24 Ağustos 2017 18:41

ABD’den Kıbrıs mektubu: Türk işgali son bulmalı

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyeleri Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Anastasiades’e gönderilen mektupta 'Türk işgali sona ermeli' dedi.

Paylaş

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Edward Royce ve komite üyesi Eliot Engel, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nicos Anastasiades’e mektup gönderdi. “Kuzey Kıbrıs’taki Türk işgali sona ermeli” denilen mektupta asıl olarak Kıbrıs’taki doğal gaz rezervlerinin üzerinde duruldu. 

Kıbrıs basınında yer alan haberlere göre, 16 Ağustos tarihli mektupta, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kaynaklarını Münhasır Ekonomik Bölgede (EZZ) tam olarak geliştirme hakkını tanıyoruz” denilerek, “ne Türkiye ne de başka bir ülke, bu sular üzerinde Kıbrıs’ın yargı yetkisine meydan okuma hakkına sahip değildir” ifadeleri kullandı. İki kongre üyesi gönderdikleri mektupta, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz keşfi ve bunun yarattığı işbirliği potansiyeline de değindi.

TÜRKİYE’YE ‘DOĞALGAZA KARIŞMA’ MESAJI

Mektupta, “Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in ortak çalışmaları sonucu bu kaynaklar Avrupa’da ve Akdeniz’de ekonomik büyümeyi destekleyecektir” dendi. Royce ve Engel mektuplarını “Türkiye’nin müdahalesinin bu hedefi baltalamasına izin verilmemelidir” ifadeleri kullanıldı. 

Mektupta ayrıca, “Kıbrıs’ın kuzeyinde Türk işgalinin sona ermesi gerektiğine inanıyoruz ve bu toprakların Kıbrıslıların kontrol etmesinin sağlanacağı müzakereleri destekliyoruz. Kıbrıs’ın, Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki kaynakları tam olarak geliştirmek için Kıbrıs’ın çabalarını engellemeye çalışan Türkiye’nin karşı çıkma girişimleri salt bu müzakereleri baltalayacağından endişeliyiz” denildi. (DIŞ HABERLER)
 

 

ÖNCEKİ HABER

Evin Demirhan bronz madalya kazandı

SONRAKİ HABER

3 işçinin işten çıkarıldığı Eren Enerji önünde eylem yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...