23 Ağustos 2017 13:07

Kapalı yol esnafı kepenk indirme eşiğine getirdi

Operasyonlar nedeniyle Çaldıran–Doğubayazıt yolunun trafiğe kapatılması Çaldıran esnafını iflasın eşiğine getirdi.

Paylaş

Van’ın Çaldıran, Ağrı’nın Doğubayazıt ve Diyadin ilçeleri arasında bulunan Tendürek bölgesinde aralıklarla süren operasyonlar nedeniyle Çaldıran–Doğubayazıt Karayolu’nun trafiğe kapatılması Çaldıran esnafını iflasın eşiğine getirdi. 24 Mayıs’tan beri kapalı bulunan yol yüzünden mal getiremeyen esnaf, 70 kilometre uzaklıktaki Doğubayazıt’a gidebilmek için yaklaşık 300 kilometre yol gidiyor. Mal için her hafta gittikleri Doğubayazıt’ta 3 aydır sadece 3 kez gidebilen esnaf, yolun bir an önce açılmasını istiyor. 

‘BİTEN ÜRÜNLERİN YERİNE YENİSİNİ ALAMIYORUZ’

Çaldıran merkezde bulunan ve ilçenin tek pasajı olan Rus Pazarı esnaflarından Ferman Yıldırım, yolun açık olduğu dönemlerde Doğubayazıt’a sık sık gittiklerini ve biten ürünlerinin yerine yenilerini oradan aldıklarını söyledi. 70 dükkanın bulunduğu ve 40 yılı aşkın süredir açık olan pazarda bebek eşyası ve düğün kıyafetleri satan Yıldırım, “Yolun kapatılması ile birlikte işlerimiz durmuş durumda. Biten ürünlerin yerine yenisini alamıyoruz” dedi. 

Yıldırım, “Yolların kapanmasından bu yana hala Doğubayazıt’tan eşya getirip satamamışız. İran üzerinden gelen eşyaları getiriyorduk, ucuz diye yol uzayınca onlarda pahalı oldu. Toptancılar gelince 2 liralık eşyayı bize 10 liraya veriyor. Biz yolun bir an önce açılmasını istiyoruz. Orada her çeşit var olduğu için, oraya gidip gelmek daha iyi geliyor. Orada ki esnafın da işi yok. Biz gitmeyince her iki taraf mağdur oluyor” dedi. 

Pazarın 20 yıllık esnafı Tekin Keleş, esnaflık hayatında ilk defa bu kadar işlerinde düşüş yaşadığını dile getirerek, “Şimdiye kadar bir sıkıntımız yoktu. Bu yol kapandıktan sonra bizim işlerimiz yok. Toptancılar Ağrı yolundan dönerek Doğubayazıt’a gidiyor. Bu da bizim işlerimize yansıyor. İşimiz çok kötü durumda. Biz bir an önce bu yolun açılmasını istiyoruz. Bu yol batıda bir yerde olsaydı şimdi kıyamet kopmuştu” diye konuştu. 

‘ÖNCEDEN HER HAFTA GİDİP GELİYORDUK’

Bir diğer esnaf Ziya Bilici ise Çaldıran esnafının tamamının Doğubayazıt ile ticari ilişkisinin olduğuna dikkat çekerek, “Yol kapandıktan sonra Doğubayazıt’a gidiş gelişimi 4 saate çıktı. Gerçekten yol çekilmiyor. İşlerimizi bırakıp gidiyoruz. Bizi çok etkiliyor. Önceden her hafta gidip geliyorduk. Şimdi gidip gelemiyoruz. 1 saatlik yol ile 4 saatlik yol arasında çok fark var. Yolun bir an önce açılmasını istiyoruz. Düğün sürecindeyiz hiçbir satışımız yok” dedi. (Van/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Sakız çiğniyor diye işten atıldı 

SONRAKİ HABER

Kürtçe şarkı söylemeye tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...