25 Ağustos 2017 00:18

Fazla mesai sınırı 270 saat işçilerin çalıştığı 500 saat!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin denetimlerine göre, tekstil sektöründeki işçilere 500 saate varan fazla mesai dayatılıyor.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin tekstil sektöründeki işyerlerinde yaptığı denetimlere göre yıllık fazla çalışma süresi 270 saat olmasına rağmen işçilere 500 saate varan fazla mesai dayatılıyor. Bazı işçileri haftada 24 saatlik dinlenme izni bile verilmezken, kimi yerde fazla mesai yapan işçilerin ücretleri de ödenmiyor.  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Genel Müdürlüğünden müfettişler 2015 yılında İstanbul, Kocaeli, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde tekstil sektöründe faaliyet gösteren 82 işyerinde denetimlerde bulundu. Denetimler sonucu “Hazır Giyim Sektöründe Çalışan İşçilerin Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi Programlı Teftişi Sonuç Raporu” hazırladı. 

Müfettişlerin tespitine göre 4 bin 308 işçiye onayları alınmadan fazla mesai yaptırıldı. Yıllık fazla çalışma süresi en fazla 270 saat olabiliyorken, bu süre aşılarak 4 bin 329 işçiye 500 saate varan çalışma yaptırıldı. Müfettişler işverenlerden bu çalışma sürelerin düzenlemesini istedi ancak işverenler müfettişlerin uyarıların dikkate almadı. Müfettişler durumu “Teftiş sürecinde işverenliklerden ilgili mevzuata aykırılığı gidermeleri istenilmesine karşın kontrol niteliğindeki ikinci aşama teftişlerde ilgili aykırılığın büyük ölçüde sürdürüldüğü görülmüştür” diye raporda aktardı. Müfettişler,  906 işçiye haftalık 24 saatlik dinlenme izni bile verildiği, işçilere gece çalışması en fazla 7.5 saatken, 917 işçi bu sürenin üzerinde çalıştırıldığını belirledi. 

ÇALIŞTIRDILAR ÜCRETLERİNİ ÖDEMEDİLER

Teftişi yapılan işyerlerinden 49’unda fazla çalışma yapan işçilere, fazla mesai ücretleri ya ödenmediği ya da eksik ödendiği; 19’unda fazla sürelerle yapılacak çalışmalar için işçilerin onaylarının her yıl yazılı olarak alınmadığı; 10’unda fazla çalışma yaptırılmayacak işçilere fazla çalışma yaptırmak ve 11’inde fazla çalışma sürelerini gösteren belge düzenlemediği tespit edildi.  Müfettişlerin raporda yer alan ifadelerine göre  14 bin 905 işçinin ücretleri  kasten ödenmediği veya eksik ödendiği, 7 bin 344 işçinin fazla çalışma ücretleri ödenmediği ya da eksik ödendiği, 2 bin 30 işçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yaptığı çalışma karşılığında tatil ücretleri ödenmediği belirlendi. 

ÇOCUK İŞÇİ YOKMUŞ

Müfettişler,  17 işyerinde gece çalışması ve genç işçilerin çalışma sürelerini düzenleyen hükümlere aykırı olarak 113 genç işçinin çalıştırıldığı aktarırken, 82 işyerinde sadece 204 genç işçi bulunduğunu kaydetti. Türkiye’de tekstil sektöründe çocuk işçi çalıştırıldığına yönelik akademik çalışmalar ve sivil toplum kuruluşlarının araştırmalarına rağmen Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin denetimlerde çocuk işçiye rastlamadıklarını ileri sürmesi dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

Sömürü düzeni ölüme sürüklüyor

SONRAKİ HABER

‘Batı, Suriye seçimlerine hazırlanıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa