı ilettiklerini belirterek, “Son dönemde yaşananların bizim ve Avrupa Birliği’nin Türkiye ile olan ilişkilerinde doğrudan etkide bulunduğunu vurguladık” dedi.

İSPANYA DIŞİŞLERİ BAKANIYLA GÖRÜŞTÜ

Türkiye tarafından Interpol aracılığıyla arandığı için İspanya’da tutuklanan Hamza Yalçın’ın durumuyla yakından ilgilendiklerini belirten Wallström, Ispanya Dışişleri Bakanı ile konuyu görüştüğünü ve Interpol’un politik amaçla kullanılmamasının önemine vurgu yaptığını ve Yalçın’ın durumunun acilen yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söylediğini ifade etti.

Wallström, Interpol’un siyasi amaçlarla kötüye kullanılmaması için İsveç’in Avrupa Birliği’nde açık bir tutum takınacağını da vurguladı.

GHAVARİ SERBEST BIRAKILMALI

Ali Ghavari’nin tutuklanmasını oldukça ciddi gördüğünü söyleyen Wallström, “Ali Ghavari internet özgürlüğü  ve insan haklarını konu alan barışçıl bir seminere katıldı. Şimdi terör faaliyetlerine katılmakta suçlanıyor” dedikten sonra suçlamalara temel teşkil edecek kanıtlar gösterilmediği takdirde Ghavari’nin serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Türkiye Büyükelçisinin İsveç Dışişleri Bakanlığına çağrılmasının, PEN heyetinin Margot Wallström ile görüşmesinden bir gün sonra ve medyada İsveç’e yönelik pasif kalma suçlamalarının hemen sonrasına denk gelmesi dikkat çekti.

PEN Başkanı Elisabeth Asbrink’in  Türkiye’nin ifade özgürlüğü ihlallerini ve yazarların tutuklanmasını kınayan ve İsveç Hükümeti’ni harekete geçmeye çağıran açıklaması yazılı ve görsel medyada yer bulmuştu.

SESSİZ DİPLOMASİ DEĞİL ALMAN DİPLOMASİSİ

Svenska Dagsbladet gazetesinin Kültür Şefi Anders Q Björkman, dün yayımlanan “Sessiz diplomasi değil Alman diplomasisi” başlıklı makalesinde Almanya ve İsveç’in tutuklamalar karşısında aldığı tutumu karşılaştırarak İsveç hükümetini pasif kalmakla suçladı.

Angela Merkel’in Türkiye hükümetinin Interpol’u rejim muhaliflerini susturmak için kullanmasını açıkça eleştirdiğini, İspanya’da tutuklanan Doğan Akhanlı’nın Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in girişimi sonucu serbest bırakılırken İsveç vatandaşı Hamza Yalçın’ın hala cezaevinde tutulduğuna dikkat çeken Björkman, “Başbakan sesini çıkarmadı, Dışişleri Bakanı Margot Wallström, kendi vatandaşını İspanya’daki tutukevinden kurtaramadı” dedi.

Björkman, İsveç’in Türkiye’ye karşı uyguladığı  geleneksel sessiz diplomasinin yetmediğini belirttikten sonra makalesini “Şimdi Alman diplomasisini uygulamanın zamanı” diyerek sonlandırdı.

ÖNCEKİ HABER

Yıldırım'dan Bahçeli'ye: Referandum savaş nedeni olmaz

SONRAKİ HABER

Cerattepe için Anayasa Mahkemesine başvuru yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...