23 Temmuz 2012 04:14

CerModern’de Meksika’nın sanat rüzgarı esiyor

Korku, arayış, yoksulluk, mekan, kadın vs. gibi pek çok soyut ve somut kavramlar ile Meksika çatısı altındaki farklı dünyaları bir araya getiren “Meksikalı Dünyalar: 25 Çağdaş Fotoğraf Sanatçısı” adlı sergi bugünlerde sanatseverlerle buluşuyor.Fotoğrafı sergilenen 25 sanatçının farklı kuşaklardan olması Me

CerModern’de Meksika’nın sanat rüzgarı esiyor
Paylaş
Birkan Bulut / Duygu Ayber

Fotoğrafı sergilenen 25 sanatçının farklı kuşaklardan olması Meksika’nın kendine özgü çeşitliliğini daha da zenginleştiriyor. Uzun yıllardır bir ulus olarak var olmasına karşın bir Meksikalı kimlik mevcut değil, fakat eserleri dikkatli incelediğinizde ortak bir çatı altında varlıklarını sürdürmelerine rağmen farklı kültürlerin değişerek yaşamaya devam ettiğini fark ediyorsunuz. Bir yandan insan ve mekan merkezli kent yaşamına tanık olurken, diğer yandan bu yaşamın dışına sürüklenen kırsal kesimin; varoşların, çiftçilerin, top modellerin hayatlarının yansıtıldığı fotoğraf kareleri dikkatinizi çekiyor.

BİREY, TOPLULUK VE MEKAN

Sergide göze çarpan bir diğer unsur ise zıtlıkların bir arada kullanılması. Kromatik baskı, dijital baskı gibi birçok yöntemin kullanıldığı eserlerin üç ana başlık halinde sergilenmesi, sergi dekorasyonu da üçe ayırıyor. Birey, topluluk ve mekan temalarının işlendiği eserlerde, sosyolojik ve felsefi ilişkilerin kurulduğunu fark ediyorsunuz. Farklı kültürlerin, yaşam biçimlerinin mercek altına alındığı sergi, 16 Eylül 2012 tarihine kadar meraklılarını bekliyor.

Küratörlüğünü Alejandro Castellanos’in yaptığı sergide eserleri gösterilen sanatçıların isimleri ise şöyle: Lorenzo Armendáriz Carlos Cazalis, Livia Corona Marco, Antonio Cruz,  Federico Gama, Maya Goded, Lourdes Grobet, Eniac Martínez, Francisco Mata, Dulce Pinzón, Yvonne Venegas, Patricia Aridjis, Cannon Bernáldez, Marianna Dellekamp, Daniela Edburg, Graciela Iturbide, Edgar Rolando Martínez, Fernando Montiel Klint, Yolanda Andrade, Dante Busquets, Gabriel Figueroa Flores, Pedro Meyer, Gerardo Montiel Klint, Rubén Ortiz Torres, Gerardo Suter.

M.C ESCHER İLK KEZ TÜRKİYE’DE

Grafik sanatçısı olarak bilinen fakat kendini bir bilim adamı olarak tarif eden M.C Escher, yirminci yüzyıla damgasını vuran eserleri ile Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği, Rijksmuseum Amsterdam ve CerModern işbirliği ile gerçekleştirilen “M.C Escher ve Çağdaşları” sergisinde 2 Ağustos 2012 tarihine kadar Ankaralı sanatseverlerle buluşacak. Geometrik biçimlerle düzenlediği grafik baskılarla izleyicisini şaşırtan Escher, eserlerinde iki boyut ve üç boyut arasındaki ilişkiyi kullanmasıyla da dikkat çekiyor. Mimari deformasyonları ise zihninizi zorlarken bir yandan da izleyiciye keyif veren eserlerinden “Gökyüzü ve Su” ile “Çizen Eller” dikkat çekenler arasında. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hasankeyf’te tehdit sürüyor mücadele büyüyor

SONRAKİ HABER

Basında sansürün sözde kaldırılışının 104. yıldönümündeyiz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa