24 Ağustos 2017 14:04

Grevdeki Aroma işçileri: Artık hep benim cebime demek yok

Aroma Meyve Suları İşletmesinde Tek Gıda-İş Sendikası üyesi işçilerin grevi sürüyor.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Aroma Meyve Suları İşletmesinde Tek Gıda-İş Sendikası üyesi işçilerin grevi 8. gününde. Grevdeki Aroma işçilerine Bursa’da ki birçok sendika, siyasi parti ve derneklerden destek ziyaretleri geliyor. Destek ziyaretlerinin kendilerini güçlendirdiğini söyleyen işçiler, Talepleri karşılanana kadar mücadele etmekte kararlı olduklarını dile getirdi. Eşleri ve çocuklarıyla fabrika önünde bekleyen işçiler, “Artık hep benim cebime demek yok, bizler de hakkımız olanı istiyoruz” dedi. 

Fabrika önündeki bekleyişlerinin birinci haftasını geride bıraktığını söyleyen bir işçi, şunları söyledi: “Coşkulu bir şekilde fabrika önünde bekliyoruz. Çocuklarımız eşlerimiz bize destek olmak için buraya geliyor. Böyle olunca insan kendine daha da bir güveniyor. Bir haftadır bizi hiç yalnız bırakmayan kurumlar oldu. Biri gidiyor diğeri geliyor bu bizi çok mutlu ediyor. Ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor. Biz işçiler olarak birlik ve beraberlik içindeyiz birbirimizle dayanışma içerisindeyiz. Buna bir de dışarıdan gelen dayanışma ziyaretleri olunca çok güzel oluyor. Ben ilk defa bir grev yaşıyorum buradaki birçok arkadaşımız gibi. İlk başlarda bir deneyimimiz yok nasıl yaparız diye düşünüyordum ama günler geçtikçe gördüm ki hiç de zor değilmiş. Hakkımı almak için mücadele etmek çok güzel bir duygu ve greve her gün farklı bir renklilik katmak için de hep düşünüyorum. Acaba bugün ne yapsak fabrika önünde diye.”

PARANIN İKİ KALEMDE BİTTİĞİNİ GÖSTERDİK

İstedikleri zammın çok yüksek olmadığını dile getiren bir başka işçi, “Aldığımız para daha eve gitmeden bitiyor. Bugün fabrika girişinde grevde kaçıncı gün olduğunu ve düşüncelerimizi belirtmek için yazı yazdığımız bir tahta var. Ona aylık giderlerimizi yazdık ev kirası, faturalar derken paranın bittiğini gösterdik. Altında gider olarak yazdığımız kalemler boş kaldı çünkü para bitti” diye konuştu. Çalışırken ay sonunu nasıl getireceklerini düşünmek istemediklerini ifade eden işçi, “Maaşı aldığımız ilk iki üç gün kafamız biraz rahat oluyor ama para bitince tekrar stres başlıyor. İsteklerimiz karşılansa işçi rahat olsa burada ki üretim de artar. İnsanlar işini daha çok sahiplenir ve seve seve yapar. Ama patron taleplerimizi karşılamak yerine fabrikayı kapatabilirim diyor. İşçisini düşünmeyen, değer vermeyen bir yer kapansın gitsin” diye konuştu.

FABRİKANIN HER KÖŞESİNDE ALIN TERİMİZ VAR

Ağır koşullarda çalıştıklarını söyleyen bir başka işçi, şöyle devam etti: “Bel fıtığı olan arkadaşlar var aramızda ve bu riski hepimiz taşıyoruz. Bu fabrikanın her köşesinde alın terimiz var. Patronun, müdürlerin bindiği arabalarda bizim alın terimiz var. Ama bunu görmezden geliyorlar. Bizi de görsünler diye bir haftadır kapının önündeyiz. Artık hep benim cebime demek yok, bizler de hakkımız olanı istiyoruz. Sendikamız ve işçiler olarak bir bütün halinde hareket ediyoruz. Buraya eşimiz çocuklarımızla birlikte geliyoruz. Bu işi ailecek sahiplendiğimizi göstermek için ve inanıyoruz iyi bir sözleşme imzalayacağımıza. Çünkü patron masaya sıfır zamla oturmuştu şimdilerde 330 TL ye kadar çıktı. Ama biz bunu kabul etmedik taleplerimiz karşılanan kadar da mücadele edeceğiz. Çünkü bizlerin kaybedecek hiçbir şeyi yok yaşam koşullarımız, çalışma şartlarımız ortada” dedi. 

PATRON SIFIR ZAMLA OTURMUŞTU

Sözleşme masasına sıfır zamla oturan Aroma patronu, teklifini önce 275 TL’ye çekmişti. Grevle birlikte yapılan son yapılan görüşmede ise bu teklifini 330 TL’ye yükseltti ve kıdem zammını da ikinci yıl uygulamak üzere 6 TL olarak önerdi. Bu teklif işçiler tarafından kabul görmedi. Tek Gıda-İş üyesi işçiler 400 lira net zam ve kıdem zammı için hemen uygulanmak üzere 10 lira istiyor. 

ÖNCEKİ HABER

Anamur’da Atatürk büstüne saldırı

SONRAKİ HABER

Türkiye’nin, Oscar adayı Ayla adlı film oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa